Chroupání pro milovníky máku, ale také zužitkování většího množství zbylého kvásku – to jsou tyto kváskové krekry. Snadné na přípravu, rychle hotové a tak dobré!

(I do tohoto receptu využijete zbytkový kvásek, odložený kvásek z lednice.)

SUROVINY:

150 g pšeničného nebo žitného kvásku
100 g hladké mouky
30 g vody
25-30 g změklého sádla
4-4,5 lžíce celého máku
1/2-2/3 rovné lžičky soli

(Se solí opatrně – málo slané nebo naopak přesolené krekry nejsou to pravé. Můžete-li navážit tak malé množství, dejte do těsta 3, max. 4 gramy soli.)

Makové "Telky" kvasové

POSTUP:

.je opravdu velice snadný.

Všechny suroviny spolu jen smícháme a v zakryté míse necháme lehce nakynout – stačí na to 30-40 minut.

Těsto vyškrábneme na pečící fólii na plechu, zlehka pomoučníme a válečkem rozválíme na plát o síle asi 3 mm.
Troubu zapneme na 200 °C a než se vyhřeje, plát rádýlkem rozkrájíme na pásky a ty pak dále na čtverečky nebo kosočtverce. Každý kousek 2-3x propíchneme vidličkou a pak plech vložíme do vyhřáté trouby. Krekry se pečou 12-15 minut, a ne zcela dokřupava, protože chládnutím ještě ztvrdnou.

(Volná inspirace z blogu http://blog.giallozafferano.it/cucinalaura/crackers-con-lo-scarto-del-lievito-madre/)

.

19 Comments

  • Posted 24.8.2018 15:25 od lilly 0Likes

    Ahoj Ivi, už dlouho jsem měla zálusk na tyhle makové „Telky“. Dnes se konečně zadařilo a samozřejmě recept opět nezklamal. S těstem se pracovalo krásně a výsledek vynikající. Sice jsem sádlo musela nahradit máslem, ale vzhledem k tomu, že už nejsou a já jsem si „ulovila“ pouze 3 kousky, tak je zřejmé, že to na kvalitě nijak neubralo. Moc děkuju za recept a za to, že jsi … 🙂

    • Posted 25.8.2018 10:02 od Iva 0Likes

      Ahoj Evi 🙂
      moc děkuji za tak nádhernou pochvalu ♥ a mám velikou radost, že chutnalo – prázdný talíř potěší vždy nejvíc!
      Věřím, že i máslové krekry byly úžasné – máslo je mnohem voňavější, než sádlo. Asi je také také brzo vyzkouším, cokoliv makového můžeme skoro kdykoliv 😉
      Ještě jednou – díky! Iva

  • Posted 26.8.2018 22:34 od lilly 0Likes

    Ivi, možná nebudeš věřit, ale já téměř každý den juknu sem na stránky, jestli tady není něco nového – ať už recept nebo komentář. Ono leckdy se z těch komentářů dozvím věci, o kterých jsem zatím neměla ani tušení. Kváskový chleba peču už naprosto pravidelně (kupovaný nám nějak „nejede“), a jakmile začne zase školní rok, pojedou i rohlíky, dalamánky, atd. – to víš, svačiny … :-). Ještě, že jsem tyhle stránky tehdy objevila ……………………………. 🙂

  • Posted 27.10.2018 8:54 od Žaneta 0Likes

    Dobrý deň! Zaujal ma tento recept,len sa chcem uistiť v jednej veci ,150 g kvasu je už rozkvas? t.j. 75g vody,75g múky,lyžica kvásku?
    Ďakujem moc!

    • Posted 27.10.2018 10:33 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Žaneto,
      ano. Protože je tento recept určený i k tomu, aby tak lidé mohli spotřebovat svoje přebytky kvásku, nedělám tu rozkvas, ale předpokládám, že lidé sáhnou do lednice a kvásek přímo odváží 😉
      Pokud budete dělat rozkvas jak popisujete, lžíce (lyřica) kvásku může výžit klidně i 30-50 g. Jestliže mu pak přidáte 75 g mouky, počítejte s tím, že bude vykvašen hodně rychle. Určitě ho nenechávejte kvasit třeba 12 hodin 🙂
      Iva

  • Posted 4.1.2020 18:22 od Anonym 0Likes

    Dobrý den, chci se zeptat, nemám takové přebytky kvásku a recept mě velmi zaujal, takže když dám večer rozkvasit 30g kvásku a k tomu 60g vody a 60g mouky můžu takto? A nebo raději 20 kvásku a 65 mouky a 65 vody a ráno dále pokračovat v receptu? A když bych chtěla větší dávku, lze zdvojnásobit? Děkuji moc za odpověď. Martina

