……je samozřejmě bochník téměř obyčejný.
Téměř – protože žádný kváskový chleba není „jen“ obyčejný :-)
Pšenično-žitný, z části zadělávaný syrovátkou, ozdobený snítkou bylin, které se pekly zároveň s ním.
Bylinky můžete stylově nasekat i do střídy, bude pak zeleně kropenatá.
Takto ozdobený bochník je pro mě milým připomenutím okolní přírody a zdobný nejen  pro náš stůl – mohl by být i pěkným dárkem.


Ten úplně první bochan se mi povedlo vyzdobit nechtěně – těsně před vložením těsta do ošatky jsem si všimla, že mi do ní spadl list petrželky, kterou mi donesli do polévky a já ji prozatím šupla do sklenky s vodou. Nebyl moc veliký, bylinky máme rádi, tak jsem chleba upekla i s ním.

.

Suroviny:

Rozkvas:
30 g žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné chlebové mouky

Dále do těsta:
170 g syrovátky
350 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky soli
1-2 lžičky drceného kmínu

Na ozdobení:
snítky čerstvých bylinek
.

Bochník báby kořenářky

.

Postup:

umícháme rozkvas, zakryjeme ho a necháme v teple místnosti asi 10-12 hodin kvasit.
Vykvašený příjemně kyselkavě voní, má zvětšený objem a na jeho povrchu jsou dírky po prasklých bublinkách plynu.

Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho nakynout (přibližně 1-2 hodiny, objem nemusí nutně zdvojnásobit). Těsto pak vyškrábneme na pomoučený stůl, zformujeme do bochníku a uložíme do ošatky, na jejíž dno jsme položili několik větviček (listů) bylin – na chlebech z mých fotek jsou rozmarýn a listová petržel.

.

.

Necháme vykynout v ošatce – podle okolní teploty to bude trvat asi 1-3 hodiny. Pak bochník opatrně vykulíme na plech s pčícím papírem nebo fólií (bylinky zalisované do povrchu těsta), ometeme mouku, bochník postříkáme vodou, nařízneme a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C horkovzduch, asi 50 minut).

.

Bochník báby kořenářky

-krájený ještě vlažný-

.

.