Makové "Telky" kvasové
Chroupání pro milovníky máku, ale také zužitkování většího množství zbylého kvasu – to jsou tyto krekry. Snadné na přípravu, rychle hotové a tak dobré!

SUROVINY:

150 g pšeničného nebo žitného kvasu
100 g hladké mouky
30 g vody
25-30 g změklého sádla
4-4,5 lžíce celého máku
1/2-2/3 rovné lžičky soli

(Se solí opatrně – málo slané nebo naopak přesolené krekry nejsou to pravé. Můžete-li navážit tak malé množství, dejte do těsta 3, max. 4 gramy soli.)

 

Makové "Telky" kvasové

 

POSTUP:

.je opravdu velice snadný.

Všechny suroviny spolu jen smícháme a v zakryté míse necháme lehce nakynout – stačí na to 30-40 minut.

Těsto vyškrábneme na pečící fólii na plechu, zlehka pomoučníme a válečkem rozválíme na plát o síle asi 3 mm.
Troubu zapneme na 200 °C a než se vyhřeje, plát rádýlkem rozkrájíme na pásky a ty pak dále na čtverečky nebo kosočtverce. Každý kousek 2-3x propíchneme vidličkou a pak plech vložíme do vyhřáté trouby. Krekry se pečou 12-15 minut, a ne zcela dokřupava, protože chládnutím ještě ztvrdnou.

(Volná inspirace z blogu http://blog.giallozafferano.it/cucinalaura/crackers-con-lo-scarto-del-lievito-madre/)

.

3 komentářeLeave a comment

  • Ahoj Ivi, už dlouho jsem měla zálusk na tyhle makové „Telky“. Dnes se konečně zadařilo a samozřejmě recept opět nezklamal. S těstem se pracovalo krásně a výsledek vynikající. Sice jsem sádlo musela nahradit máslem, ale vzhledem k tomu, že už nejsou a já jsem si „ulovila“ pouze 3 kousky, tak je zřejmé, že to na kvalitě nijak neubralo. Moc děkuju za recept a za to, že jsi … 🙂

    • Ahoj Evi 🙂
      moc děkuji za tak nádhernou pochvalu ♥ a mám velikou radost, že chutnalo – prázdný talíř potěší vždy nejvíc!
      Věřím, že i máslové krekry byly úžasné – máslo je mnohem voňavější, než sádlo. Asi je také také brzo vyzkouším, cokoliv makového můžeme skoro kdykoliv 😉
      Ještě jednou – díky! Iva

  • Ivi, možná nebudeš věřit, ale já téměř každý den juknu sem na stránky, jestli tady není něco nového – ať už recept nebo komentář. Ono leckdy se z těch komentářů dozvím věci, o kterých jsem zatím neměla ani tušení. Kváskový chleba peču už naprosto pravidelně (kupovaný nám nějak „nejede“), a jakmile začne zase školní rok, pojedou i rohlíky, dalamánky, atd. – to víš, svačiny … :-). Ještě, že jsem tyhle stránky tehdy objevila ……………………………. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.