Už mnohokrát mi byl položený dotaz, jestli jsou recepty, určené pro pekárnu, zrealizovatelné i bez ní – ne každý pekárnu má nebo ji potřebuje.

.

Samozřejmě, že to jde a velice snadno.

  • potřebujete všechny suroviny, které jsou v receptu napsány
  • ti, kteří s kynutým těstem nejsou zcela kamarádi, můžou rovnou nakouknout na článek Pracujeme bez pekárny – ZDE
  • a ten, kdo peče často, ví, že z části surovin zadělá drožďový kvásek (nebo omládek – to podle postupu u receptu), po jeho zmlazení přidá zbytek surovin a vymísí těsto
  • těsto je třeba nechat dobře nakynout – v průběhu kynutí ho 1-2x promísit (tohle jinak zařizuje pekárna během programu Těsto)

 

 

Máte těsto vykynuté? Výborně – přesně tady byste, mít domácí pekárnu, z ní vytahovali nakynuté těsto a dál už pracujete stejně – ať máte pekárnu nebo ne.

Těsto je třeba propracovat, vytvarovat, nechat nakynout a pak upéct – tady už se můžete řídit původním receptem, určeným pro pekárnu.

 

chleba

 

 

Chcete upéct chleba z receptu pro pekárnu?

  • není-li těsto velmi řídké (hydratované), můžete z vykynutého těsta vytvarovat bochník, nechat ho nakynout v ošatce nebo na plechu s pečící fólií a upéct
  • u řidšího těsta můžete pokračovat tak, že ho buď zahustíte přidáním trochy mouky nebo těsto po vykynutí urovnáte do vymazané chlebíčkové formy, necháte nakynout a upečete
  • doporučila bych spíš tu formu, zahuštěním můžete způsobit větší hutnost střídy upečeného chleba
  • forma nemusí být jen chlebíčková, klidně i rozpínací dortová
  • a totéž platí u receptů na mazance a sladké chlebíčky, pečené v pekárně