Meteník pochází ze Slovenska a snad každá rodina, ve které se peče, má trochu jiný (rodinný) recept.
Základem je vždy kynuté těsto s kysaným zelím, dochucené uzeným – buď zamíchaným přímo v těstě nebo je s ním meteník před pečením poházený po povrchu, kde se během pečení kousky uzeneého masa nádherně rozvoní….
Suroviny:
270 g vody
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
asi 200 g kysaného zelí
150-200 g uzeného bůčku
1 lžička drceného kmínu
lžička soli
15 g čerstvého droždí
sádlo na vymazání pekáčku
mletý pepř
Na potření:
3-4 stroužky česneku
2 lžíce vody
4 lžíce oleje
.
.
Postup:
Pekáček dobře vymažeme povoleným sádlem.
Ve vodě rozmícháme droždí, pak přidáme mouky, sůl, kmín a propláchnuté, pokrájené zelí. Umícháme těsto, které ihned urovnáme do pekáčku. (Těsto je vlhké, lepí, urovnávám ho lžící.)
.
.
Těsto posypeme mletým pepřem, pohážeme kostičkami bůčku, lehce je do těsta zatlačíme a meteník necháme dobře nakynout.
Vložíme do vyhřáté trouby (190-210°C) a upečeme – přibližně 40 minut, dočervena.
Ještě vřelé potřeme směsí vody, oleje a rozetřeného česneku.
.
.
.
Dobrý den, vypadá velice dobře. To těsto zřejmě do pekárny nedáváte, zaděláváte ho ručně, že?
Dobrý den,
zadělávám v robotu, je to umíchané během chvilky ;-)
Ahoj Ivo,
máš nádherný železňáček, asi určitě po babičce, stejně jako já. Perfektně se v něm peče. A stejně perfektní určitě bude i meteník. Já bych jen dala asi menší vrstvu těsta.
Ahojky,
ne, ten jsem si koupila právě proto, že je starý a mně se tyhle věci moc líbí. Doufám, že mě přežije :-)
Ahoj Ivo, meteník jsem vyzkoušela a moc nám chutnal. Opět díky za super recept. Naďa
Ahoj, Nadi,
to mě opravdu těší :-) Moc děkuji za zprávu!
Iva
Dneska jsem ho zkusila konečně udělat. Z dvojité dávky. V domnění, že bude k večeři. Nebude. Už je pryč. Je to jednoduchá a hooodně dobrá záležitost. Díky za rcp!
Dobrý den, Zuzko, musela jsem se smát…i u nás meteník mizí metelscu blescu :-)
Včera jsem pekla a jak jsem tak četla chutné ingredience, tak rovnou z dvojité dávky! Vyšlo mi na opravdu velký plech a jeden malý a BYLO TO VÝBORNÉ !!! Opět děkuji! :-)
To jsem ráda! :-)
Dobrý den, prosím o radu a jak velký pekáček je tento recept? Děkuji!
Dobrý den, pekáček používám spíš menší. Ale pokud použijete větší, těsto neroztáhnete po celém dně – a je to. Těsto je hodně měkké, ale neteče.
Však vyzkoušejte sama, jaký meteník Vám víc chutná, jestli nižší nebo vyšší, méně vypečený! ;-)
Iva
Dobrý den,
se sušeným droždím postupuji stejně nebo ho musím předem nějak probudit?
Děkuji!
Dobrý den, postupovala bych stejně.
Iva