Klasický kvásek z droždí

Ti, kdo pečou často a rádi, mají spoustu zkušeností, dál číst nemusí.

Pořád se ale ještě setkávám s dotazy typu

  • jak udělat kvásek na buchtu
  • jak zadělat těsto ručně (robotem), když postup je psaný pro domácí pekárnu
  • jaký je rozdíl mezi tímto kváskem a žitným kváskem

Pokud začnu od konce – žitnému kvásku by se mělo správně říkat kvas a dostanete ho buď koupit kousek v některém pekařství či kus dostanete od někoho, kdo doma peče kváskový chleba nebo si ho můžete vyrobit sami – je to ale záležitost trvající několik dnů.
Klasický kvásek z koupeného droždí uděláte během několika minut – je to ten „babičkovský“, který naše babičky a maminky používaly na zadělání buchet nebo knedlíků, i rychlého chleba z droždí.

Je-li recept psaný pro pekárnu a vy ji nemáte, nic se neděje – použijete z receptu část tekutiny, mouky, cukru a všechno droždí a umícháte kvásek. Po jeho vykynutí přidáte zbytek surovin a ručně (vařečkou) nebo robotem vymísíte těsto, které necháte vykynout.
Dál postupujete podle vašeho receptu.

 

Jak tedy připravit klasický kvásek z droždí?

Suroviny obecně:

část tekutiny z vámi vybraného receptu (mléko, voda)
trocha cukru
všechno droždí
část mouky

Postup:

Odlijeme část odměřené tekutiny (100-150 ml) a ohřejeme ji, musí být příjemně teplá, ne horká – kvasinky bychom mohli spařit, zabít.

Vmícháme cukr, droždí a tolik mouky, aby vzniklo řidší těstíčko, asi jako na kapání do polévky nebo na lívance.Obrazek

Necháme ho v teple vzejít, zvětšit objem – máme kvásek, který pak přimícháme k ostatním surovinám a tak vypracujeme kynuté těsto.

Každý dělá kvásek malinko jinak, většinou podle zvyku, který si přinese z rodiny – od maminky, babičky.
Někdo ho třeba místo zvlášť v misce udělá přímo v důlku ve vší mouce z receptu.

Popsaný způsob je vyzkoušený, vyjde vždycky a kuchařka hned vidí, jak kvásek v misce narůstá.

Pokud necháme těsto vypracovat v pekárně, kvásek není třeba dělat. Mezi recepty ho přidávám proto, že ne každý ví, jak kvásek vypadá a všichni nejsme vlastníky domácí pekárny.

Takže ti, co pekárnu nemají, můžou vzít jakýkoliv recept ze zdejších, udělat kvásek a dál už pak pokračovat podle návodu u receptu.

4 komentářeLeave a comment

    • Mouka z receptu. Teplo v místnosti. Informace nechybí, stačí číst.
      A trochu základní slušnosti by neuškodilo!

  • Díky, tohle jsem dělal naposledy jako malý a teď jsem přemýšlel a přemýšlel… až jsem našel tenhle recept 🙂

  • Dobry den, dekuji za popsani receptu na kvasek, krok za krokem. 🙂 Samozrejme se povedl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.