Klasická vařená maková náplň vhodná do závinů, kohoutích hřebenů, balených honzovek (českých buchet) nebo tlačených koláčů. Výborná na frgále i koláče lopaťáky o velikosti plechu, které po upečení nakrájíme na řezy.

A máte-li chuť trochu experimentovat, vyzkoušejte tuto makovou náplň, nastavenou (recept ZDE). Ale pozor! To, že je nějaká jiná, nastavovaná, opravdu nepoznáte :-

Suroviny:

250 g mletého máku
asi 300-330 ml mléka
2-4 lžíce cukru (podle chuti)
strouhaná citronová kůra
1/2-1 lžička skořice
1 lžíce pikantní marmelády (nejlepší je rybízová nebo višňová)

Postup:

Do vařícího mléka vsypeme mletý mák a za stálého míchání chvilku povaříme. Odstavíme a vmícháme ostatní suroviny.

Díky pikantní marmeládě není náplň fádně sladká. Zkuste někdy přimíchat i 1-2 lžíce rumu, náplň bude voňavější. Pokud nespotřebujeme všchnu náplň, můžeme zbytek zamrazit.

Někdy jindy můžete uvařenou makovou náplň zkusit dochutit rozinkami nebo strouhanými jablky, také je výborná.