Přídavek vařených brambor v těstě chleba nejen zvláčňuje, ale udrží ho i déle měkkým.
Chleba je jinak obyčejný, jen z chlebové mouky, ve střídě semtam s maličkým očkem vařeného bramboru…
Suroviny:
30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné chlebové mouky
– dobře promícháme a zakryté necháme v teple místnosti kvasit asi 12-14 hodin
Dále:
140 g vody
150 g vařených strouhaných brambor
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
350 g pšeničné chlebové mouky
Postup:
k rozkvašenému kvásku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme v teple asi 1-2 hodiny kynout. Těsto je zpočátku tužší, stáním díky bramborám řídne.
Těsto vyškrábneme z mísy na pomoučený stůl, popřekládáme, chvíli necháme odpočinout a pak stočíme do bochníka, který uložíme na 1-2 hodiny kynout do moukou vysypané ošatky.
Vykynutý bochník vykulíme z ošatky, rukou ometeme přebytečnou mouku, celý ho orosíme vodou z rozprašovače a vložíme péct do rozehřáté trouby (220°C/45-50 minut).
Urcite vyzkouším,dík za tip R
V jednoduchosti je síla. Vynikající. Díky
Ivi, co myslíš? Vejde se mi do remosky? Peču v ní z 500 g mouky, ale tady jsou navíc ty brambory, tak nevím, jestli si mám troufnout, aby se mi nepřilepil na víko 🙁
Nezkusíš si ho o 1/4 nebo aspoň o 1/5 zmenšit? Je opravdu větší, než ty které peču poslední dobou…
Asi ho o 1/5 zkusím zmenšit. Přece jen chleba připečený k víku remosky není zrovna ideální – „provonět“ domácnost nepotřebuju 🙂
Ahojky Ivanko ,těsto po smíchání necháš vykynout bez překládání??Děkuji…Miluš
Ahoj, ano, ale klidně můžeš přeložit 🙂
Iva