Máslová vánočka je naše oblíbená. Vlahá, voní máslem, vydrží dlouho výborná, i když – u nás dlouhou trvanlivost nemá. Zmizí během jediného dne.

Suroviny:

Na omládek:
150 ml vlažné vody
lžička sladěnky
35 g čerstvého droždí
190 g hladké mouky
Suroviny na omládek dobře umícháme v misce a zakryté proti osýchání necháme hodinu kynout.

Přidáme:
130 ml vody
125 g změklého másla
150 g cukru
rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, oddělíme 1-2 lžíce do těsta a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)

Kdo má rád, přidá do těsta rozinky.

Vánočka z 5 pramenů

Postup:

K omládku přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout.

Vykynuté rozdělíme na dva díly = dvě vánočky, vejdou se vedle sebe na jeden plech.

Každý kus těsta rozdělíme na 5 dílků a uválíme z nich stejně dlohé prameny.

Vánočky upleteme podle FOTOPOSTUPU , necháme je na plechu dobře nakynout, potřeme vejcem, sypneme plátky mandlí a vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C. Teplotu ihned snížíme na 170°C a asi 30-35 minut pečeme.

Vánočka z 5 pramenů
-doplést do konce, spojit, konec podhrnout pod vánočku-
Před pečením je potřeba nechat vánočku opravdu dobře vykynout, teplotu prostředí raději nijak uměle nezvyšujeme – vánočka by nakynula jen jakoby zvenku, vnitřní vrstvy to nestihnou, dohánějí to v troubě a výsledkem je potrhaná vánočka.

96 Comments

  • Posted 4.9.2015 20:27 od Markéta 0Likes

    několik let jsem zkoušela různé recepty na vánočky, a v knize Pekárnománie jsem objevila tenhle. můžu říct, že je od té doby moje nejoblíbenější vánočka. snad se bude dařit i nadále. děkuji za celou knihu, už tam mám zaškrtnuto několik hodně oblíbených receptů!

    • Posted 5.9.2015 8:55 od Iva 0Likes

      A ode mně k Vám letí dík za milou pochvalu 🙂

  • Posted 26.10.2015 14:39 od daniela 0Likes

    na vianočku som pred rokmi rezignovala, zo všetkých receptov som bola viacmenej sklamaná. Z tohto cesta som robila vianočku aj veniec a uprimne prehlasujem, že toto je najlepšia vianočka akú som jedla, naozaj excelentné cesto, výborná je aj tri dni, akurát pridávam aj citronovú kôru. Robila som toto cesto aj tak , že som polovicu múky nahradila hladkou bielou špaldovou a bolo takisto výborné.
    Keď chcem piecť niečo kysnuté na iné stránky už ani nechodím., vaše recepty ma „dostali“. Robievam Vaše chleby aj rohlíky a vždy sú skvelé. Vďaka za Vašu ochotu zdielať toto pekárske umenie

    • Posted 27.10.2015 10:36 od Iva 0Likes

      Danielo, Vaše radost je i mou radostí – živě si vzpomenu na to, jak já kdysi dávno tápala a hledala…a když se povedlo upéct podle představ, následovala radost a pak snad i trochu pýchy na to, že UŽ to dokážu 🙂 🙂
      Ať se Vám (nejen) pečení i nadále daří!
      Iva

  • Posted 17.11.2015 11:50 od stano 0Likes

    dobry den chcem sa spytat ci peciete v strede rury a aky program.ked nemam pekaren urobim ten kvasok tak isto zmiesam suroviny a zakryjem a necham tych 45min kysnut.dakujem a prajem pekny den

    • Posted 17.11.2015 18:13 od Iva 0Likes

      Dobrý den,
      vánočku peču spíše níž, ke spodku trouby a obyčejně – horní i dolní ohřev.
      Bez pekárny budete pracovat stejně, jako píšete – suroviny na omládek ručně smícháte v míse, necháte 45 minut kynout, pak přidáte zbytek a uhnětete těsto. Po jeho vykynutí (1-1,5 hod) můžete tvarovat…

  • Posted 29.11.2015 12:12 od stano 0Likes

    Dakujem pekne za odpoved. Zatial som robil dva krat a chcem sa spytat, cesto sa dost lepi, podsypete mukou? Ja som si trochu naolejoval ruky. Povrch vianocky mam taky volaky zvraskaveny a vy ho mate hladky. A este ake mate dlhe tie pramene lebo mne vyjdu dve vianocky na dlzku plechu a su take nizke ale chutovo dobre. Dakujem za odpoved a prajem pekny den.

