Dostala jsem k vyzkoušení z ETA.cz velkou domácí pekárnu Eta Duplica Vital. Přesto, že u mě v kuchyni bydlí a pracují domácí pekárny již od r. 2007, pekárnu značky Eta jsem doma ještě neměla žádnou. Byla jsem proto velmi zvědavá na to, jaká bude, jak se s ní bude pracovat a co dokáže. Už teď mohu prozradit, že se pekárna osvědčila a z mnoha jejích funkcí jsem byla mile překvapená.
První dojem z pekárny Eta Duplica Vital
Domácí pekárna Eta Duplica Vital je velká, pevná a velmi stabilní nerezová pekárna, s rovným víkem a dvěma prosklenými průzory v něm.
Příslušenství
Eta Duplica Vital je velmi dobře vybavená. Balení obsahuje velkou formu se dvěma páry háků (jedny větší a vyšší, druhý pár jsou háky nižší, pro menší množství promíchávaného těsta) a dvojitou formu (dvě vaničky vedle sebe pro dva menší chleby hnětené a pak pečené najednou) se dvěma příslušejícími háky. Vužijete ji tehdy, když potřebujete upéct najednou dva trochu rozdílné chleby. Obě formy a všechny hnětací háky mají nepřilnavou povrchovou úpravu.

K pekárně patří i 2 pečící formy na bagety se stojánkem a klasické příslušenství každé pekárny – 2 odměrky (jedna o obsahu 200 ml, druhá ve tvaru oboustranné lžíce – polévkové a čajové) a tenký kovový háček na vytažení hnětacích háků z hotového chleba.
Na rovném víku pekárny najdete kromě ovládacích prvků a seznamu programů i podsvícený, dobře čitelný displej. Všechny popisky programů a ovládacích prvků jsou v češtině, což je také příjemné. Součástí návodu k pekárně je časová tabulka, která zvyšuje přehlednost, zlepšuje rychlou orientaci mezi programy.

Dostatečně dlouhá přívodní šňůra je bez síťového vypínače. Na to jsme si u nás doma museli zvyknout, ale věřím tomu, že to bude mnoha domácnostem, kde nepoužívají pekárnu téměř denně, vyhovovat.
Práce s pekárnou
Eta Duplica Vital má 14 programů.
Z nich je 11 obvyklých:
- Klasik, Celozrnný, Toustový, Rychlý a Ultra rychlý jsou programy na přípravu různých typů chleba (a dalšího pečiva, pečeného ve formě pekárny).
- Sladký – pro přípravu a upečení sladkých kynutých chlebíčků a mazanců, program Těsto připraví a předpisově nechá vykynout těsto s droždím, které po vytvarování upečete v troubě nebo usmažíte (koblihy, vdolky ad.).
- Dort a Dezert– pro přípravu a upečení moučníku kypřeného práškem do pečiva či sodou.
- Džem – pro vaření džemů, marmelád a povidel, ale také pro vyškvaření syrového sádla nebo uvaření rýžové kaše.
- Pečení – program, který pouze peče. Těsto, které do pekárny vložíte a necháte vykynout, maso, sekanou, šunkofleky a další dobroty. Pečení je možné nastavit po 10 minutách, od přednastavených 10 až po 60 minut.
Další 3 programy jsou specifické
- Vital 1 a Vital 2 – vlastní programy, ve kterých můžete nastavit jednotlivé fáze přípravy chleba individuálně tak, jak to bude vyhovovat zvolenému druhu chleba. (Např. při náročnější přípravě kváskového chleba, kdy nastavíte délku trvání a teplotu jednotlivých fází přípravy tohoto výborného pečiva.) Nastavené hodnoty jednotlivých fází zůstanou trvale přednastaveny, než je opět změníte.
- Kvašení – program, který vám pomůže připravit žitný kvásek (pekárna udrží teplotu, životně důležitou pro vznikající kvásek) nebo třeba zkvasit domácí jogurt. Opět je zde možnost nastavení optimální teploty a délky trvání programu.
Velikost pečených chlebů
Ve velkém vnitřním prostoru vaší pekárny upečete chleby ve třech velikostech, od 1000 g (ten u nás doma pečeme nejčastěji, je z 500 g mouky) nebo 1200 g, až po chléb o hmotnosti 1400 g. Ve dvojité nádobě upečete 2 menší chleby o hmotnosti 500 g. Využívám ji na upečení dvou malých bochníčků chleba, které se od sebe vždy trochu liší. Pokud někomu nevyhovují v chlebu semínka a zbytku rodiny ano, budete dělenou formu používat často.

Vystřídala jsem za všechny roky mého pečení už vícero značek pekáren, ale tato byla první, kde opravdu záleží na tom, jakou velikost bochníku navolíte. Zjistíte ji snadno, sečtením gramáže všech surovin z receptu. Pokud navolíte špatnou velikost, může se stát, že bude chléb nedopečený nebo naopak propadlý.
Máte rádi u chleba spíše měkčí kůrku nebo vypečenou? Eta Duplica Vital nabízí 3 stupně propečení kůrky. Ten nejtmavší stupeň, který u nás doma volíme u chlebů, dá už kůrku opravdu hodně křupavou. U domácí pekárny je to veliké plus, které nenajdete u každé značky. Proto jsme z křupavosti chlebových kůrek z této pekárny opravdu nadšení.
U drtivé většiny pekáren všech značek bývá první fází výroby chleba předehřev surovin. Eta Duplica Vital suroviny přihřívá již během počátečního hnětení, a o to pak může být program kratší, aniž by se to podepsalo na kvalitě chleba.

