Pekařský festival, který se konal 25.9. v Moravičanech u Olomouce, byl nádherným setkáním lidí, jejichž koníček se jim stal prací, a naopak – práce je celoživotním koníčkem.

Pekařský festival? Co si pod tím představit?

Ano, všechno se ten den točilo hodně kolem chleba. Snad se mi podaří sdílenými fotkami tuhle fantastickou atmosféru a dojmy z celého dne nasdílet i Vám. Bylo to totiž úžasné!

Přestože končilo září a předchozí dny byly poměrně pošmourné, v sobotu se počasí vydařilo na sto procent. Úžasné prostředí velikého dvora staré fary vypadalo spíš jako hradní nádvoří. Zatravněná plocha s jediným rozložitým ořechem, a na ní připravené stoly s lavičkami, lákajícími k usednutí…

Okolo celého dvora stojící stánky s výrobky šikovných řemeslníků, další s bohatým občerstvením, kdy člověk nevěděl, co ochutnat dříve… A k tomu nám hrála Cimbálová muzika Frgál, až to nutilo do tance. Nad hlavou sluníčko – co víc si opravdu přát?

Video: Vlastimil Flášar, Jiří Plaňava a VN

Chcete-li se namlsat, co vše Pekařfest nabízel, prosím!

Nejen ukázky pečení v hliněných pecích! Milan Navrátil, kamarád a mistr pekařský, na akci dovezl své vlastnoručně vyrobené hliněné pece, chleby z nich pak krájel na půl krajíčky – lidem na ochutnání. Pak se den přehoupl do odpoledne a davy lidí stále neřídly. Tak musel Milan začít krájet i ty půl krajíce na menší kousky, aby mohli ochutnat opravdu všichni příchozí 🙂
Na požádání lidem rozdával svůj devět let starý kvásek s všeříkajícím jménem Divoch. Chleby z něj byly opravdu výborné, ráda potvrzuji!

K chlebu patří i povídání o něm, recepty a mnoho dalšího. Proto jsem měla s sebou nějaké svoje knihy a pak radost, když se k nim lidé hlásili s tím, že některou z nich doma mají a hlavně – pečení podle receptů se daří.
Ti, kteří je neznali, si rádi některou koupili. Přišlo však i dost lidiček jen pro podpis, s mou knihou v podpaží, často viditelně používanou. To je pro mě pak největší radost! Tyhle knihy nemají ležet v knihovně, ale být permanentně používané. 🙂

K chlebu patří i dobrá péče o něj, kvalitní chleba uložit tak, aby vydržel do spotřebování. Proto jsem byla šťastná, že pozvání na pekařský festival přijala i Lea Pajurková Duží z Wrap Up, která na Pekařfestu prozentovala jejich výrobky. S wrapáčky má i celá naše rodina velmi dobrou zkušenost a ráda je doporučuji dál.

Nejen chlebem živ jest člověk… říká se. Stánky s občerstvením na farském nádvoří a přilehlé velké zahradě doplnili mistři dalších rukodělných prací (kovář, košíkář, řezbář, malíř ad.) a stánky s nabídkou drobného prodeje farmářských a krásných řemeslných výrobků.

Ani děti se nenudily. Zdenka Palátová pro ně připravila nejen oblíbené hádanky (třeba rozeznávání jedlých semínek, kterým maminky sypou pečivo), mohly si ozdobit vlastní perníček nebo pak z těsta na klacku upéct hada. Zdenka pekla svoje vyhlášené, úžasně dobré buchty, po kterých se hned po vytažení z trouby vždycky ani nestihlo zaprášit. Zůstal jen mastný pekáček 🙂

Celý den se opravdu beze zbytku vydařil. Díky příjemnému prostředí, slunečnému počasí, ale hlavně – milým lidem i pekařským kamrádům a také díky perfektní organizaci celého Pekařfestu. Věřím, že jsme tam, my všichni přítomní, byli účastníky vznikající tradice a za rok se sejdeme na dalším, již 2. ročníku Pekařfestu.

Foto: Lea Pajurková Duží, Miloš Trhoň, Michal Surmař, Milan Navrátil, Jirka Hajšman

4 Comments

  • Posted 4.10.2021 18:10 od Tonja 0Likes

    Příští rok zase v Olomučanech? Rád bych přijel.

  • Posted 11.10.2021 15:51 od Kája 0Likes

    Mrzí mne, že jsem o tomto festivalu nevěděla, rozhodně bych si ho nenechala ujít. Bude příští rok opět v Moravičanech u Olomouce?

    • Posted 12.10.2021 10:18 od Iva 0Likes

      Dobrý den, doufám, že ano – měl by být 🙂
      Iva

Přidejte komentář