Chleba má světlejší pružnou střídu, výrazně tečkovanou mákem (takže se manžel, kterého jsem předem neupozornila, při nakrojení až leknul ). Sýr i mák svou chutí nijak nerazí, a přesto jsou při jídle příjemně cítit.

Suroviny:

30 g pravidelně živeného žitného kvásku
120 g (ml) vody
50 g žitné chlebové 
100 g pšeničné chlebové mouky
-smícháme a necháme 10-12 hodin kynout.

Dále je potřeba:
200 g (ml) vody
lžíce oleje
60 g strouhaného sýra
3 lžíce nemletého máku
2 lžičky soli
150 g pšeničné chlebové mouky
200 g hladké mouky
 
Tečkovaný chleba

Postup:

těsto jsem opět míchala v robotu – k vykynutému kvásku přidáme všechny zbývající suroviny a umícháme těsto. Posypneme lžící mouky, lehce zakryjeme a necháme vykynout (2-3 hodiny v teple). Pak lehce propracujeme a uděláme bochník, který omoučíme a opět necháme vykynout v teple, v dobře moukou vysypané ošatce (1-2 hod.).
Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a upečeme ve vyhřáté troubě (vsadit do 250°C teplé trouby, ihned teplotu zmírnit na 230°C/20 min, dopéct na 200°C/20-30 min).

 

Tečkovaný chleba

Každá trouba ale peče jinak, je dobré si časy a teplotu přizpůsobit té své.
Také je dobré mít při počátku pečení v troubě kastrůlek s trochou vody kvůli vytvoření zapařeného prosředí.

 

Tečkovaný chleba