Doplňkové funkce
Odložený start (až 13 hodin) dovoluje nachystat suroviny do pekárny předem (např. večer), vybrat program a pomocí odloženého startu oddálit počátek pečení tak, aby byl hotový chléb přesně tehdy, když jej potřebujete, třeba hned ráno po probuzení.
Pauza umožňuje krátké přerušení probíhajícího programu a zastavení chodu pekárny, pro přisypání choulostivějších surovin do těsta nebo kvůli vyjmutí háků z těsta před kynutím a pečením.
Světlo, které uvnitř pekárny rozsvěcíte tlačítkem, umožní optickou kontrolu vnitřku pekárny a těsta v ní bez nutnosti pekárnu otevřít.
Memory – tato funkce je velmi užitečná v případě krátkého výpadku elektrické energie, protože díky ní si pekárna až 10 minut pamatuje své nastavení.
Lock uzamkne po spuštění pekárny ovládací panel a zabrání tak případné nechtěné manipulaci na ovládacím panelu.
Hodnocení pekárny Eta Duplica Vital
+ uspokojí i nejnáročnějšího uživatele
+ bohaté vybavení
+ snadné ovládání
+ české popisky na ovládacím panelu
+ 3 unikátní programy s možností vlastního nastavení
+ vhodná pro výrobu kvásku, pro kváskové pečení
+ 4 velikosti chleba (1000, 1200, 1400 a dvojitá nádoba na dva 500 g chleby)
+ ve formách na bagety (vložených dovnitř pekárny ve stojánku) upečete bagety nebo plněné menší sladké záviny
+ silná pekárna, lehce uhněte těsto, chleby mají vypečenou a křupavou kůrku
+ užitečné doplňkové funkce Odložený start, Světlo, Pauza, Lock, Memory
– vyšší pořizovací cena
– chybí síťový vypínač
– trochu vyšší hlučnost
– nejde prodloužit pečení, dokud teplota vnitřního prostoru pekárny nezchladne pod 40 °C
Pekárna ETA Duplica Vital Plus se hodí opravdu pro každého, kdo využije širokou nabídku funkcí této domácí pekárny. Koupí této pekárny získáte spotřebič s širokým příslušenstvím a pokročilými funkcemi, který připraví nejen mnoho druhů pečiva (včetně kváskového), ale spoustu dalších domácích dobrot.
Hodně chlebů i ostatního pečiva peču v troubě. Chleba z touby je nezaměnitelný, ale domácí pekárna dokáže upéct také výborný chlebík. Navíc ušetří práci, čas i elektrickou energii. A chleby z pekárny Eta Duplica Vital jsou opravdu velice dobré a překvapivě křupavé. Díky možnosti vlastních programů bude s pekárnou spokojen každý, kdo rád v pečení experimentuje a hraje si (včetně mě!).

Mohla byste mi napsat nějaký recept na chléb do dvojité formy?
Vemte kterýkoliv recept a suroviny do něj rozdělte napůl. Do jedné navíc přidávám nějaká semínka – pokud je jich víc, přidám i kapku vody navíc.
Tuto pekárnu jsme dostali v roce 2020 k vánocům. Od té doby jede minimálně 3x týdně. Dobrá volba.
Tuhle pekárnu mi přinesl Ježíšek. :) Už druhou. Tu první jsem měla přes deset let a už měla dost. Zkoušela jsem hledat, jestli bych si nepořídila jinou – ale lepší jsem nenašla. Většinu pečiva peču v troubě, takže pekárnu používám hlavně na zadělání těsta. Dounádobu třeba k přípravě světlého a tmavého těsta (rozdíl je jen v kakau/sladké nebo meltě/slané) a pak machruju dvoubarevným pečivem. :) Nebo v jedné polovině slaný chleba, v druhé sladký mazanec. Občas v ní i peču, např. tousťák. A mám-li doporučit jeden dokonalý recept, pak rozhodně https://www.pekarnomanie.cz/semenacek-jogurtovy/
Paní Ivě moc děkuji za všechny recepty a rady vůbec a všem přeji krásný rok 2022!
Eva
Dobrý den, nemá velikou spotřebu energie?
Dobrý den, nemá. Největší spotřebu má – jako každý spotřebič – při pečení. Peče jen závěrečnou hodinu celého programu.
Iva
Tuto pekárnu mám již několik let. Jsem s ní celkem spokojená, jedinou a celkem podstatnou slabinou jsou formy. Mám objednanou již třetí. Vždy se rozbil mechanimus na otáčení hnětacích háků. U první formy se jeden z háků zadřel, nešlo jim otáčet. U druhé formy zas mechanismus celý vypadl z formy a nešlo to jakkoliv opravit. Teď již od listopadu čekám na třetí novou formu a stále není k dodání. Toto mne tedy velmi zklamalo a nebýt vysoké pořizovací ceny pekárny, na lapálie s formami bych se vykašlala a koupila celou jinou pekárnu, určitě od jiné značky. Vše se samozřejmě pokazilo až po uplynutí záruční doby.
Jde prosím péct jen jeden 500g bochník s tím, že tam druhou nádobu nedám?
Dobrý den, Radko,
ještě jsem nezkoušela, v tomhle bohužel stopro neporadím.
Iva
Dobrý den, tlačítko startu nejde „zmáčknout“ tak jednoduše, jako ostatní. Resp.musí se dlouho podržet, aby se pekárna spustila, ostatní jsou bez problému dotyková. Mělo by to tam být? Pekárnu jsem dostala k Vánocům a raději bych si to chtěla ověřit. Děkuji
Přesně to samé, mám i já. Překvapilo mě to, že tlačítko nejde prostě jednoduše zmáčknout a jedeme. :-) Jinak jsem velmi spokojená.