Jak jsem už kdysi někde zmiňovala, často dělávám a peču dva kilové bochníky najednou – těsto mi uhněte robot a chleby peču ve dvou ošatkách na jednom plechu.
Samozřejmě je možnost upéct chleba jen jeden, z poloviční dávky.
Suroviny:
100 g pravidelně krmeného žitného kvásku
440 g vody
2 lžičky cukru
4 lžičky soli
4 lžičky oleje
4 lžičky drceného kmínu
260 g podmáslí
200 pšeničné mouky celozrnné jemné
400 g žitné chlebové mouky
500 g hladké mouky
2 vrchovaté lžíce otrub
(Na 1 bochník:
50 g pravidelně krmeného žitného kvásku
220 g vody
1 lžička cukru
2 lžičky soli
2 lžičky oleje
2 lžičky drceného kmínu
130 g podmáslí
100 pšeničné mouky celozrnné jemné
200 g žitné chlebové mouky
250 g hladké mouky
1 vrchovatá lžíce otrub)
Postup:
Večer, 10-12h před zaděláním těsta, smícháme kvásek, vodu a žitnou mouku a zakryté necháme do rána pracovat a kynout. Ráno přidáme zbytek surovin (hladkou mouku ne všechnu, trošku si necháme na dosypání) a umícháme volnější těsto, které, omoučené, necháme kynout na teplém místě asi 2-3 hodiny.
Pak propracujeme, uválíme bochník (popř. bochníky dva, děláme-li z celé dávky) a dobře omoučený ho necháme nakynout v ošatce.
Upečeme v dobře vyhřáté troubě (250°C/20min, 200°C/25min).
Chleba je, jako všechny celokváskové, moc dobrý. Vedle tohoto celokváskového podmáslového mi připadá malinko pevnější i jakoby troššku sušší.
Ahoj Ivi, včera jsem pekla svůj druhý celokváskový chleba a vybrala jsem si tento. Samozřejmě jsem se bála, že neupatlám bochník, ale bez větších problémů se mi to podařilo a upekla jsem ho v remosce. I když jsem ho po obvodu nařezala, tak popraskal, ale to vůbec nevadilo – my máme popraskaný chleba rádi. A povedl se parádně, měkoučký, lahodný, fakt mňamka. Pomaličku se přestávám kvásku bát, i když respekt zatím zůstává pořád :-)
To mám radost! Respekt ke kvásku mám i já. Respekt a veliký obdiv! :-)
Ahoj Ivuško, tak už jsem lapená :D ve čtvrtek se pokusím o dva tyto kilové bochníčky, jeden nám, jeden šéfce. Drž mi, prosím, palce :)
Ale i když se mi dařit nebude, nedám se a kvásek pokořím, alespoň pro naši potřebu (Mirek, chudák, spráská všechno, pokud to jenom trochu jde :D )
Měj se krásně a mysli na mně :)
Ahoj, Jani,
budu myslet, ale povedou se určitě, neboj ;-)
Budu moc ráda, když dáš vědět.
P.S. Mirka zdravím! Kdyby totiž nebylo těchto našich „pokusných králíků“ doma, jak jim vděčně a s láskou říkám, zůstalo by u našich prvních nepodarků…dál už by se nám zkoušet nechtělo. Něco jiného je, když i ty ne zcela povedené kusy rodina ochotně zbaští, my se z chyb můžem poučit a další pečení už je bezchybné ;-)
Zdravím a chválím vaše stránky jsou moc hezké. Tak tento Vesnický chleba je přesně ten pravý pro nás, měkoučký i druhý den a velmi chutný. Nemáme rádi velké díry a tento je perfektní. Ať se daří .
Péct na 250 stupňů 20 minut bez páry? Myslím to jak se někdy uvádí, že vlít hrnek vody do spodního vyhřátého plechu. Tady to chápu tak, že vložím chleba do trouby a bez otvírání pak peču 20 minut a je hotovo.
Dobrý den, Renáto, každý peče tak, jak je zvyklý :-) pokud používáte páru, použijte ji bez obav i zde.
Iva
Dobry den, s kavskovymi chleby teprve zacinam a chci se zeptat, jestli tento chleb pecete primo v osatce? V postupu je to napsane a tak ksem si rikala, jestli mate nejakou specialni? Ja mam ratanovou a nevim, jestli se v ni muze pect
Dobrý večer,
ne, ošatka slouží pouze k vykynutí bochníku před pečením. Pak bochníček opatrně a s oporou ruky vykulíte na plech s pečícím papírem a vložíte do trouby upéct ;-)
At se Vám povede!
Iva