Trhací chléb (Pull Apart Bread)
Potkávala jsem ho na fotkách zahraničních webů a jeho chuť si dovedla opravdu živě představit. Měkounká střída, ovoněná máslem a bylinkami, namíchanými podle vlastního výběru, navíc ještě ochucená výborným sýrem…..
Těsto na trhací chlebík jsem si udělala vlastní – bez mléka, másla a vajec, které jsou v původních receptech většinou použity, zato s nezbytnou trochou chlebové mouky.
Chleba voněl až ven, před dům. A zmizel tak rychle, že nestát opodál použitá chlebová forma, možná bych zapochybovala, že se něco peklo…
Vlastně – nezapochybovala bych. Ta nádherná vůně nám doma, přes všechna otevřená okna, zůstala až do večera.

 

SUROVINY:

180 g vody
20 g oleje
lžička soli
1/2 lžičky cukru
30 g žitné chlebové mouky
60 g pšeničné chlebové mouky
210 g hladké mouky
10-12 g droždí

Náplň:
asi 50 g másla
2 stroužky česneku
bylinky (petrželka, pažitka, oregáno, bazalka, rozmarýn)
strouhaný sýr Gran Moravia

 

Trhací chléb (Pull Apart Bread)

Trhací chléb (Pull Apart Bread)

 

 

POSTUP:


– těsto jsem míchala robotem, z 1,5 výše uvedené dávky – pekla jsem ve formě na chleba (taková větší forma na biskupský chleba).

Z vody, cukru, trochy hladké mouky (odebrané z odváženého množství) a droždí uděláme kvásek, který je třeba nechat asi 15-20 minut kynout.

Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho, zakryté proti osýchání, asi hodinu nakynout. Pak propracujeme a na vále rozválíme na obdélník (přibližně 30×50 cm), potřeme ho rozpuštěným máslem, smíchaným s rozetřeným česnekem a posypeme nakrájenými bylinkami a sýrem.

Plát podélně rozřízneme na 5 pruhů, naskládáme je na sebe a nařežeme na 6 dílků (trochu mi to připomínalo krájení domácích širokých nudlí). Tyto čtvercové „balíčky“ pak naskládáme do formy nastojato, pěkně jeden za druhým. (Forma by měla být dobře vymazaná tukem nebo vyložená pečícím papírem, fólií – do mé větší formy se mi pohodlně vešla černá pečící fólie z Lídlu.)

 

Trhací chléb (Pull Apart Bread)

Trhací chléb – kynutí

 

Necháme vykynout, pokud nám zbyla troška rozpuštěného másla, potřeme chleba svrchu a upečeme ve vyhřáté troubě (asi 180°C/30-40 minut – každá trouba peče jinak a trhací chlebík musí být upečený, ale ne do tvrda a vysušený).

 

Trhací chléb (Pull Apart Bread)

Trhací chléb (Pull Apart Bread)

 

Hotový chlebík vytáhneme z formy, necháme prochládnout a ještě vlažný už můžeme nabízet…..

Dobrou chuť…!

 

Trhací chléb (Pull Apart Bread)

Trhací chléb (Pull Apart Bread)

17 komentářůLeave a comment

  • Ahoj Ivo 🙂

    Právě jsem dopekla, sice jen z polohrubé a hladké mouky, po upečení jsem zjistila, že sýr zůstal v lednici :-), ale je VÝBORNÝ.

    Zase něco nového ke grilování. Dík za tvou Pekárnománii, dík za tebe 🙂
    Recept dám na Lab, nevadí? 🙂

      • Ivo :-), kvůli němu koupím i správné mouky a hlavně formu na biskupský chlebíček, musela jsem ho péct v malém klasickém pekáčku, příště bude stylový 🙂 Do těsta jsem přidala černá cibulová semínka.
        Měj se hezky a dík 🙂

        • Tak to je fajn – forma se hodí na spoustu chlebů a mouky se nikdy neztratí 🙂 Chleba z chlebové mouky je hodně jiný, lepší, než z mouky hladké nebo polohrubé 😉
          A moc děkuji za tak milou reklamu na Labu! 🙂

  • Dnes jsem chlebík udělala poprvé a myslela jsem si, že vydrží aspoň do zítřka. NEVYDRŽEL. Byl vynikající… Určitě zase brzy udělám.

  • Dnes jsem udělala tento chlebík, dopadl báječně a je moc dobrý (a hezký). Nemám pšeničnou chlebovou mouku, tak jsem ho dělala jen z běžné hladké pšeničné a z žitné chlebové, i tak je skvělý. Z neznámých důvodů mi nechtěl vykynout kvásek, i po 20 minutách byl v míse beze změny. Tak abych se nezdržovala, udělala jsem ten osvědčený rychlý „babičkovský“, který vždycky dělávala moje maminka – trochu vlažného mléka, špetka cukru a droždí. Spolehlivě vyběhl a mezitím v míse najednou vykynul i ten původní, tak jsem to tam dala všechno, přidala víc mouky a vody a vyšlo to krásně. Peču v silikonu, tak nemusím vymazávat ani vykládat papírem. Brzy ho udělám znovu.

  • Ještě se vracím k tomuto chlebíčku. Dělám ho docela často, vždycky má úspěch, je výborný a efektní. Potíže s kynutím už se nikdy nezopakovaly. Různé s ním experimentuji, dávám různé druhy mouky v různých poměrech, různé koření a obměňuji i „náplň“, takže je pokaždé trochu jiný. Těsto dělám s omládkem, jako sladidlo používám v poslední době řepnou melasu – kyne výborně, má zajímavou, trošku nakyslou chuť, je černá jak kolomaz, takže dává pečivu nahnědlou barvu. Dnes jsem ho dělala ze směsi hladké bílé pšeničné a hladké celozrnné pšeničné mouky, použila jsem strouhanou goudu a místo česneku koření na těstoviny – v podstatě směs středomořských bylinek se sušenými rajčaty a papričkami. Povedl se skvěle, krásně voní. Je to báječný recept, který se dá nekonečně obměňovat, díky za něj!

    • Dobrý den, Lucie,
      parádně jste si poradila, jste šikovná 🙂
      Nápad na chleba není můj, já se jen složení těsta snažila potlačit směrem víc k chlebu – ve všech původních receptech používali do těsta vejce, máslo a mléko – to mi připadalo jako slaná buchta.

  • Dobrý den, je možné chlebík připravit do formy jeden večer, nechat kynout a upéct až druhý večer?
    Předem díky za odpověď
    Radka

    • Dobrý den, Radko, podle mě je to velice dlouhá doba. A i když jsou kvasnice jinak dost „blbuvzdorné“, myslím, že by těsto překynulo a nebylo to dobré.
      Iva

  • Ivka, nebolo by zlé k receptom napísať aj č. strany, kým som robila z netu, po asi 2 mesiacoch dorazila kniha, ale nenašla som to hneď, tak som aj tak čerpala z netu 🙂

  • A ešte som sa chcela spýtať, mne bolo totiž povedané, že pšeničná chlebová je to isté ako z obchodu hladká, tuto ma to zarazila, že je aj taká aj taká, je medzi nimi rozdiel?

    • 🙂 lidé tápou jen u tohoto Trhacího, kde jsem přehodila části názvu.
      Pšeničná chlebová je pevnější (těsto z ní je pevnější) než pšeničná hladká, ta klasická. Chlebová je primárně určená na chleba. Třeba obyčejné rohlíky bych dělala jen z hladké, budou jako vata. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.