Oba tyto chleby jsou výborné i druhý den po upečení. První z nich má trochu pevnější střídu, druhý je bělejší i nadýchanější. Zůstane jen na Vás, který z nich zkusíte.

Kdo remosku nemá, může je, samozřejmě, upéct v troubě.

Pizza mouka je dražší, než obyčejná, ale má zvýšený obsah lepku a moc dobře kyne. Pokud si ji koupíte, určitě ji v kuchyni spotřebujete všechnu.

 

Suroviny:

260 g vody
100 g kysaného podmáslí
lžička cukru
2 lžičky oleje
kdo má rád, dá 1-2 lžičky drceného kmínu
50 g ovesných vloček
120 g žitné chlebové mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
220 g pizza mouka (Ramill)
1,5-2 rovné lžičky soli
17 g droždí

 

Podmáslový chléb s pizza moukou

Podmáslový chléb s pizza moukou

Postup:

suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak sypké) a použijeme program Těsto. Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, uděláme kulatý bochník, oválíme ho v mouce a zploštíme ho a vložíme do remosky s pečícím papírem vykynout. Pak upečeme (asi 45 minut).

 

Variace BAJVOČKO:

Suroviny:

250 ml (g) vody
100 g kysaného podmáslí
lžička cukru
2 lžičky oleje
2 i 3 lžičky drceného kmínu
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
250 g pizza mouka (Ramill)
2 lžičky soli
17 g droždí

 

Podmáslový chléb s pizza moukou

Postup 

– je stejný, jako u chleba výše.

Bajvočko se tento chléb jmenuje proto, že první byl bez odvážení surovin (od oka, přiměřeně…přiměřeně) – potřebovala jsem upéct chleba a bylo jedno, jaký. Jenže byl tak moc dobrý (resp.manželovi tak moc chutnal), že jsem  druhého pokusu povzpomínala a už suroviny odvážila.