Pečivo zadělávám vlastně jen z vody, a pokud chci zvýraznit mléčnou chuť, přidám sušené mléko.
Pouhý přídavek kefíru, podmáslí nebo syrovátky pomáhá větší výraznosti a plnosti chuti kváskového chleba. V lékárně jsem potkala a koupila syrovátku sušenou – dobře se dávkuje a je vždycky po ruce.
Hned jsem ji zkusila přidat do těsta na chleba. Výjimečně jsem do těsta nedala kmín, zato spoustu semínek a chleba teď chutná jemně, jako s oříšky.
Suroviny:
Rozkvas: 30 žitného kvásku
150 žitné chlebové mouky
150 g vody
Dále: 250 g vody
350 g pšeničné chlebové mouky
2 lžíce sušené syrovátky
2 lžičky soli
lžíce sezamu
lžíce slunečnice
lžíce dýňového semínka
lžíce lněného semínka (hnědého nebo zlatého – to jsem použila tady)
.
.
Postup:
ze žitného kvásku, žitné mouky a vody umícháme rozkvas, který necháme pracovat přibližně 10-12 hodin.
Semínka v misce smícháme se solí, zalijeme 70 g vody (odebrané z přichystaných 250 g) a necháme zatím stát. Zbytek surovin přidáme k prokvašenému základu, který zdvojnásobil svůj objem a příjemně nakysle (chlebově) voní a prohněteme těsto. Necháme ho 30 minut stát, aby proběhla autolýza, a teprve pak vmísíme všechnu semínkovou směs z misky.
.
.
Těsto necháme kynout. Délka kynutí závisí na teplotě okolního prostředí, těsto před tvarováním do ošatky nemusí zdvojnásobit objem. Během kynutí můžeme těsto 1-2x přeložit.
.
.
Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, pomocí škrabky (nebo kovové lopatky) ho znovu přeložíme a vytvarujeme bochník, který vložíme do pomoučené ošatky. Tam ho necháme nakynout.
.

-řez v podvečerním světle-
.
Vykynutý bochník opatrně vyklopíme na plech s pečící fólií, rychle a zlehka ometeme mouku, bochník postříkáme vodou z rozprašovače a i s fólií ho z plechu sešoupneme na vyhřátou podložku v nahřáté troubě.
Pekla jsem na horkovzduch, trouba i dlaždice byly rozehřáté na 250°C, po 5 minutách jsem teplotu snížila a dopekla – celkem asi 45 minut.
.
.
Moc dobrý chlebík :-), pekla jsem v litinovém hrnci.
Děkuji za výborné recepty z Vašich stránek
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, jestli mohu syrovátku vynechat a nebo něčím nahradit. Nemám ji. Děkuji Věrka
Dobrý den, můžete vynechat, je jen pro dochucení 🙂
Iva