Máslová vánočka

Máslová vánočka je naše oblíbená. Vlahá, voní máslem, vydrží dlouho výborná, i když – u nás dlouhou trvanlivost nemá. Zmizí během jediného dne.

 

Suroviny:

na omládek:
150 ml vlažné vody
lžička sladěnky
35 g droždí
190 g hladké mouky
(necháme pekárnou jen umíchat a v zavřené pak necháme asi 45 minut kynout)

Přidáme:
130 ml vody
125 g změklého másla
150 g cukru
rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, odvážíme 15 g a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)
Kdo má rád, přidá do těsta rozinky.

 

Vánočka z 5 pramenů

Postup:

K omládku přidáme zbytek surovin a necháme pekárnou vypracovat a vykynout těsto.

Vykynuté rozdělíme na dva díly = dvě vánočky, vejdou se vedle sebe na jeden plech.

Každý kus těsta rozdělíme na 5 dílků a uválíme z nich stejně dlohé prameny.

 

Vánočky upleteme podle FOTOPOSTUPU , necháme je na plechu dobře nakynout, potřeme vejcem, sypneme plátky mandlí a vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C. Teplotu ihned snížíme na 170°C a asi 30-35 minut pečeme.

 

Vánočka z 5 pramenů

-doplést do konce, spojit, konec podhrnout pod vánočku-

 

Před pečením je potřeba nechat vánočku opravdu dobře vykynout, teplotu prostředí raději nijak uměle nezvyšujeme – vánočka by nakynula jen jakoby zvenku, vnitřní vrstvy to nestihnou, dohánějí to v troubě a výsledkem je potrhaná vánočka.
            

43 komentářůLeave a comment

  • několik let jsem zkoušela různé recepty na vánočky, a v knize Pekárnománie jsem objevila tenhle. můžu říct, že je od té doby moje nejoblíbenější vánočka. snad se bude dařit i nadále. děkuji za celou knihu, už tam mám zaškrtnuto několik hodně oblíbených receptů!

  • na vianočku som pred rokmi rezignovala, zo všetkých receptov som bola viacmenej sklamaná. Z tohto cesta som robila vianočku aj veniec a uprimne prehlasujem, že toto je najlepšia vianočka akú som jedla, naozaj excelentné cesto, výborná je aj tri dni, akurát pridávam aj citronovú kôru. Robila som toto cesto aj tak , že som polovicu múky nahradila hladkou bielou špaldovou a bolo takisto výborné.
    Keď chcem piecť niečo kysnuté na iné stránky už ani nechodím., vaše recepty ma „dostali“. Robievam Vaše chleby aj rohlíky a vždy sú skvelé. Vďaka za Vašu ochotu zdielať toto pekárske umenie

    • Danielo, Vaše radost je i mou radostí – živě si vzpomenu na to, jak já kdysi dávno tápala a hledala…a když se povedlo upéct podle představ, následovala radost a pak snad i trochu pýchy na to, že UŽ to dokážu 🙂 🙂
      Ať se Vám (nejen) pečení i nadále daří!
      Iva

  • dobry den chcem sa spytat ci peciete v strede rury a aky program.ked nemam pekaren urobim ten kvasok tak isto zmiesam suroviny a zakryjem a necham tych 45min kysnut.dakujem a prajem pekny den

    • Dobrý den,
      vánočku peču spíše níž, ke spodku trouby a obyčejně – horní i dolní ohřev.
      Bez pekárny budete pracovat stejně, jako píšete – suroviny na omládek ručně smícháte v míse, necháte 45 minut kynout, pak přidáte zbytek a uhnětete těsto. Po jeho vykynutí (1-1,5 hod) můžete tvarovat…

  • Dakujem pekne za odpoved. Zatial som robil dva krat a chcem sa spytat, cesto sa dost lepi, podsypete mukou? Ja som si trochu naolejoval ruky. Povrch vianocky mam taky volaky zvraskaveny a vy ho mate hladky. A este ake mate dlhe tie pramene lebo mne vyjdu dve vianocky na dlzku plechu a su take nizke ale chutovo dobre. Dakujem za odpoved a prajem pekny den.