    • Posted 30.11.2015 9:46 od Iva 0Likes

      Lepící těsto mě dost překvapilo, tohle nelepí. Nebo aspoň ne tak, aby se zase z podložky nebo rukou hned a beze zbytku neodlepilo. Máte všechno určitě dobře naváženo? A váha váží dobře?
      Délku pramenů bych střílela od boku. Ale pokud máte hotovou vánočku dlouhou a nízkou, pomoučenýma rukama ji na plechu jakoby sražte k době – na menší délku. Nemusí kynout přesně tak, jak byla dopletená, ale její tvar můžete upravit, urovnat 😉

  • Posted 1.12.2015 10:20 od Karolína 1Likes

    Dobrý den, Ivo. Musím vám vyseknout obrovskou poklonu…Včera po příchodu ze zaměstnání (cca v 19.00) jsem dostala velkou chuť na vánočku, řekla jsem si, že udělám generálku před svátky. Zvolila jsem vaši máslovou a i když na kynutí potom už nebylo tolik času, co by ještě potřebovala, výsledek je výborný! I když jsem polovinu cukru nahradila třtinovým, zadělala slabým roztokem sušené syrovátky, část mouky nahradila špaldovou hladkou, s těstem se krásně pracovalo. Těžší práci za mě zastal robot a potom na vále bylo těsto hebounké, nádhera. Já vždy používala rodinný recept (Sandtnerka), které uváděly min. 4 žloutky a zadělat mlékem. Nenapadlo by mě, že se do vánočky prakticky nemusí dávat vejce ani mléko, měla jsem k tomuto postupu opatrný přístup :-). Fantazie, jde to a je to lehké a dobré. Jenom bych se vás chtěla zeptat, proč preferujete hladkou mouku, všude v receptech těch vyhlášených kuchařek se uvádí krupičková mouka, tzn. polohrubá, i v našem rodinném to tak je. A ještě, k vašim skvělým receptům jste došla léty praxe? Nebo jak jste přišla na to, že tolik žloutků, konkrétně do vánočky, není potřeba…? Myslíte, že by šlo část bílé mouky nahradit tmavší? Asi ano, ale těsto by bylo těžší, možná by hůře kynulo ? Zkusila jste to někdy? S tou špaldovou je to k nerozeznání od klasiky. Děkuji a přeji mnoho úspěchů. Karolína

    • Posted 1.12.2015 16:50 od Iva 0Likes

      Dobrý den,
      děkuji Vám…a začnu od konce – pravděpodobně zprvu pletete volněji, ku konci začnete dotahovat a tím se prameny prodlouží a ztenčí. Zkuste po dokončení pletení celou vánočku dlaněmi „urovnat“, jako třeba veku – tenčí konec trochu zdrcněte ku zbytku. Měla by tvořit poměrně pravidelný válec 😉
      Část bílé mouky můžete celozrnkou nahradit určitě – trochu míň vykyne a bude maličko těžší. Také bude potřeba přidat maličko tekutiny.
      Hladkou mouku používám raději než polohrubou, střída mi pak přijde nadýchanější, sametovější – jiný důvod nemám. Kdysi jsem do těsta použila místo mléka vodu (ne kvůli úspoře, spíš zvědavost) a byla jsem velice mile překvapená výsledkem. Nejen, že bylo těsto „lehčí“, ale chybící mléko v něm poznat nebylo 🙂 Od té doby to tak dělám pořád a už to vyzkoušelo mnoho mých kamarádek – vždy s kladným ohlasem.
      Počet žloutků odhadnu – pokud se mi zdá, že je to dobré, a přesto by mohlo být lepší, při dalším pokusu žloutek přidám. Všeobecně se ale snažím těsto vždy spíš „ošidit“, většinou je pak jeho hodnota stejně zvýšena třeba smažením, krémem, nádivkou atd.