    • Posted 4.1.2020 19:00 od Iva 0Likes

      Dobrý večer, Martino,
      samozřejmě, že jde zdvojnásobit 🙂 A co se týká množství kvásku, můžete si ho namnožit tak, jak píšete, aby bylo výsledkem cca 150 g.
      30-60-60 bude vykvašeno za pár hodin (cca 3 hodiny?). Pokud chcete rozdělat večer, nechat kvasit do rána a pak zadělat těsto…spíš bych dala cca 15 g kvásku, 70 mouky a 70 vody = 155 g a do rána to pěkně zkvasí.

  • Posted 4.1.2020 20:09 od Anonym 0Likes

    Ivo děkuju moc za rychlou odpověď.

  • Posted 21.1.2020 18:55 od Katka 0Likes

    Jaké množství krekrů, kolik plechů, je z jedné dávky? A jak prosím připravit z droždí, bohužel jsem teď bez kvásku, ale chtěla bych něco upéct na narozeninovou oslavu. Děkuju.

    • Posted 23.1.2020 12:37 od Iva 0Likes

      Kusy jsem nepočítala 🙂 ale krekry z téhle dávky těsta zabraly asi polovinu plechu (možná maličko větší polovinu). Na drožďové dáte 175 g mouky, 100 vody, sádlo, mák a sůl podle receptu. Přidáte 6 g čerstvého droždí. Budete-li jich dělat více, množství všech surovin jednoduše znásobíte.
      Stačí to takhle?

  • Posted 4.6.2020 13:18 od olga 0Likes

    Dobrý den,prosím poradit, kde soudružka z NDR udělala chybu a telky jsou gumový..Trouba rozehřátá na 200 byla. Pekla jsem 20min a seshora porád světlé, je možné že překynuto? Kynulo 1h.Dekuji za názory.Olga

    • Posted 4.6.2020 14:31 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Olgo, neměla jste třeba moc řídké těsto? Mně ještě nepřekynulo, a tak netuším, zda to mohlo být tím.
      Budete je ještě zkoušet, dáte jim šanci?

      • Posted 4.6.2020 18:16 od olga 0Likes

        jak hutné má to těsto být? Vyválet mi šlo na plechu hezky… Nepřidáte jednu fotku těsta?Moc by mi to pomohlo, vidět konzistenci. ..a tyto telky jsou z pšeničného kvásku? Děkuji za rady

        • Posted 5.6.2020 10:06 od Iva 0Likes

          Pokud šlo vyválet, bylo v pořádku. Foto bohužel nemám. Jsem na vozíku a fotografování je pro mě dost problém – a z pracovního procesu ještě větší. Takže tam, kde nemusím, nefotím.
          Telky jsou z klasického žitného kvásku.

  • Posted 4.6.2020 14:59 od Jana 0Likes

    Dobrý den, mohu se zeptat, proč se musí propichovat vidličkou? Děkuji.

    • Posted 5.6.2020 9:56 od Iva 0Likes

      Dobrý den, propichovat nemusíte, ale pak prvděpodobně nebudou mít rovvný povrch, různě se vyboulí. I tak budou výborné 🙂

  • Posted 12.4.2021 16:10 od Monika 0Likes

    Měla jsem velké přebytky kvásku, tak jsem zkusila tento recept z dvojité dávky. Chuťově jsou dobré, bohužel ale vůbec nekřupou, i když jsem pekla skoro 20 minut. Myslím že to je tím, že dvojitá dávka byla na jeden plech moc a těsto pak bylo po vyválení moc tlusté. Protože okraje, kde bylo těsto tenčí hezky křupaly.

  • Posted 22.4.2021 21:18 od Markéta 0Likes

    Dobrý den, Ivo, také se bohužel musím přiklonit k názoru, že ani po 20min pečení se očekávané křupnutí nekonalo, ani po vychladnutí. A to jsem se držela přesně popisu 🙁 … znovu jsem je tedy šoupla do teplé trouby a nechala je tam o 5min déle a ejhle … křupavé makové telky jedna báseň. Díky za recept. Rozhodně je nedělám naposledy. 😉

  • Posted 25.1.2022 18:22 od Michaela 0Likes

    S kváskem začínám a měla jsem ho docela dost a bylo mi ho líto vyhodit a chleba by nejspíš jeste neutáhl, s těstem se pracovalo moc dobře, jsou křupavé a velmi dobré, a nejspíš se nedoziji zítřka 😀

Přidejte komentář