Dalamánky z tmavšího těsta voní smaženou cibulkou a lehce i kmínem, střídu mají pružnou a okatou. Těsto je tvárné, takže ho můžeme formovat jako klasické bochánky či kratší bagety nebo mu dát tvar raženek – všechno toto pečivo bude chutnat výborně.
Jako přílohové chutnají dalamánky ke guláši nebo husté polévce i promazané máslem nebo pomazánkou a obložené plátky šunky, sýra, čerstvé zeleniny.
Suroviny:
Těsto:
- 250 g vody
- 1 lžička medu
- 15 g čerstvého droždí
- 30 g změklého sádla
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička pepře
- 2 lžičky soli
- 80 g žitné chlebové mouky
- 420-430 g hladké mouky
Dále:
- 2 lžíce oleje
- větší cibule krájená nadrobno
Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na oleji a před vmícháním do těsta necháme vychladnout.
Postup:
V troše vlažné vody rozmícháme med, droždí a 1-2 lžíce mouky (vše z přichystaného, odváženého množství) a kvásek necháme vykynout asi 20 minut. Přidáme k němu zbytek surovin včetně osmažené cibule a uhněteme příjemně měkké těsto, které bude kynout 45 minut.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 8 -10 dílů, z každého uděláme bulku – dalamánek a necháme kynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií (cca 20-30 minut).
Potřeme rozšlehaným vejcem nebo postříkáme vodou (můžeme i naříznout), posypeme celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/10 min, 200°C/10-15 min).
Napsat komentář