      • Posted 2.12.2015 9:38 od Karolína 0Likes

        Dobrý den, děkuji moc za odpovědi.Četla jsem na vašich stránkách v „Jen tak-všeobecně“, že sladká těsta zaděláváte i jinou tekutinou než vodou. Zmiňujete třeba ovocnou šťávu, asi džus. Kdybych použila Lhenickou přírodní jablečnou šťávu, bude její chuť třeba v upečené vánočce poznat?Děkuji, Karolína

        • Posted 2.12.2015 10:59 od Iva 0Likes

          Myslím si, že určitě. Pokud ale chcete opravdu vánočku – klasiku, zadělejte spíš syrovátkou (když už nechcete vodu), džus bych zkusila dát do nějakých sladkých veček, buchet a možná bych zkusila i koblihy 🙂 Nedávno jsem dělala citronové, neplněné a byly moc dobré.

  • Posted 1.12.2015 10:25 od Karolína 0Likes

    Ještě jeden postřeh a dotaz. Zkoušela jsem ji plést ze 6 pramenů a už se mi to stalo víckrát, začátek vánočky je vždy tlustý a ke konci se hodně zužuje, nevypadá souměrně a hezky jako vaše. I když se mi zdá, že prameny se snažím vyválet stejně silné po celé délce, nějak se to nepovede…Máte i na pletení nějaký dobrý tip? .-)Děkuji moc.

    • Posted 6.12.2015 9:40 od OliWie 0Likes

      Jsem jen pekařský laik ale mám přímo před očima jednu vzpomínku. Ta vánočka se plete od prostředka 🙂 Oba konce jsou souměrné protože na obě strany pracujete se stejnou délkou i váhou jednotlivých pramenů .
      Olga

      • Posted 6.12.2015 11:40 od Iva 0Likes

        Ano, i tak se dá 🙂 díky za připomenutí 😉
        Pro ty, co si netroufají, je na internetu spousta videí od profi pekařů, kteří pečou od začátku 🙂

  • Posted 23.12.2015 17:04 od lida 0Likes

    vánočka je úplně luxusní…super těsto krásně se s ním pracuje …… už nebudu dělat jinou (y)

  • Posted 29.1.2016 14:26 od Martina 0Likes

    Dobrý den, nedávno jsem náhodou narazila na Vaše stránky a jsem z Vašich receptů nadšená. Už jsem jich stihla pár vyzkoušet. Zatím se vše povedlo, ať už chlebulky, housky, chleba. Dnes mi tady kyne vánočka a moc se na ni těším. Chtěla bych Vám poděkovat, za super recepty. Jsem pekař samouk, takže né vždy se mi vše povede. Z Vašich receptů bylo zatím vše na 1*. Takže ještě jednou díky a hezký víkend přeju. 🙂

    • Posted 29.1.2016 18:12 od Iva 0Likes

      Dobrý večer, Martino,
      i já Vám děkuji 🙂 – za ocenění mé snahy. Jsem ráda, že se Vám u mě líbí 😉
      Iva

  • Posted 17.11.2017 7:13 od Eva 0Likes

    Dobrý den
    Můžete mi rosím poradit s receptem a omládek pokud nemám pekárnu?
    Ráda bych vyzkoušela máslovou vánočku ,ale nemám pekárnu.
    Moc děkuji Eva
    vaše recepty jsou úžesné

    • Posted 17.11.2017 8:26 od Iva 0Likes

      Dobrý den,
      určitě 🙂 Omládek umíchejte klasicky, vařečkou v míse, zakryjte ho a nechte vykynout. Pak přidejte zbytek surovin a uhněťte těsto – už klasicky…
      Stačí to takhle?
      Iva

    • Posted 22.12.2020 23:33 od Bronislava 0Likes

      Zdravim,

      Kolik dat suseneho drozdi na stejne mnozstvi mouky v receptu? Dekuji!
      S pozdravem,
      Bronislava

