Potkávala jsem ho na fotkách zahraničních webů a jeho chuť si dovedla opravdu živě představit. Měkounká střída, ovoněná máslem a bylinkami, namíchanými podle vlastního výběru, navíc ještě ochucená výborným sýrem…..
Těsto na trhací chlebík jsem si udělala vlastní – bez mléka, másla a vajec, které jsou v původních receptech většinou použity, zato s nezbytnou trochou chlebové mouky.
Chleba voněl až ven, před dům. A zmizel tak rychle, že nestát opodál použitá chlebová forma, možná bych zapochybovala, že se něco peklo…
Vlastně – nezapochybovala bych. Ta nádherná vůně nám doma, přes všechna otevřená okna, zůstala až do večera.

 

SUROVINY:

180 g vody
20 g oleje
lžička soli
1/2 lžičky cukru
30 g žitné chlebové mouky
60 g pšeničné chlebové mouky
210 g hladké mouky
10-12 g droždí

Náplň:
asi 50 g másla
2 stroužky česneku
bylinky (petrželka, pažitka, oregáno, bazalka, rozmarýn)
strouhaný sýr Gran Moravia

 

Trhací chléb (Pull Apart Bread)
Trhací chléb (Pull Apart Bread)

 

 

POSTUP:


– těsto jsem míchala robotem, z 1,5 výše uvedené dávky – pekla jsem ve formě na chleba (taková větší forma na biskupský chleba).

Z vody, cukru, trochy hladké mouky (odebrané z odváženého množství) a droždí uděláme kvásek, který je třeba nechat asi 15-20 minut kynout.

Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho, zakryté proti osýchání, asi hodinu nakynout. Pak propracujeme a na vále rozválíme na obdélník (přibližně 30×50 cm), potřeme ho rozpuštěným máslem, smíchaným s rozetřeným česnekem a posypeme nakrájenými bylinkami a sýrem.

Plát podélně rozřízneme na 5 pruhů, naskládáme je na sebe a nařežeme na 6 dílků (trochu mi to připomínalo krájení domácích širokých nudlí). Tyto čtvercové „balíčky“ pak naskládáme do formy nastojato, pěkně jeden za druhým. (Forma by měla být dobře vymazaná tukem nebo vyložená pečícím papírem, fólií – do mé větší formy se mi pohodlně vešla černá pečící fólie z Lídlu.)

 

Trhací chléb (Pull Apart Bread)
Trhací chléb – kynutí

 

Necháme vykynout, pokud nám zbyla troška rozpuštěného másla, potřeme chleba svrchu a upečeme ve vyhřáté troubě (asi 180°C/30-40 minut – každá trouba peče jinak a trhací chlebík musí být upečený, ale ne do tvrda a vysušený).

 

Trhací chléb (Pull Apart Bread)
Trhací chléb (Pull Apart Bread)

 

Hotový chlebík vytáhneme z formy, necháme prochládnout a ještě vlažný už můžeme nabízet…..

Dobrou chuť…!

 

Trhací chléb (Pull Apart Bread)
Trhací chléb (Pull Apart Bread)

26 Comments

  • Posted 10.8.2015 18:19 od Danda 0Likes

    Ahoj Ivo 🙂

    Právě jsem dopekla, sice jen z polohrubé a hladké mouky, po upečení jsem zjistila, že sýr zůstal v lednici :-), ale je VÝBORNÝ.

    Zase něco nového ke grilování. Dík za tvou Pekárnománii, dík za tebe 🙂
    Recept dám na Lab, nevadí? 🙂

    • Posted 10.8.2015 18:41 od Iva 0Likes

      Ahoj, Dando,
      určitě nevadí, jsem ráda, že chutnal. Díky za zprávu 🙂

      • Posted 10.8.2015 18:44 od Danda 0Likes

        Ivo :-), kvůli němu koupím i správné mouky a hlavně formu na biskupský chlebíček, musela jsem ho péct v malém klasickém pekáčku, příště bude stylový 🙂 Do těsta jsem přidala černá cibulová semínka.
        Měj se hezky a dík 🙂

        • Posted 12.8.2015 10:40 od Iva 0Likes

          Tak to je fajn – forma se hodí na spoustu chlebů a mouky se nikdy neztratí 🙂 Chleba z chlebové mouky je hodně jiný, lepší, než z mouky hladké nebo polohrubé 😉
          A moc děkuji za tak milou reklamu na Labu! 🙂

  • Posted 17.8.2015 11:25 od marta 0Likes

    prosím jak velká forma je potřeba.děkuji

  • Posted 4.7.2016 18:20 od hejenka 0Likes

    Dnes jsem chlebík udělala poprvé a myslela jsem si, že vydrží aspoň do zítřka. NEVYDRŽEL. Byl vynikající… Určitě zase brzy udělám.

  • Posted 21.10.2016 21:37 od Lucie 0Likes

    Dnes jsem udělala tento chlebík, dopadl báječně a je moc dobrý (a hezký). Nemám pšeničnou chlebovou mouku, tak jsem ho dělala jen z běžné hladké pšeničné a z žitné chlebové, i tak je skvělý. Z neznámých důvodů mi nechtěl vykynout kvásek, i po 20 minutách byl v míse beze změny. Tak abych se nezdržovala, udělala jsem ten osvědčený rychlý „babičkovský“, který vždycky dělávala moje maminka – trochu vlažného mléka, špetka cukru a droždí. Spolehlivě vyběhl a mezitím v míse najednou vykynul i ten původní, tak jsem to tam dala všechno, přidala víc mouky a vody a vyšlo to krásně. Peču v silikonu, tak nemusím vymazávat ani vykládat papírem. Brzy ho udělám znovu.

