Tlačené makové koláče

Skvělé koláče jako z pohádky, jeden jako druhý, plné šťavnaté náplně… Připravit je není těžké ani to nezabere mnoho času. Naplnit se dají nejen mákem, vynikající jsou s náplní tvarohovou nebo třeba i jablečnou, ty můžeme ještě přikrýt máslovou drobenkou.

Suroviny:

140 g vody
půl vajíčka (druhá polovina zůstane na pomašlování před pečením)
350-370 g hladké mouky
75 g zcela povoleného sádla
75 g cukru
velká špetka soli
13-15 g čerstvého droždí

Maková náplň:
250 g mletého máku
300 ml mléka
mletá skořice (1/4-1/2 lžičky, podle chuti)
lžíce pikantní marmelády
2 lžíce cukru

Na posyp:
mandlové lupínky

Tlačené makové koláče

Postup:

Ve vodě rozmícháme lžičku cukru, všechno droždí a asi lžíci mouky (vše z přichystaného, odváženého množství) a 30 minut necháme kvásek pracovat.
Zatím si připravíme makovou nádivku: Mléko přivedeme k varu, vsypeme do něj mák a při nízké teplotě provaříme do zhoustnutí. Do odstaveného přidáme cukr, marmeládu a skořici a necháme vychladnout.

K vykynutému kvásku přidáme zbytek surovin, dobře uhněteme, potom mísu zakryjeme a těsto necháme asi hodinu vykynout.
Vykynuté těsto na pomoučeném stole propracujeme a rozdělíme na 8-10 kousků, z každého uděláme plošší bulku a všechna je uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií.

Po částečném nakynutí – stačí 10 minut – do bulek vtlačíme důlek (třeba obyčejnou sklenicí, ale kdo peče koláče častěji, může si koupit v obchodě důlkovač na koláče), naplníme ho makovou náplní, posypeme mandlovými lupínky a koláče necháme dokynout (cca 30 minut). Okraje koláčům potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme je ve vyhřáté troubě (190°C/15-18 minut).
Hotové koláče budou chutnější, pokud jim hned po vytažení z trouby, ještě na plechu potřete okraje rozpuštěným máslem, smíchaným s rumem.

Zbyde-li maková náplň, dá se dobře zamrazit a použít při příštím pečení nebo vaření sladkých jídel.

2 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den, z tohoto těsta jsem dělal koláčky s jablečnou náplní (máme radši) a moc chutnaly 🙂 . Pár kousků jsem uschoval, abych věděl jaké jsou druhý den a byl jsem hooodně příjemně překvapen. 🙂 Ještě jsem zkusil dát kus těsta do mrazáku. Dnes jsem ho vytáhl (po 3 dnech) a znovu pekl a koláčky mi připadají stejné. (Takže kdyby někdo chtěl dělat těsto dopředu, tak to jde 🙂 ) Přiznám se, že název „Tlačené koláčky“ jsem viděl poprvé. U nás se nikdy jiné nedělaly a ani jiné nebyly k dostání v obchodech. Proto mě překvapilo, když jsem dříve hledal recept na dobré koláčky a prakticky všechny měly náplň uvnitř . Mám zkrátka vžité pravidlo náplň nahoře = koláček; náplň uvnitř = buchta. Rád jsem se poučil, že to tak nefunguje. 😀
    Jediná věc, která mi v receptě moc neseděla, byl počet kusů. Vím, že můžeme mít koláčky různě velké, ale když porovnám váš obrázek s mými koláčky, přijde mi, že je mám minimáně stejně velké – ne-li větší. Přitom jich mám okolo 20 (spíše víc). Opravdu jste měla koláčků 8-10, jak jsem pochopil z receptu?

    • Dobrý den, opravdu jsem měla max. 10 kousků. Těsto je jen z 350 g mouky a koláče byly větší. I ta sklenice, kterou jsme je roztlačovaly, je poměrně velká a širší, asi jako na whisky.
      Jsem ráda, že se těsto osvědčilo, je takové univerzální a hodí se i na výborné záviny (u nás je nejoblíbenější makový 🙂 ). Názvosloví se liší podle oblastí, u nás doma se třeba dělávaly koláče plněné (nejčastěji tvarohem). Teprve pak do nich babička omoučeným vejcem (vařeným natvrdo) udělala důlek, který naplnila třeba marmeládou a posypala drobenkou.
      Mějste se pěkně a ať se Vám (nejen) pečení daří!
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.