  • Posted 18.11.2017 8:21 od Eva 0Likes

    Mockrát děkuji , takhle to stačí 🙂

  • Posted 19.11.2017 12:34 od lucka 0Likes

    Toto je moj najoblubenejsi recept – vzdy robievam vianocku podla vasho receptu, a podla vasho navodu ju aj pletiem 🙂
    a tiez aj obycajne rozky mame najradsej tie podla vas. Dakujem 🙂

  • Posted 24.11.2017 18:51 od Jenda z Topek 0Likes

    Ivuš, ten recept je úžasný. Já jsem několik let pekl vánočky podle receptu Mazanec z letáku Penny od Jany Remkové, ale konečně jsem našel recept, kde vánočka je podle mých představ. S těstem se dobře pracuje a po upečení je vánočka voňavá a hedvábná. Pekl jsem doma, u přítelkyně, u kolegyňky z práce a naprostá spokojenost. Poprvé jsem pletl z pěti pramenů, jak máš u receptu, ale teď peču jako vždy z šesti pramenů.
    Kdybys měla ten recept na Topkách, mohl bych Ti tam přidat fotku.
    Měj se krásně a děkuji za skvělý recept.
    Jenda

  • Posted 2.12.2017 8:35 od Daniela 0Likes

    Dobrý den Ivo,
    už mi kyne. Chci se zeptat jestli pečete horní dolní, nebo horkovzduch.
    Díky¨
    Daniela

    • Posted 2.12.2017 14:34 od Iva 0Likes

      Dobrý den, asi odpovídám pozdě, ale pokud nepíšu v textu, peču vždy jen na horní a dolní ohřev.
      Iva

  • Posted 2.12.2017 17:46 od Daniela 0Likes

    Moje chyba, naprosto pravidelně píšu ve chvíli kdy už těsto kyne. Těsto je skvělé, vánočka byla zkušební z malé dávky – 2 minivánočky jen tak jako dekorace mají cca 12 cm a taky jestli jsem nezapomněla zaplétat ze 6 pramenů. Ze zbytku těsta závin s mákem a švestkami.

    • Posted 3.12.2017 8:35 od Iva 0Likes

      To jsem ráda, že se povedlo!
      Na tuto vánočku mám jen pozitivní, až nadšené ohlasy a také u nás doma patří k nejoblíbenějším. 🙂

  • Posted 4.12.2017 16:56 od Daniela 0Likes

    Podle Vašich podrobných instrukcí doslova „step by step“ se snad ani nedá nic pokazit. Trošku jsem ubrala cukru pouze 120 g, pro nás dostačující.
    Pěkný den
    D

  • Posted 14.12.2017 10:10 od Věra 0Likes

    Rozhodnuto, letošní vánoce bude tahle vánočka. Chci se ale zeptat. Vždycky zadělám večer a nechávám kynout venku, nebo když mrzne tak v lednici. Ráno pak vánočku umotám – a se studeným těstem se krásně pracuje, jen teda zebou ruce 🙂 . Nechám zkynout na plechu, klidně skoro 2 hodiny a pak peču. Z pomalého kynutí je daleko lepší – jak strukturou těsta, tak chuťově. Můžu to tak udělat i s tímto těstem?

    • Posted 14.12.2017 11:27 od Iva 0Likes

      Nevím, nikdy jsem to s ním nezkoušela. Zkuste ještě malinko snížit množství droždí, pokud těsto pokyne déle.

  • Posted 21.12.2017 12:18 od Jitka 0Likes

    Děkuji za recept, vánočka je nadýchaná jako peříčko a s těstem se báječně pracovalo.

  • Posted 22.12.2017 14:28 od Jitka 0Likes

    Muzu dat I do formy?