    • Lepící těsto mě dost překvapilo, tohle nelepí. Nebo aspoň ne tak, aby se zase z podložky nebo rukou hned a beze zbytku neodlepilo. Máte všechno určitě dobře naváženo? A váha váží dobře?
      Délku pramenů bych střílela od boku. Ale pokud máte hotovou vánočku dlouhou a nízkou, pomoučenýma rukama ji na plechu jakoby sražte k době – na menší délku. Nemusí kynout přesně tak, jak byla dopletená, ale její tvar můžete upravit, urovnat 😉

  • Dobrý den, Ivo. Musím vám vyseknout obrovskou poklonu…Včera po příchodu ze zaměstnání (cca v 19.00) jsem dostala velkou chuť na vánočku, řekla jsem si, že udělám generálku před svátky. Zvolila jsem vaši máslovou a i když na kynutí potom už nebylo tolik času, co by ještě potřebovala, výsledek je výborný! I když jsem polovinu cukru nahradila třtinovým, zadělala slabým roztokem sušené syrovátky, část mouky nahradila špaldovou hladkou, s těstem se krásně pracovalo. Těžší práci za mě zastal robot a potom na vále bylo těsto hebounké, nádhera. Já vždy používala rodinný recept (Sandtnerka), které uváděly min. 4 žloutky a zadělat mlékem. Nenapadlo by mě, že se do vánočky prakticky nemusí dávat vejce ani mléko, měla jsem k tomuto postupu opatrný přístup :-). Fantazie, jde to a je to lehké a dobré. Jenom bych se vás chtěla zeptat, proč preferujete hladkou mouku, všude v receptech těch vyhlášených kuchařek se uvádí krupičková mouka, tzn. polohrubá, i v našem rodinném to tak je. A ještě, k vašim skvělým receptům jste došla léty praxe? Nebo jak jste přišla na to, že tolik žloutků, konkrétně do vánočky, není potřeba…? Myslíte, že by šlo část bílé mouky nahradit tmavší? Asi ano, ale těsto by bylo těžší, možná by hůře kynulo ? Zkusila jste to někdy? S tou špaldovou je to k nerozeznání od klasiky. Děkuji a přeji mnoho úspěchů. Karolína

    • Dobrý den,
      děkuji Vám…a začnu od konce – pravděpodobně zprvu pletete volněji, ku konci začnete dotahovat a tím se prameny prodlouží a ztenčí. Zkuste po dokončení pletení celou vánočku dlaněmi „urovnat“, jako třeba veku – tenčí konec trochu zdrcněte ku zbytku. Měla by tvořit poměrně pravidelný válec 😉
      Část bílé mouky můžete celozrnkou nahradit určitě – trochu míň vykyne a bude maličko těžší. Také bude potřeba přidat maličko tekutiny.
      Hladkou mouku používám raději než polohrubou, střída mi pak přijde nadýchanější, sametovější – jiný důvod nemám. Kdysi jsem do těsta použila místo mléka vodu (ne kvůli úspoře, spíš zvědavost) a byla jsem velice mile překvapená výsledkem. Nejen, že bylo těsto „lehčí“, ale chybící mléko v něm poznat nebylo 🙂 Od té doby to tak dělám pořád a už to vyzkoušelo mnoho mých kamarádek – vždy s kladným ohlasem.
      Počet žloutků odhadnu – pokud se mi zdá, že je to dobré, a přesto by mohlo být lepší, při dalším pokusu žloutek přidám. Všeobecně se ale snažím těsto vždy spíš „ošidit“, většinou je pak jeho hodnota stejně zvýšena třeba smažením, krémem, nádivkou atd.

