Nenápadný světlý domek s adresou Košíky č.p. 117….místo, kde na vás i přes moderní rekonstrukci dýchne kouzlo staré slovácké chalupy, láska, úcta k předkům a tradicím, teplo domova, klid a pohoda….místo, kde zvolníte krok a snad i dech, kde najednou zjistíte, že se usmíváte při pohledu na prostě prostřený vesnický stůl s vedle stojící židlí, přes kterou je položený květovaný, červeně zářící turecký šátek (turečák).

Košíky

Na stolku čekají kynoucí chleby, seřazené vedle sebe v ošatkách jako novorozeňátka v těsných zavinovačkách….a kousek dál spokojeně oddechuje horká pec.

Pekař Marek Ondra, (jinak majitel autoopravny) se právě chystá na pečení osúchů, které na plechy nachystala jeho žena Kateřina (dnes pekařka, jinak i správkyně Obecního muzea a knihovnice).

Košíky

Žhavé zbytky dřeva a popela vyhrábne Marek z pece ven hrablem, pak pec vymete, a nechá stabilizovat teplotu v ní. Když už má jistotu, že nepřepeče nebo nespálí, nasází dovnitř plechy s osúchy. Maličké bochánky jsou upečeny během chvilky – po vytažení z pece je Katčiny hbité ruce rychle potřou rozpuštěným sádlem, ve kterém je rozmíchaná spousta rozetřeného, voňavého česneku a přemístí je z plechů na mísu..

Košíky

Osúchy (podplamenice) z Košíků

Zaděláme na kvasové těsto, stejné jako na chleba, jen o něco řidší.

Ve druhé půlce hnětení k němu přidáme krájené škvarky, aby byly v těstě rovnoměrně rozmísené. Těsto v míse zakryjeme a necháme vykynout stejně jako chleba (10-12 hodin).

Z vykynutého těsta tvarujeme na pomoučněném stole malé silnější placičky, které ihned ukládáme na plech. Tam je necháme dokynout (hodinu až dvě, podle teploty místnosti) a upečeme v peci (troubě) při teplotě 220°C dočervena – asi 15 minut.Ihned po vytažení z pece (trouby) osúchy potřeme rozpuštěným sádlem s česnekem.

Osúchy můžeme péct i nasladko. Do těsta nevmícháme škvarky, ale přidáme sušené ovoce, nebo ho před kynutím poklademe na vytvarované placičky. Také je můžeme pomazat povidly nebo marmeládou. Horké sladké osúchy potíráme rozpuštěným máslem.

Košíky

Máme možnost ochutnat ty slané, úžasně vonící česnekem. Spodní stranu mají pevnou jako mívá chleba, tmavou a místy až lehce černou od žáru pece. A při každém zakousnutí úžasně křupnou!
Jen ochutnat, další se odloží chládnout – budou přílohou ke kyselu, které probublává na plotně modrých kachlových kamen.

Přichází řada na sladké frgále – rozválet nakynuté kusy těsta na připravené plechy netrvá dlouho. Přibližně po půlhodinovém odpočinku pak na těsto přijde náplň a plechy s koláči hned mizí na 10-15 minut v peci. Okraje upečených frgálů Katka ještě na plechu potírá máslem s rumem, jsou pak vláčnější a velmi příjemně voní.

Nadešel čas ochutnat zdejší kyselo…

Tento pokrm chudých horalů, nejčastěji zmiňovaný na krkonošsku, je velice osvěžující i sytivý. Jídával se s brambory na loupačku nebo s chlebem, v Košíkách k němu ale přikusují právě vychladlé osúchy.

Košíky

V peci je správná teplota a čas péct vykynuté chleby. Veliká radost pozorovat souhru obou manželů a jejich rukou – Marek u pece přidrží sázecí lopatu, Katka na ni vyklopí z ošatky chleba, nařízne ho nebo přes šablonu posype moukou. Marek chleba lopatou zasune hluboko do pece – a na uprázdněné místo na lopatě se může vyklápět další čekající bochník….

Usměvavý Marek pec zavře a bochníky nechá péct. Při teplotě kolem 280 °C to podle jejich velikosti trvá 25-45 minut – hotové je Katka hned orosí slanou vodou. Všechny jsou krásně klenuté, voňavé, při poklepu zespoda „zvoní“ (duní), a než se do některého zakrojí, je potřeba nechat je dobře vychládnout.

Košíky

Rozehřátá pec by v tuto chvíli ještě mohla upéct třeba kachnu nebo kuře v pekáči, tak je horká. A teplá zůstane i druhý den, vychládá hodně pomalu. Však právě proto všem bylo vždy nejlíp „doma, za pecí“….také si teď snadno dovedete představit ten chumel dětí, natisknutých k sobě na peci, užasle naslouchajících vyprávěnou pohádku od dědy nebo babičky…?

Košíky

.

.

.

.