  • Posted 22.12.2017 21:43 od Daniela 0Likes

    Dobrý večer Ivo,
    chtela jsem se zeptat jak dlouho ji necháváte už zapletenou dokynout. A necháte chvíli kynout i ty jednotlivé vyválené prameny?
    Diky a přeji hezké svátky
    Daniela

    • Posted 23.12.2017 9:15 od Iva 0Likes

      Dobré ráno,
      jednotlivé prameny ne, až pak vánočku vcelku – cca 50-70 minut, podle okolní teploty. Zkrácené kynutí = popraskaná vánočka, velmi dlouhé = risk vánočky placaté. Opravdu to chce vyzkoušet, přesný čas neporadím.
      Krásné svátky i Vám!
      Iva

  • Posted 11.1.2018 9:33 od Marie 0Likes

    Dobrý den… Letos na vánoce jsem si říkala, že zkusím nějakou novou vánočku. Volba padla bud na šlehačkovou nebo tuhle Vaši máslovou. No … nakonec byla šlehačková, protože sem si říkala, že zadělat jen vodou…. Byla výborná…Ale pořád mně to nedalo a v pondělí jsme si řekla, že tuhle taky jen tak z hecu zkusím… A musím se teda veřejně omluvit, že sem pochybovala, že když tam není mléko, budu to „divný“….:-)))
    Tohle je fakt NEJLEPŠÍ vánočka, co sem kdy pekla!!!! Trochu sem si pohrála ještě s ingrediencema… přidala sem citronovou kůru, vanilkový lusk a trochu rumu…. No fakt fantezie! Těsto krásně vláčné, jemné, pružné, nádherně se s ním pracovalo, krásně se vánočka pletla.
    Takže MOC děkuji za recept.. Na velikonoce už vím, podle jakého receptu udělám mazanec:-)
    Marie

    • Posted 11.1.2018 15:46 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Maruško,
      četla jsem a musela jsem se smát…nejste první, koho voda místo mléka v těstě překvapila a pak nadchla. Už mockrát jsem psala, že těsto z vody mi připadá jakoby lehčí, prostě lepší, a přitom v něm absence mléka poznat není.
      Jsem velice poěšena Vaší radostí a děkuji za moc milý komentář!
      Iva

  • Posted 4.12.2018 9:11 od Anonym 0Likes

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda můžu nechat těsto na vánočku kynout přes noc vlednici a následně do odpoledne? Děkuji za odpověď.
    Tereza

    • Posted 4.12.2018 10:45 od Iva 0Likes

      Dobrý den, nikdy jsem to tak dlouho nezkoušela. Každopádně – kdybyste zkusit chtěla, dejte těsto do lednice hned po uhněttení, nenechávajte ho kynout v teple ani chvilku.
      Iva

      • Posted 4.12.2018 12:13 od Anonym 0Likes

        Děkuji za odpověď, tak jsem to myslela, že bude kynout v chladničce. 🙂
        Tereza

  • Posted 30.12.2018 17:09 od Marie 0Likes

    Dobrý den, dovolte mi otázku. Dívala jsem se na youtube na metody pletení z kynutého těsta a docela mě překvapilo, že dosti často autorky vypracují těsto bez tuku a ten pak přidávají dodatečně, až do prohněteného těsta. Máte představu, jakou výhodu může mít takový postup?
    Jinak od maminky mám naučeno při zadělávání těsta utřít tuk se žloutky a cukrem, přidat sůl, větší část mouky, vzešlé kvasnice a mléko, vypracovat řidší těsto a pak je doladit zbytkem mouky.Takový postup jsem v poslední době neviděla.
    Láká mě vyzkoušet vaši metodu bez mléka a žloutků. Ted jenom sebrat chut do práce D-)
    Přeji hodně pokojných dnů a dobrého pekařského i jiného díla.

    • Posted 30.12.2018 20:38 od Iva 0Likes

      Dobrý večer, tuk se může přidat do těsta později třeba kvůli tomu, že kvasinkám brání v kynutí, bez tuku se bude lépe vyvíjet v těstě lepek a snad i jednotlivá zrnka mouky v přidané tekutině lépe bobtnat (než kdyby byla obalena teninkou vrstvičkou tuku).

  • Posted 28.1.2019 16:17 od Jarda 0Likes

    Super návod, jasný, výstižný a přesný.

  • Posted 19.3.2019 18:27 od Marus 0Likes

    Zdravím.
    Ivo kde kupujete droždí? Znám jen běžně v kostce z tesca

    • Posted 19.3.2019 20:40 od Iva 0Likes

      Dobrý večer,
      buď takhle, v kostce, nebo u nás v malém krámku droždí vážené – to mi připadá snad i lepší (je-li to možné).