  • Posted 6.5.2017 20:10 od Lucie 0Likes

    Ještě se vracím k tomuto chlebíčku. Dělám ho docela často, vždycky má úspěch, je výborný a efektní. Potíže s kynutím už se nikdy nezopakovaly. Různé s ním experimentuji, dávám různé druhy mouky v různých poměrech, různé koření a obměňuji i „náplň“, takže je pokaždé trochu jiný. Těsto dělám s omládkem, jako sladidlo používám v poslední době řepnou melasu – kyne výborně, má zajímavou, trošku nakyslou chuť, je černá jak kolomaz, takže dává pečivu nahnědlou barvu. Dnes jsem ho dělala ze směsi hladké bílé pšeničné a hladké celozrnné pšeničné mouky, použila jsem strouhanou goudu a místo česneku koření na těstoviny – v podstatě směs středomořských bylinek se sušenými rajčaty a papričkami. Povedl se skvěle, krásně voní. Je to báječný recept, který se dá nekonečně obměňovat, díky za něj!

    • Posted 7.5.2017 8:28 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Lucie,
      parádně jste si poradila, jste šikovná 🙂
      Nápad na chleba není můj, já se jen složení těsta snažila potlačit směrem víc k chlebu – ve všech původních receptech používali do těsta vejce, máslo a mléko – to mi připadalo jako slaná buchta.

  • Posted 26.3.2018 20:41 od Radka 0Likes

    Dobrý den, je možné chlebík připravit do formy jeden večer, nechat kynout a upéct až druhý večer?
    Předem díky za odpověď
    Radka

    • Posted 27.3.2018 10:41 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Radko, podle mě je to velice dlouhá doba. A i když jsou kvasnice jinak dost „blbuvzdorné“, myslím, že by těsto překynulo a nebylo to dobré.
      Iva

  • Posted 16.4.2018 23:09 od Iva 0Likes

    Ivka, nebolo by zlé k receptom napísať aj č. strany, kým som robila z netu, po asi 2 mesiacoch dorazila kniha, ale nenašla som to hneď, tak som aj tak čerpala z netu 🙂

  • Posted 16.4.2018 23:11 od Iva 0Likes

    A ešte som sa chcela spýtať, mne bolo totiž povedané, že pšeničná chlebová je to isté ako z obchodu hladká, tuto ma to zarazila, že je aj taká aj taká, je medzi nimi rozdiel?

    • Posted 17.4.2018 10:30 od Iva 0Likes

      🙂 lidé tápou jen u tohoto Trhacího, kde jsem přehodila části názvu.
      Pšeničná chlebová je pevnější (těsto z ní je pevnější) než pšeničná hladká, ta klasická. Chlebová je primárně určená na chleba. Třeba obyčejné rohlíky bych dělala jen z hladké, budou jako vata. 😉

  • Posted 28.12.2019 16:50 od Hanka 0Likes

    Dobrý den, ráda bych ho zkusila s kváskem, ale jsem pořád na štíru s přepočtem…. můžete mi pomoct? Děkuji, Hanka

    • Posted 29.12.2019 14:09 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Hani,
      v receptu je 300 g mouky, z níž 100 g můžete dát do rozkvasu (tu žitnou, pšen. chlebovou a 10 g hladké). Do těsta pak přijde už jen 200 g hladké. Rozkvasíte to 100 g vody, kterou pak musíte z receptu také odečít, takže do těsta už jí přijde jen 80 g.
      Stačí to takhle?

  • Posted 3.5.2020 10:30 od Romana Hilenková 0Likes

    Tak jsem dnes delala jiz podruhe a je opravdu vynikajici.
    Prvni presne ppdle receptu, druhy jsem zkusila obmenit…pouze bila psenicna hladka v cele davce a olej olivovy. K bylinkam jsem pridala na kousicky slaninu…taktez vynikajici.
    A ted.premyslim, zda by nesel tenhle uzasnak udelat i na sladko…pridat prochu cukru do testa, posypat napr rozinkama, mandlema, orechama????

    • Posted 3.5.2020 11:40 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Romano
      určitě šel! Vždyť tahle sladká varianta tu byla jako první, až pak přišla ta slaná. Já na ni sice recept nemám (jen podobné Sloní uši), ale mrkněte třeba k Maryně, ta má ten sladký trhací se skořicí stoprocentně.
      Iva

  • Posted 25.5.2020 13:00 od Verča 0Likes

    Dobrý den, mám sušený medvědi česnek muzu ho tam dat? Dekuji Verca

  • Posted 8.7.2020 12:34 od Jana 0Likes

    Tenhle chlebík nás naprosto okouzlil🙂S dětmi jsme ho snědli na posezení, jen tak tak jsem uhájila plátek na ochutnání manželovi.

  • Posted 10.7.2020 12:33 od Petra 0Likes

    Zdravím. Tento chlebík dělám teď už po třetí a po každé se mi těsto hodně lepilo. Má to tak být? Držím se receptu a obměnuji pouze „náplně“. Jinak z vašich stránek jsem nadšená … Díky za odpověď.

    • Posted 10.7.2020 15:24 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Petro, nemyslím si, že by těsto mělo nějak hodně lepit. Nemáte ho překynuté? V těchto vedrech je to razdva…
      Pokud ne, zkuste přidat lžíci mouky – někdy už tohle stačí.

Přidejte komentář