Opravdu hodně tmavý chleba se zelenými očky dýńových semínek, kynutý droždím a připravený a pečený v domácí pekárně, výborně chutná třeba namazaný jemným žervé a sypaný drobně krájenou pažitkou.
Těsto můžete samozřejmě zadělat ručně nebo robotem a podmáslový chléb upéct v troubě ve vymazané chlebíčkové formě.
Suroviny:
200 g podmáslí
190-200 g vody
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžíce oleje
2 lžičky kmínu
100 g žitné chlebové mouky
170 g pšeničné grahamové nebo celozrnné mouky
230 g pšeničné chlebové (nebo hladké) mouky
50 g dýňového semínka (nebo slunečnice)
10-12 g čerstvého droždí

Postup:
Suroviny dáme do formy v pořadí tekuté, sypké, formu usadíme do pekárny a zapneme program Celozrnný (s delším kynutím).
Hotový chléb z formy vyklepneme, po chvilce z něj vytáhneme háky a chleba a necháme vychladnout na mřížce.
Dobrý den, chci se zeptat, podle vás peču často a ráda toustový chléb a zajímalo by mě, zda se tento chléb vejde do klasické formy na tousťák a nebo mám ubrat surovin? Děkuji Věrka
Dobrý den, nevím, jak veliká je Vaše forma, ale chleba neníí – díky celozrnným moukám – tak vysoký, jako jiné chleby z pekárny. Myslím si, že se vejít měl. Podle mě byste to měla poznat hned po lehkém nakynutí těsta – jestli ho dát do formy toustové nebo větší.
Iva