Slané tyčky (variabilní těsto)

Těsto velice jednoduché a rychle připravené, tyčky z něj snadno tvarované i bleskurychle upečené, vydrží křupavé do druhého dne, pokud je nesníte dříve.
A čím tyčky ochutit? Je to prosté – tím, nač máme zrovna chuť nebo co máme v lednici a nemusíme běžet nejprve koupit:

– sůl a koření (mletý pepř, paprika sladká i pálivá, kari a pro odvážné – chilli vločky). Použijete-li kořenící směsi, pamatujte, že je v nich poměrně dost soli a těsto solte opatrně.

– obyčejný celý kmín, sezam, mák, lněná semínka na povrch těsta. Posypete jimi celý rozválený plát a znovu přejedete válečkem, aby se posyp s povrchem těsta dobře spojil. Teprve pak těsto rozkrájíte na tyčky.

– strouhaný sýr, drobně sekaná sušená šunka, rozmarýn nebo olivy do těsta. Při zadělávání můžete do těsta přidat trochu brynzy, strouhaných nebo drobně krájených syrečků, sekané nebo mleté škvarky.

Suroviny:

100-110 g vody
200 g hladké mouky (nebo smíchat hladkou a chlebovou)
20 g oleje
3/4-1 rovná lžička soli
7-9 g čerstvého droždí

Postup:

Postup je opravdu snadný a jednoduchý – všechny suroviny smícháme dohromady a příjemně měkké těsto necháme 25-35 minut odpočinout.

Pak ho prohněteme a válečkem rozválíme na nevelký obdélník, cca 20×25 cm. Znovu necháme 10 minut odpočinout a rádýlkem na pizzu nebo nožem rozkrájíme na 1,5-2 cm široké proužky.

Při přenášení na plech proužky v rukou natáhneme na šířku plechu (a tím zároveň ztenčíme) nebo je můžeme v prstech několikrát zkroutit (jako bychom chtěli proužek vyždímat) – během kynutí a pečení se taková tyčka nafoukne téměř dokulata.

Na plechu budou tyčky poměrně rychle vykynuté, pečeme je při 200°C/cca 10-12 minut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.