  • Posted 29.10.2019 23:11 od Katka 0Likes

    Dobrý deň Ivka, koľko má asi kysnúť vianocka keď už je zapletená? Ja som ju mala zapletenu 1hodinu 20 minút. Robila som ju dnes a asi nebola dobre dokysnuta lebo bola akoby vlhká. Ďakujem za radu

    • Posted 30.10.2019 9:04 od Iva 0Likes

      Dobrý den, myslím si, že ta 1,5 hodiny by mělo být dostačující. Kynula v teple? Droždí bylo v pořádku? A nenakrojili jste ji ještě trochu vlažnou? Po úplném vystydnutí by „vlhká“ být nemněla. Ještě je možné, že jste dosud pekli jen vánočky méně mastné, ty bývají vzdušnější…?
      Budu ráda (pokud vyzkoušíte ještě jednou), když se ozvete znovu.
      Iva

  • Posted 29.11.2019 20:35 od Lenka 0Likes

    Dobry den, pecu dle Vaseho receptu uz asi treti rok, ale porad bojujeme . Testo je super, nechavam kynout kolem te 1-1,5 h, zkousela jsem i vic i mene, ale po vytazeni z trouby mi splaskne. Je tedy vynikajici, ale chtela bych i ji krasnou 😃Cim by to mohlo tak byt? A je mozne udelat jen jednu vanocku z tohoto mnozstvi? Nebo by se spatne pekla? Momentalne jsou v troube, tak se modlim 🤓 Dekuji.

    • Posted 30.11.2019 10:14 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Lenko,
      problém není určitě v kynutí, ale v délce pečení. Totéž se mi stalo kdysi 2-3x, než jsem to vychytala, že je to tím. Vánočka se zvrchu zapeče do tmava, ale vnitřek není zpevněný natolik, aby udržel tvar. Vyzkoušejte ji péct při nižší teplotě o 5-8 minut déle. Pokud se hodně barví, teplotu snižte a vánočku dopékejte při 160°C.
      Ať se vám ta příští povede ukázkově!
      Iva

  • Posted 30.11.2019 17:07 od Lenka 0Likes

    No ja ji pekla na tech 170. 🤔Nehnedla zas moc rychle, az tak poslednich 8 min. Nepomohlo by ji zakryt hned z kraje a pak dopect odkrytou treba? Ale diky za tip, urcite zkusim pohrat s teplotou a casem. Bojim se aby pri delsim peceni nebyla betonova. Prilezitosti ted bude spousta 😃

  • Posted 18.12.2019 21:49 od Vili 0Likes

    Dobrý večer! chcem sa spýtať či môžem používať miesto sladenky med?

  • Posted 23.12.2019 7:57 od Veronika Kovalova 0Likes

    Dobry den,
    Jaky je prosim postup pri pouziti pekarny na pripravu testa? Dekuji moc

    • Posted 23.12.2019 9:43 od Iva 0Likes

      Dobrý den, v menší misce umíchejte omládek a pak ho vyškrábněte do formy pekárny. Po 45 minutách k němu přidejte zbytek surovin a použijte program Těsto, který Vám těsto pomůže uhníst i vykynout.
      Iva

  • Posted 27.12.2019 21:23 od Vili 0Likes

    Dobrý večer. Recept je úžasný, mali sme dve nádherné vianočky! Moc Vám ďakujem, vyskúšam aj ostatné recepty. Vili

  • Posted 9.1.2020 20:03 od Lucie 0Likes

    Dobrý den. Vánočka je luxusní. Moc děkuji za recept. Jen jedinou vadu to má, že vždy při zadělání a vykynutí je těsto hodně tekutý a lepivý. Musím zapracovat další mouku. Vše dělám podle receptu a nenašla jsem chybu. Děkuji

    • Posted 11.1.2020 8:29 od Iva 0Likes

      Dobrý den, každá mouka saje jinak,. Recept mám mnohokrát vyzkoušený, nepamatuji, že bych přidávala nějak více mouky. Kolik jí musíte přidat Vy? Těsto nemá být zcela pevné…ještě mě napadlo – máslo přidáváte povolené nebo úplně rozpuštěné? Pokud rozpuštěné, bude se těsto stáním stávat pevnějším, jak bude máslo tuhnout. Je třeba jen počkat a nepřidávat hned mouku.

