Tento chleba příjemně (ne razantně) voní osmaženou cibulkou, má křupavou kůrku a velice pružnou střídu, plnou větších ok a tečkovanou hnědými kousky cibule.
Pokud někomu smažená cibulka nevoní, určitě ji vynechejte a do těsta přidejte jen lžíci oleje (popř. místo cibule na oleji osmahněte 2-3 krájené stroužky česneku a upečete tentýž chléb, ale česnekový).

 

SUROVINY:

Rozkvas:
35 g pravidelně krmeného žitného kvásku
140 g vody
140 g celozrnné žitné mouky jemné
– dobře promícháme a lehce uzavřené (ne neprodyšně) proti osýchání necháme v teple asi 10-12 hodin kvasit.

Dále je potřeba:
300 g vody
lžíce oleje
cibule
2-2,5 rovné lžičky soli
70 g žitné celozrnné mouky jemné
210 g pšeničné celozrnné mouky jemné
280 g hladké mouky

 

Cibulový celokváskový chleba

POSTUP:

na lžíci oleje osmahneme do voňava a světlehněda drobně krájenou cibuli.
Vykvašený rozkvas smícháme se zbylými surovinami, včetně prochladlé cibulky s olejem, a uhněteme těsto, které omoučíme a necháme nakynout (2-3 hodiny v teple).

Pak lehce propracujeme na omoučené podložce, uděláme bochník a v moukou vysypané ošatce ho znovu necháme nakynout (opět asi 2 hodiny).

Rozehřejeme troubu na 250°C, vykynutý bochník lehce s oporou ruky vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a dáme péct. Po 10-15 minutách zeslabíme na 200°C a dopečeme (asi 40 min) – každá trouba peče jinak.