      • Dobrý den, děkuji moc za odpovědi.Četla jsem na vašich stránkách v „Jen tak-všeobecně“, že sladká těsta zaděláváte i jinou tekutinou než vodou. Zmiňujete třeba ovocnou šťávu, asi džus. Kdybych použila Lhenickou přírodní jablečnou šťávu, bude její chuť třeba v upečené vánočce poznat?Děkuji, Karolína

        • Myslím si, že určitě. Pokud ale chcete opravdu vánočku – klasiku, zadělejte spíš syrovátkou (když už nechcete vodu), džus bych zkusila dát do nějakých sladkých veček, buchet a možná bych zkusila i koblihy 🙂 Nedávno jsem dělala citronové, neplněné a byly moc dobré.

  • Ještě jeden postřeh a dotaz. Zkoušela jsem ji plést ze 6 pramenů a už se mi to stalo víckrát, začátek vánočky je vždy tlustý a ke konci se hodně zužuje, nevypadá souměrně a hezky jako vaše. I když se mi zdá, že prameny se snažím vyválet stejně silné po celé délce, nějak se to nepovede…Máte i na pletení nějaký dobrý tip? .-)Děkuji moc.

    • Jsem jen pekařský laik ale mám přímo před očima jednu vzpomínku. Ta vánočka se plete od prostředka 🙂 Oba konce jsou souměrné protože na obě strany pracujete se stejnou délkou i váhou jednotlivých pramenů .
      Olga

      • Ano, i tak se dá 🙂 díky za připomenutí 😉
        Pro ty, co si netroufají, je na internetu spousta videí od profi pekařů, kteří pečou od začátku 🙂

  • vánočka je úplně luxusní…super těsto krásně se s ním pracuje …… už nebudu dělat jinou (y)

  • Dobrý den, nedávno jsem náhodou narazila na Vaše stránky a jsem z Vašich receptů nadšená. Už jsem jich stihla pár vyzkoušet. Zatím se vše povedlo, ať už chlebulky, housky, chleba. Dnes mi tady kyne vánočka a moc se na ni těším. Chtěla bych Vám poděkovat, za super recepty. Jsem pekař samouk, takže né vždy se mi vše povede. Z Vašich receptů bylo zatím vše na 1*. Takže ještě jednou díky a hezký víkend přeju. 🙂

    • Dobrý večer, Martino,
      i já Vám děkuji 🙂 – za ocenění mé snahy. Jsem ráda, že se Vám u mě líbí 😉
      Iva

  • Dobrý den
    Můžete mi rosím poradit s receptem a omládek pokud nemám pekárnu?
    Ráda bych vyzkoušela máslovou vánočku ,ale nemám pekárnu.
    Moc děkuji Eva
    vaše recepty jsou úžesné

    • Dobrý den,
      určitě 🙂 Omládek umíchejte klasicky, vařečkou v míse, zakryjte ho a nechte vykynout. Pak přidejte zbytek surovin a uhněťte těsto – už klasicky…
      Stačí to takhle?
      Iva

  • Toto je moj najoblubenejsi recept – vzdy robievam vianocku podla vasho receptu, a podla vasho navodu ju aj pletiem 🙂
    a tiez aj obycajne rozky mame najradsej tie podla vas. Dakujem 🙂

  • Ivuš, ten recept je úžasný. Já jsem několik let pekl vánočky podle receptu Mazanec z letáku Penny od Jany Remkové, ale konečně jsem našel recept, kde vánočka je podle mých představ. S těstem se dobře pracuje a po upečení je vánočka voňavá a hedvábná. Pekl jsem doma, u přítelkyně, u kolegyňky z práce a naprostá spokojenost. Poprvé jsem pletl z pěti pramenů, jak máš u receptu, ale teď peču jako vždy z šesti pramenů.
    Kdybys měla ten recept na Topkách, mohl bych Ti tam přidat fotku.
    Měj se krásně a děkuji za skvělý recept.
    Jenda

  • Dobrý den Ivo,
    už mi kyne. Chci se zeptat jestli pečete horní dolní, nebo horkovzduch.
    Díky¨
    Daniela

    • Dobrý den, asi odpovídám pozdě, ale pokud nepíšu v textu, peču vždy jen na horní a dolní ohřev.
      Iva

  • Moje chyba, naprosto pravidelně píšu ve chvíli kdy už těsto kyne. Těsto je skvělé, vánočka byla zkušební z malé dávky – 2 minivánočky jen tak jako dekorace mají cca 12 cm a taky jestli jsem nezapomněla zaplétat ze 6 pramenů. Ze zbytku těsta závin s mákem a švestkami.