  • Posted 19.3.2020 13:31 od Hana Hotchin 0Likes

    Dobry den, chci se zeptat, nemam cerstve drozdi, kolik mam pouzit suseneho? Dekuji

  • Posted 2.4.2020 13:05 od Kačka 0Likes

    Dobry den,testicko paradni,skvele se s nim pracuje,vanicka vynikajici. Jen se chci zeptat,proc mi po vytazeni z trouby po chvili jakoby klesne..vytahnu vanocku z trouby krasne klenutou a kdyz ji vyndam,mirne sesedne..co delam spatne?dekuji

    • Posted 2.4.2020 16:39 od Iva 0Likes

      Dobrý den, taková vánočka potřebuje pouze několik minut navíc dopéct 🙂 Stačí 5-8 minut, třeba i při teplotě 160°C, vrstvy těsta se zpevní a vánočka neklesne.
      Iva

  • Posted 16.10.2020 20:51 od Karla 0Likes

    Diky za recept, dnes upecena a je vynikajici!

  • Posted 16.11.2020 15:21 od Petra Mikešová 0Likes

    Dobrý den, je možné uplést tuto vánočku „klasicky“ na tři patra?

  • Posted 18.11.2020 9:21 od Anonym 0Likes

    Dobrý den, mohu se zeptat, zda je možné udělat vánočku zcela bez vajec (alergie) popřípadě čím je nahradit? A jaký typ cukru se používá (krupice, krystal, moučka?) S kynutým těstem nemám žadné zkušenosti a tuto vánočku nutně potřebuji :)) předem děkuji za odpověď

    • Posted 19.11.2020 6:57 od Iva 0Likes

      Dobrý den, určitě bude výborná i bez té trochy vejce 🙂 Čím ji potřete před pečením, oslazeným mlékem?

  • Posted 21.11.2020 18:51 od Jana 0Likes

    Chci se moc poděkovat za úžasný recept na vánočku, manžel byl úplně nadšený a prý nikdy v životě nejedl lepší vánočku. Sladěnku jsem sice neměla ale do příště koupím. Jste úplně úžasná, že jste se podělila se svým receptem a ještě jednou moc děkuji.

    • Posted 22.11.2020 18:32 od Iva 0Likes

      Tenhle recept mám ještě po svém prastrýci, s malými změnami. Jsem šťastná, Jani, že u Vás i Vašeho manžela tak zabodoval! Díky za zprávu 🙂
      Iva

  • Posted 23.11.2020 23:22 od achila 0Likes

    Proti gustu žádný dišputát, ale tuto vodovou a suchou vánočku….nikdy více péci nebudu, škoda práce.

    • Posted 24.11.2020 8:58 od Iva 0Likes

      Hm, to mě mrzí, že Vám vánočka nechutnala. Naštěstí jste snad jediná (jediný), spousta lidí tanto recept naopak považuje za ten nejlepší 🙂
      Přeji Vám, abyste našla (našel) pro Vás vhodnější recept 😉
      Iva

      • Posted 25.11.2020 9:19 od Anonym 0Likes

        Přesně tak, proto jsem též napsala, proti gustu žádný dišputát. Po více než padesáti letech vaření a pečení má každý jistě svůj osvědčený recept, tak jako i já. Přesto je inspirující hledat nové, zvláště, je-li chválen jako tento. Vánočky a mazance peču pouze na vánoce a velikonoce, proto dávám přednost jiné, dalo by se říci, těžší kvalitě. Nicméně, ta Vaše od pana prastrýce sedla u nás švagrovi, který je dlouhodobě na dietě. Přeji Vám pěkné svátky.

