Chleba je vysoký, krásně nakynutý, na řezu pórovitý a okatý semínky i zbytky zrníček, které nás zároveň nutí každé sousto lépe rozkousat. První rozpis surovin a postup je pro chleba bez kvásku, pečený v pekárně, druhý rozpis je na tentýž chleba, ale kynutý pouze kváskem.

 

Suroviny:

40 g žita
40 g pšenice
– pomlít nahrubo na šrot v tříštivém kávomlýnku a zalít 100 g horké vody, nechat necelou hodinu nabobtnat

Dále potřebujeme
330 g vody
20 g lněného semínka
20 g slunečnice (nebo dýně)
20 g žitných otrub
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
2 lžičky oleje
lžička octa
lžička cukru
70 g žitné chlebové mouky
70 g pšeničné celozrnné mouky
440 g hladké mouky
14 g droždí

 

FIT chlebík
-plný semínek-

Postup:

Nabobtnaný šrot i všechny ostatní suroviny dáme do pekárny (nejprve tekutiny, pak sypké) a použijeme program Celozrnný (déle kyne i peče).

Chleba je vysoký, krásně nakynutý, na řezu pórovitý a okatý semínky i zbytky zrníček, které nás zároveń nutí každé sousto lépe rozkousat.

 

Kvásková varianta:

8 – 10 hodin předem:

1) smícháme a necháme rozkvasit kvásek: 40 g žitného kvásku + 100 g vody + 50 g žitné chlebové mouky + 70 g pšeničné celozrnné mouky

2) uděláme záparu – 40 g žita a 40 g pšenice pomlít nahrubo na šrot a zalít 100 g horké vody a necháme nabobtnat

Druhý den vypracujeme těsto z:
vykvašeného kvásku
namočeného šrotu
180-200 g vody
2 – 4 lžičky oleje (5 – 20 g)
440 g hladké mouky
20 g žitných otrub
20 g lněného semínka (to lze předem namomočit spolu se šrotem)
20 g slunečnicového semínka
2 lžičky kmínu
1 lžičku cukru ( medu)
1,5 – 2 lžičky soli

 

 

8 Comments

  • Posted 25.9.2017 16:46 od Lenka 0Likes

    Dobrý den,
    chleba si doma už nějakou chvíli peču a z Vašich stránek jsem vyzkoušela spoustu receptů. Teď to ale vypadá, že se pečiva budu muset vzdát kvůli cukrovce. Nezkoušela jste někdy upéct chleba na způsob Večerního chlebíku od firmy Penam? Tedy chleba s nízkým obsahem sacharidů? Složení Večerního chlebíku znám, ale nemám dost zkušeností, abych z něj vytvořila poměr k pečení.
    Budu ráda za každou radu.
    Lenka

    • Posted 25.9.2017 17:05 od Iva 0Likes

      Dobrý den,
      Večerní chlebík mi bohužel nic neříká – kde bych se o jeho přesnějším složení mohla dočíst?

      • Posted 26.9.2017 7:43 od Lenka 0Likes

        Dobrý den,
        https://www.penam.cz/vyrobky/vecerni-chlebik/
        Složení: pekařská směs 53 % [bílkovina (pšeničná, sójová, lupinová), sójový šrot, lněná semena, slunečnicová semena, sójová mouka, pšeničná celozrnná mouka, pšeničné otruby, jablečná vláknina, droždí, sezamová semena, jedlá sůl, pražená ječná sladová mouka], pitná voda, droždí.

  • Posted 16.1.2018 6:31 od Martina 0Likes

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám tu menší pekárnu a chci vyzkoušet tento recept. Asi bych měla zadělat jen z poloviční nebo 3/4dávky, aby pak těsto nebylo všude,že? Děkuji Martina

    • Posted 16.1.2018 9:26 od Iva 0Likes

      Dobrý den,
      ano, zkuste ho udělat ze 2/3 množství všech surovin – a uvidíte, jak vysoko vyběhne. 🙂
      Iva

  • Posted 30.12.2020 11:41 od Ivana 0Likes

    Dobrý den, mám dotaz, peče se i kvásková varianta v pekárně? Ivana

  • Posted 30.12.2020 11:45 od Ivana 0Likes

    Ještě doplnění dotazu- dostala jsem totiž pod stromeček pekárnu, celý rok peču od Vás pouze v troubě. Tak bych potřebovala vědět, zda kváskové chleby je možno péci i v pekárně. To co je přiloženo za recepty k pekárně je nepoživatelné. Rozmazlila jste nás výbornými recepty na kváskové chleby. Ivana

    • Posted 30.12.2020 13:15 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Ivano,
      děkuji Vám za milou pochvalu 🙂 Ano, kváskový chléb se dá upéct i v pekárně, ale nikdy nebude mít takovou výbornou kůrku, jako má chleba z trouby. Ovšem – pokud nemá člověk čas nebo i síly na klasické pečení, je i tenhle pekárničkový kváskový chléb lepší než ten koupený 🙂
      Iva

Přidejte komentář