Oba tyto chleby jsou výborné i druhý den po upečení. První z nich má trochu pevnější střídu, druhý je bělejší i nadýchanější. Zůstane jen na Vás, který z nich zkusíte.
Kdo remosku nemá, může je, samozřejmě, upéct v troubě.
Pizza mouka je dražší, než obyčejná, ale má zvýšený obsah lepku a moc dobře kyne. Pokud si ji koupíte, určitě ji v kuchyni spotřebujete všechnu.
Suroviny:
260 g vody
100 g kysaného podmáslí
lžička cukru
2 lžičky oleje
kdo má rád, dá 1-2 lžičky drceného kmínu
50 g ovesných vloček
120 g žitné chlebové mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
220 g pizza mouka (Ramill)
1,5-2 rovné lžičky soli
17 g droždí
Postup:
suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak sypké) a použijeme program Těsto. Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, uděláme kulatý bochník, oválíme ho v mouce a zploštíme ho a vložíme do remosky s pečícím papírem vykynout. Pak upečeme (asi 45 minut).
Variace BAJVOČKO:
Suroviny:
250 ml (g) vody
100 g kysaného podmáslí
lžička cukru
2 lžičky oleje
2 i 3 lžičky drceného kmínu
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
250 g pizza mouka (Ramill)
2 lžičky soli
17 g droždí
Postup
– je stejný, jako u chleba výše.
Bajvočko se tento chléb jmenuje proto, že první byl bez odvážení surovin (od oka, přiměřeně…přiměřeně) – potřebovala jsem upéct chleba a bylo jedno, jaký. Jenže byl tak moc dobrý (resp.manželovi tak moc chutnal), že jsem druhého pokusu povzpomínala a už suroviny odvážila.
Ivo, dal by se tento chleba (varianta 1) upéct v pekárně? Musela bych nějak upravit recept nebo by se dal použít tak, jak je napsaný? Dík za odpověď.
Nevím, jak velkou pekárnu máte – pamatujte, že v receptu je 540 g mouky a vloček. Jestliže to vaše pekárna – co do objemu – zvládne, uberte trochu droždí. Dejte jen 10-11 g. ;-)