  • Posted 8.12.2020 10:41 od Eva 0Likes

    Mám to přesně obráceně: roky jsem pekla těžkou vánočku ze Sandtnerky, ale když jsem vyzkoušela tento recept, zůstala jsem mu věrná. Peču vánočky skoro každý měsíc. Vyzkoušela jsem i jiné, ale tato je u nás jednička. Ocenila ji dokonce i snacha, která je zvyklá na hodně vysoký standard, syn si vzal od nás půlku, ale za dvě hodiny se vrátil pro druhou. 🙂

  • Posted 16.12.2020 2:29 od Veronika 0Likes

    Predpokladám, že recept je napísaný s čerstvým droždím (35g). Dá sa použiť aj sušené droždie? Koľko asi? Ďakujem.

    • Posted 16.12.2020 2:32 od Veronika 0Likes

      Už som našla odpoveď v komentoch. 👍🏻

  • Posted 18.12.2020 19:52 od Majka 0Likes

    Prosím o názor. Lze sladěnku nahradit čekankovým sirupem?

    • Posted 19.12.2020 9:43 od Iva 0Likes

      To netuším, Majko, ale spíš bych dala včelí med. Ten můžete?

  • Posted 19.12.2020 19:10 od Veronika 0Likes

    Dobry vecer,

    Chutove jsou naprosto uzasne a dokonale. Nadychane! Jen se mi rozjely, prekynuly?
    Dekuji.

    • Posted 20.12.2020 12:11 od Iva 0Likes

      Dobrý den, mám radost, že vánočky chutnaly 🙂 Ano, rozjet se mohly kvůli překynutí, ale také kvůli nedostatečně nahřáté troubě nebo nízké počáteční teplotě pečení. Napíšete, jak jste je pekla?

  • Posted 19.12.2020 20:22 od Monika 0Likes

    Luxusni vanocka. Sladenku neznam, ale med odvetl, troufam si rict, obdobnou sluzbu. Doporucuji vsem i zacatecnikum – pri dodrzeni postupu se nemuze nepodarit. Zadna tezka, drobiva buchta, ale lehounka jak pirko. Neznam lepsi a nikdo neveri, ze neni z mlecneho kvasku :-). Moc dekuji za bajecny recept.

    • Posted 20.12.2020 12:13 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Moniko, jsem šťastná, že se u Vás recept až tak moc osvědčil a tolik chutná!
      Iva

  • Posted 22.12.2020 11:40 od Monika 0Likes

    Dobrý den. Máte prosím zkušenost s pečením této vánočky v kameninové formě. Mám ji po prababičce ,ale nevím, jak se v tom peče 😁
    Dekuji

  • Posted 22.12.2020 14:47 od Jari 0Likes

    Tak pro ty,co pořádně nečtou jako já 🙈 15 g vejce – já si říkám, co to jako má být, kolik je to vajec? No a částečně ze zvyku psát si recepty v dkg a částečně z nepozornosti jsem tam mrskla 15 dkg vajec…a pak se divím, že mám těsto řídké 🙉

  • Posted 22.12.2020 14:59 od KVĚTA Š. 0Likes

    Diky za recept povedly se a chutnaly.

  • Posted 24.12.2020 9:03 od Ľubica 0Likes

    Čo sa stane,ak suroviny zmiešam tak, že budú kysnúť všetky spolu? Alebo už to nebude mať taký efekt?

    • Posted 24.12.2020 10:56 od Iva 0Likes

      Dobrý den, můžete, vánočka bude i tak výborná. Ale s omládkem Vám ještě lépe nakyne a měla by být lepší i chuťově 🙂

  • Posted 31.12.2020 23:41 od Martina Malachová 0Likes

    Dobrý večer prosím čím nahradit sladenku děkuji

    • Posted 1.1.2021 9:46 od Iva 0Likes

      Dobrý den, zkuste včelí med, ale sladěnka je přeci jen lepší.
      Iva

  • Posted 3 dny ago 21:10 od Zuzana Kostalova 0Likes

    Dobrý den. Zkoušela jste i z bezlepkové mouky? Děkuji. Zuzana

    • Posted 2 dny ago 17:22 od Iva 0Likes

      Dobrý den, nezkoušela, bohužel. Na bezlepkové zkuste web La Teta 🙂
      Iva

Přidejte komentář