Chřupáčky

Chřupáčky jsou jako pírko – buclaté a lehoučké jako vata. Na povrchu chřupavé, vevnitř měkounké, příjemně slané.

 

Suroviny:

230 g vody
15 g cukru
50 g másla
450 g hladké mouky
1,5 lžičky soli (tj.7-8 g)
18 g droždí

Na provalování:
100 g másla

50 g hladké mouky
– změklé máslo smícháme s moukou

Před pečením:
vejce na potření
mák
celý kmín
hrubá sůl

 

Chřupáčky

 

 

Postup:

Zcela stejný, jako u každých plundrových rohlíků  – z vody, cukru, droždí a několika lžic z odvážené mouky vymícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut kynout.
(Vody dáme nejprve asi 220 g, později  při zadělání těsta je možné po trošínkách přidat – těsto by mělo být příjemně tvárné, ale spíš pevné, než měkounké.)

Přidáme zbytek surovin a umícháme těsto, které necháme asi 45 minut odpočinout v lednici. Pak ho rozválíme, rozetřeme na něj přichystanou měkkou směs másla a mouky (až k okrajům, které necháme nenatřené) a složíme na třetiny. Otočíme o 90°, opět složíme na třetiny a tento balíček vložíme do mísy a zakryté uložíme na 45 minut do lednice.

 

Chřupáčky

 

Vychlazené těsto opatrně rozválíme (spíš kratšími tahy, těsto se nemá protrhnout a máslo vytéct) a poskládáme jako poprvé – na třetiny, otočené o 90°znovu na třetiny a opět dáme na 45-60 minut chladit.

Třetí rozválení a poskládání je stejné, jako dvě předešlá a po posledním 45-60 minutovém odpočinku v lednici už můžeme těsto rozválet ke zpracování.

 

Chřupáčky

 

Rozvalujeme raději víc natenko. Z těsta nakrájíme trojúhelníky, které srolujeme za stálého popotahování vrchního cípu, aby bylo na rohlíku vrstev co nejvíc.

Rohlíky uložíme na plech, necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem nebo celým kmínem a hrubozrnnou solí a prudce upečeme (250°C/10min, 200°C/5-8min – každá trouba peče jinak).

 

Chřupáčky

 

Chřupáčky

14 komentářůLeave a comment

  • Dobry den ja bydlym v Australia 25 let a my tu nemuzeme najit cerstve drozdi, musim udelat ten kvasek na tyto rohliky sucheho drozdi nebu muzu zadelat a nechat kynout.

    Dekuji Michaela

    • Dobrý den, Michaelo!
      Místo čerstvého droždí můžete určitě použít instantní droždí (2 čajové lžičky, rozmíchat v mouce) nebo sušené aktivní droždí (3 čajové lžičky, a je lepší jej nejprve rozpustit ve vodě a nechat asi 10 min bobtnat). Jinak je postup stejný jako s čerstvým droždím. Se sušeným droždím a australskou moukou budete možná muset přidat navíc 2 – 3 lžíce vody.

  • Dobre odpoledne zase Ivo‘.
    tak jsem to udelala a opravdu jsou vyborne, muj maly snedle uz 6 tak nebudu mit veceri,jenom bych chtela vedet jak tluste to mam navalet,oni nebyli silni vice mene tenci.
    Ale nejlepsi rohlicky jake ja jsem jedla od detstvi.
    Michaela A.U.

    • Dobrý den, Michaelo,
      ano, tyto rohlíčky jsou opravdu velice žravé 🙂 Nevím, na jak tenko jste vyválela vy….válím také na poměrně slabší plát, jen tak odhadnu – 3 mmm? Ale mám chřupáčky svinuté z více vrstev (více otoček…nevím jak to jinak nazvat)….každopádně – už jste zkusila, chřupáčky byly tenčí. Není nic jednoduššího, než při dalším pečení vyválet méně, udělat plát silnější. 😉
      Ať se zadaří!

  • Dobrý den paní Ivo,
    chci se zeptat, těsto nechám v pekárně jen vymýchat a hned ´ho šoupnu do lednice na těch 45 minut odpočnout?
    Děkuji Martina

    • Dobré ráno,
      ano, pokud máte, použijte program bez předehřevu. Finta je v tom, že těsto kyne i v chladu a studené se líp válí i tvaruje 😉
      Ať se daří!

  • Krásný den ! Chtěla bych se zeptat jestli je možné těsto po posledním přeložení a složení odložit do lednice pes noc a umotat a upéct až ráno.. nepřekyne mi? nebo je lepší rohlíčky umotat a nechat kynout v lednici už umotané a ráno hned upéct? Chtěla jsem je dělat na večeři, ale nakonec nevyjde čas, tedy bych je upekla až na snídani…

    • Dobrý den, Štěpánko,
      nezkoušela jsem, tak jak píšete…tak neporadím, jestli by nepřekynuly. (Pokud by to bylo obyčejné, klasické těsto, to můžete i lehce překynuté přemísit a ono pravděpodobně znovu pěkně vykyne. Toto je provalované s tukem, promísit se už nedá….)
      Mám vyzkušeno jen – vyrobit těsto, umotat rohlíky a okamžitě je zamrazit. Po vytažení z mrazáku pak nechám rozmrznout, přitom rohlíčky i dokynou a upeču je.

  • Dobry den,
    Brouzdam po internetu a objevila jsem vase recepty. Moc se mi libi. Jiz nejaky cas pecu s kvaskem.
    Tyto rohlicky se mi moc libi. Nemate zkusenost ci nevite, jestli je mozne pouzit misto kvasnic kvasek? A pokud ano, jake mnozstvi cca?
    Moc diky za odpoved.
    Katerina

    • Dobrý den,
      ano, myslím si, že je můžete udělat i kváskové – v rozkvasu rozmícháte 30-40 % mouky, tj. 140-180 g.
      Pokud vyzkoušíte, budu ráda za zprávu, jak se povedlo.
      Dtžím palce 🙂
      Iva

  • Dobrý den, je možné použít i jinou mouku treba celozrnnou, špaldovou, živnou ( něco jako celozrnné croisanty )a třeba semínka do těsta? Musel by se zvednou poměr vody?
    Děkuji za odpověď

    • Dobrý den, určitě to vezme trochu vody navíc, pokud použijete celozrnnou mouku. Špaldová tolik nepije. Nevím, jak bude celozrnné těsto tažné a jestli se třeba nebude chtít trhat, to budete muset vyzkoušet sama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.