Opravdu hodně tmavý chleba se zelenými očky dýńových semínek, kynutý droždím a připravený a pečený v domácí pekárně, výborně chutná třeba namazaný jemným žervé a sypaný drobně krájenou pažitkou.
Těsto můžete samozřejmě zadělat ručně nebo robotem a podmáslový chléb upéct v troubě ve vymazané chlebíčkové formě.

Suroviny:

200 g podmáslí
190-200 g vody
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžíce oleje
2 lžičky kmínu
100 g žitné chlebové mouky
170 g pšeničné grahamové nebo celozrnné mouky
230 g pšeničné chlebové (nebo hladké) mouky
50 g dýňového semínka (nebo slunečnice)
10-12 g čerstvého droždí

Postup:

Suroviny dáme do formy v pořadí tekuté, sypké, formu usadíme do pekárny a zapneme program Celozrnný (s delším kynutím).

Hotový chléb z formy vyklepneme, po chvilce z něj vytáhneme háky a chleba a necháme vychladnout na mřížce.

8 CommentsLeave a comment

  • Dobrý den, chci se zeptat, podle vás peču často a ráda toustový chléb a zajímalo by mě, zda se tento chléb vejde do klasické formy na tousťák a nebo mám ubrat surovin? Děkuji Věrka

    • Dobrý den, nevím, jak veliká je Vaše forma, ale chleba neníí – díky celozrnným moukám – tak vysoký, jako jiné chleby z pekárny. Myslím si, že se vejít měl. Podle mě byste to měla poznat hned po lehkém nakynutí těsta – jestli ho dát do formy toustové nebo větší.
      Iva

  • Dobry den chtěla bych upéct tento chleba, nebo pivní ale nemám pekárnu, tudíž těsto zadelam v robotu, necham vykynout a udělám bochanek který po vyhynutí upecu?nebo zamíchat anechat opět vxk,nout?na kolik a jak dlouho asi péct?dekuji hezky den Bolfova

    • Dobrý den, ano, píšete to dobře. Těsto zadělá robot, po vykynutí ho prohnětete a uložíte do vymazané formy, znovu necháte kynout a upečete. Pokud byste chtěla chléb tvarovat do bochníku a péct bez formy, bude potřeba použít méně tekutiny na zadělání – odhadem o 50 g vody míň. Upečete při 200°C, cca 45 minut.

  • Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak mám postupovat a jak předělat tento chleba na kváskový? Moc děkuji za odpověď. Prágrová

      • Dobrý den, jestli jsem to dobre pochopila tak dám večer rozkvasit 100 g té žitné chlebove mouky, 100 g vody z celkového množství z receptu a asi 25 g kvásku. Druhý den přidat vše ostatní. A mám nechat těsto kynout nějaký čas v míse a pak ještě ve formě? Nebo rovnou ve formě? Děkuji Eva

        • Dobrý den, ano, přesně 🙂 Těsto v míse bych nechala lehce rozkynout, pak ho prohnětla a uložila kynout do vymazané formy. Ať se podaří! 🙂
          Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.