Plundrové těsto - máslové loupáčky

Recept je vlastně malinko upravený ten na Editiny, s fotopostupem výroby a jiným motáním.

Rohlíky jsou jedním slovem – fantastické! Na to, jak jsou veliké, prakticky nic neváží. Malinko sladké, máslo je v nich cítit tak akorát….křupavé na povrchu, měkounké uvnitř. Druhý den svou křupavost ztratí, ale pořád ještě chutnají jako výborné loupáčky.

SUROVINY:

210-225 g vody
50 g cukru
vejce
40 g másla
450 g hladké mouky
větší špetka soli
21-25 g droždí

Na provalování:
100 g másla

50 g hladké mouky
– změklé máslo smícháme s moukou

Plundrové těsto - máslové loupáčky

 .

POSTUP:

Z vody, cukru, droždí a několika lžic z odvážené mouky vymícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut kynout. (Vody dáme nejprve 210 g, později  při zadělání těsta je možné po trošínkách přidat – těsto by mělo být příjemně tvárné, ale ne měkounké.)

Přidáme zbytek surovin, z vejce pouze dvě lžíce (zbytek schováme na potření pečiva před pečením) a umícháme těsto, které necháme asi 45 minut odpočinout v lednici. Pak ho rozválíme, rozetřeme na něj přichystanou měkkou směs másla a mouky (až k okrajům, které necháme nenatřené) a složíme na třetiny. Otočíme o 90°, opět složíme na třetiny a tento balíček vložíme do mísy a zakryté uložíme na 45 minut do lednice.

Vychlazené těsto opatrně rozválíme (spíš kratšími tahy, těsto se nemá protrhnout a máslo vytéct) a poskládáme jako poprvé – na třetiny, otočené o 90°znovu na třetiny a opět dáme na 45-60 minut chladit.

Třetí rozválení a poskládání je stejné, jako dvě předešlá a po posledním 45-60 minutovém odpočinku v lednici už můžeme těsto rozválet ke zpracování.

Rozvalujeme raději víc natenko. Z těsta nakrájíme trojúhelníky, které srolujeme za stálého popotahování vrchního cípu, aby bylo na rohlíku vrstev co nejvíc.

Rohlíky uložíme na plech, necháme vykynout, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce a prudce upečeme (250°C/10min, 200°C/5-8min – každá trouba peče jinak).

Plundrové těsto - máslové loupáčky

-vnitřní vrstvy-

Fotografie z výroby plundrového těsta nabízím hromadně v galerii, každá z nich je popsaná, takže by postup měl být opravdu srozumitelný – snad i pro ty, kteří se mě na podrobnosti často ptají.

.

.

.

      

13 komentářůLeave a comment

  • Já už jsem na tenhle recept několikrát koukala, ale stále zůstává jen u toho koukání. Ivo, máte představu, kolik času celkem je potřeba od zadělání po vytažení hotových rohlíčků z trouby?

    • Jasně- kvásek kyne 20 minut, pak běěhem několika dalších umícháte těsto, které kyne 45 minut.
      Rozetřít máslo, poskládat a zas kynout do lednice 45 minut.
      Znovu rozválet a znovu lednice 45 minut.
      A naposled rozválet a naposled lednice 45 minut.
      Pak rozválet, rozkrájet a smotat a už kynout jen na plechu – upéct.
      Ve skutečnosti těsto drtivou většinu doby odpočívá a kyne v lednici – já přitom třeba vařím nebo jsme i na zahrádce a k rozválení a skládání si od rozdělané práce jen odskočíme 😉 Tohle pečivo za to starání se opravdu stojí!

  • Dobrý den.Nevím kde jsem udělala chybu, ale z nadýchaných loupáčku nebylo nic. Postup jsem dodržela a těsto vypadalo luxusně. Ještě nikdy jsem nic tak nepovedeného z trouby nevytáhla. Nenapadá Vás něco kde jsem udělala „chybu?“Chuť byla dobrá.děkuji M

    • Nenapadá, proto jste nenapsala, jak loupáky vypadaly 🙂
      Dělala jsem je mnohokrát a pokaždé vypadaly jako ty na fotkách. Těsto vypadalo luxusně – to je jak? Nakynulo vám před rozválenía krájením skoro na dvojnásobek?
      Rohlíky na plechu pak – jak moc před samotným pečením nakynuly? A jak vypadaly upečené? Tvar, střída…trouba vám peče určitě dobře?
      Prijdem na to, jen to chce podrobnější popis 😉

  • Loupáky se skvěle povedly, na první pokus. Roky zkouším různé recepty, tento je bezkonkurenční. Díky za něj.

  • Ivo, díky za další skvělý recept. Vyzkoušela jsem a jsou opravdu vynikající, pravda jedna várka byla poněkud tmavší pleti, ale i tak skvělé chuti 😉 U nás v obchodě mají máslové celozrnné loupáčky se semínky, tak jsem se chtěla zeptat jestli jste někdo někdo nezkoušeli péct z celozrnné mouky?

    • Ještě nezkoušela. Ale jestli zkusím, dám celozrnné mouky jen 40-50% a předem ji namočím ve zbytku vody z receptu – aby natáhla vodu a změkla 😉

      • Díky za radu a odpověď. Pokud se dokopu, tak vyzkouším a podám raport 😉

  • Loupáky jsou moc dobré a k receptu se určitě vrátím. Ale za mne chce trochu víc než jen větší špetku soli a taky péct na menší teplotu. Podle uvedených teplot byly už po prvních 10min víc než vypečené 🙂

    • Recept není dogma – můžete si ho přizpůsobit svým chutím. A k pečení – ona každá trouba opravdu peče jinak, v receptu popisuji svoje zkušenosti – pekla jsem tak, jak je psáno. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.