    • To jsem ráda, že se povedlo!
      Na tuto vánočku mám jen pozitivní, až nadšené ohlasy a také u nás doma patří k nejoblíbenějším. 🙂

  • Podle Vašich podrobných instrukcí doslova „step by step“ se snad ani nedá nic pokazit. Trošku jsem ubrala cukru pouze 120 g, pro nás dostačující.
    Pěkný den
    D

  • Rozhodnuto, letošní vánoce bude tahle vánočka. Chci se ale zeptat. Vždycky zadělám večer a nechávám kynout venku, nebo když mrzne tak v lednici. Ráno pak vánočku umotám – a se studeným těstem se krásně pracuje, jen teda zebou ruce 🙂 . Nechám zkynout na plechu, klidně skoro 2 hodiny a pak peču. Z pomalého kynutí je daleko lepší – jak strukturou těsta, tak chuťově. Můžu to tak udělat i s tímto těstem?

    • Nevím, nikdy jsem to s ním nezkoušela. Zkuste ještě malinko snížit množství droždí, pokud těsto pokyne déle.

  • Děkuji za recept, vánočka je nadýchaná jako peříčko a s těstem se báječně pracovalo.

  • Dobrý večer Ivo,
    chtela jsem se zeptat jak dlouho ji necháváte už zapletenou dokynout. A necháte chvíli kynout i ty jednotlivé vyválené prameny?
    Diky a přeji hezké svátky
    Daniela

    • Dobré ráno,
      jednotlivé prameny ne, až pak vánočku vcelku – cca 50-70 minut, podle okolní teploty. Zkrácené kynutí = popraskaná vánočka, velmi dlouhé = risk vánočky placaté. Opravdu to chce vyzkoušet, přesný čas neporadím.
      Krásné svátky i Vám!
      Iva

  • Dobrý den… Letos na vánoce jsem si říkala, že zkusím nějakou novou vánočku. Volba padla bud na šlehačkovou nebo tuhle Vaši máslovou. No … nakonec byla šlehačková, protože sem si říkala, že zadělat jen vodou…. Byla výborná…Ale pořád mně to nedalo a v pondělí jsme si řekla, že tuhle taky jen tak z hecu zkusím… A musím se teda veřejně omluvit, že sem pochybovala, že když tam není mléko, budu to „divný“….:-)))
    Tohle je fakt NEJLEPŠÍ vánočka, co sem kdy pekla!!!! Trochu sem si pohrála ještě s ingrediencema… přidala sem citronovou kůru, vanilkový lusk a trochu rumu…. No fakt fantezie! Těsto krásně vláčné, jemné, pružné, nádherně se s ním pracovalo, krásně se vánočka pletla.
    Takže MOC děkuji za recept.. Na velikonoce už vím, podle jakého receptu udělám mazanec:-)
    Marie

    • Dobrý den, Maruško,
      četla jsem a musela jsem se smát…nejste první, koho voda místo mléka v těstě překvapila a pak nadchla. Už mockrát jsem psala, že těsto z vody mi připadá jakoby lehčí, prostě lepší, a přitom v něm absence mléka poznat není.
      Jsem velice poěšena Vaší radostí a děkuji za moc milý komentář!
      Iva

  • Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda můžu nechat těsto na vánočku kynout přes noc vlednici a následně do odpoledne? Děkuji za odpověď.
    Tereza

    • Dobrý den, nikdy jsem to tak dlouho nezkoušela. Každopádně – kdybyste zkusit chtěla, dejte těsto do lednice hned po uhněttení, nenechávajte ho kynout v teple ani chvilku.
      Iva

      • Děkuji za odpověď, tak jsem to myslela, že bude kynout v chladničce. 🙂
        Tereza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.