Už mnohokrát mi byl položený dotaz, jestli jsou recepty, určené pro pekárnu, zrealizovatelné i bez ní – ne každý pekárnu má nebo ji potřebuje.
.
Samozřejmě, že to jde a velice snadno.
- potřebujete všechny suroviny, které jsou v receptu napsány
- ti, kteří s kynutým těstem nejsou zcela kamarádi, můžou rovnou nakouknout na článek Pracujeme bez pekárny – ZDE
- a ten, kdo peče často, ví, že z části surovin zadělá drožďový kvásek (nebo omládek – to podle postupu u receptu), po jeho zmlazení přidá zbytek surovin a vymísí těsto
- těsto je třeba nechat dobře nakynout – v průběhu kynutí ho 1-2x promísit (tohle jinak zařizuje pekárna během programu Těsto)
Máte těsto vykynuté? Výborně – přesně tady byste, mít domácí pekárnu, z ní vytahovali nakynuté těsto a dál už pracujete stejně – ať máte pekárnu nebo ne.
Těsto je třeba propracovat, vytvarovat, nechat nakynout a pak upéct – tady už se můžete řídit původním receptem, určeným pro pekárnu.
Chcete upéct chleba z receptu pro pekárnu?
- není-li těsto velmi řídké (hydratované), můžete z vykynutého těsta vytvarovat bochník, nechat ho nakynout v ošatce nebo na plechu s pečící fólií a upéct
- u řidšího těsta můžete pokračovat tak, že ho buď zahustíte přidáním trochy mouky nebo těsto po vykynutí urovnáte do vymazané chlebíčkové formy, necháte nakynout a upečete
- doporučila bych spíš tu formu, zahuštěním můžete způsobit větší hutnost střídy upečeného chleba
- forma nemusí být jen chlebíčková, klidně i rozpínací dortová
- a totéž platí u receptů na mazance a sladké chlebíčky, pečené v pekárně
Zdravím Ivi, takový hloupý dotaz… Píšete, že je v průběhu kynutí bez pekárny nutné těsto 1-2 krát promísit, protože to pekárna dělá. Jak na to prosím? Děkuji moc Míša
Podle toho, Míšo, čím je těsto zaděláno – pokud robotem, nechá se v robotu krátkou dobu při nízké rychlosti prohníst – stačí 1-2 minuty. Pokud je zaděláno ručně, je třeba je ručně prohníst – není zapotřebí ničeho intenzivního….když se zapomene, těsto vykyne i tak velice dobře.
Iva
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na pečení chleba v keramické nádobě. Těsta už nějaký patek dělám a zatím se daří😂 otázka zni jestli se keramická nádoba musí nějak nahřívat nebo se dává těsto do studené keramiky?
Děkuju za Vasi odpověď a přeji hezky den David
Dobrý den, Davide,
pokud budete péct v keramice, asi bych se bála dopředu ji nahřát a pak do ní vyklopit studené těsto, že praskne.
Spíš bych nechala těsto kynout na pečícím papíře v nádobě a těsně před dokynutím vložila péct do studené trouby. Než se trouba (a s ní i nádoba a těsto v ní) zahřeje, těsto dokyne.
Stačí Vám to takto?
Iva
Děkuji za Vaši radu takhle super.. ještě se zeptám na kolik stupňů mám péct?
Obvykle zapnu na 200-220°C. Než se trouba vyhřeje, trvá to i 20-25 minut, tak na to myslete a začněte péct těsto ještě lehce nedokynuté. Časem to vychytáte, uvidíte ;-)