Jak jsem už kdysi někde zmiňovala, často dělávám a peču dva kilové bochníky najednou – těsto mi uhněte robot a chleby peču ve dvou ošatkách na jednom plechu.

Samozřejmě je možnost upéct chleba jen jeden, z poloviční dávky.

Suroviny:

100 g pravidelně krmeného žitného kvásku
440 g vody
2 lžičky cukru
4 lžičky soli
4 lžičky oleje
4 lžičky drceného kmínu
260 g podmáslí
200 pšeničné mouky celozrnné jemné
400 g žitné chlebové mouky
500 g hladké mouky
2 vrchovaté lžíce otrub

(Na 1 bochník:
50 g pravidelně krmeného žitného kvásku
220 g vody
1 lžička cukru
2 lžičky soli
2 lžičky oleje
2 lžičky drceného kmínu
130 g podmáslí
100 pšeničné mouky celozrnné jemné
200 g žitné chlebové mouky
250 g hladké mouky
1 vrchovatá lžíce otrub)

Postup:

Večer, 10-12h před zaděláním těsta, smícháme kvásek, vodu a žitnou mouku a zakryté necháme do rána pracovat a kynout. Ráno přidáme zbytek surovin (hladkou mouku ne všechnu, trošku si necháme na dosypání) a umícháme volnější těsto, které, omoučené, necháme kynout na teplém místě asi 2-3 hodiny.

Pak propracujeme, uválíme bochník (popř. bochníky dva, děláme-li z celé dávky) a dobře omoučený ho necháme nakynout v ošatce.

Upečeme v dobře vyhřáté troubě (250°C/20min, 200°C/25min).

Chleba je, jako všechny celokváskové, moc dobrý. Vedle tohoto celokváskového podmáslového mi připadá malinko pevnější i jakoby troššku sušší.