Tlačené makové koláče

Skvělé koláče jako z pohádky, jeden jako druhý, plné šťavnaté náplně… Připravit je není těžké ani to nezabere mnoho času. Naplnit se dají nejen mákem, vynikající jsou s náplní tvarohovou nebo třeba i jablečnou, ty můžeme ještě přikrýt máslovou drobenkou.

Suroviny:

140 g vody
půl vajíčka (druhá polovina zůstane na pomašlování před pečením)
lžička medu
350-370 g hladké mouky
75 g zcela povoleného sádla
75 g cukru
velká špetka soli
13-15 g čerstvého droždí

Maková náplň:
250 g mletého máku
300 ml mléka
mletá skořice (1/4-1/2 lžičky, podle chuti)
lžíce pikantní marmelády
2 lžíce cukru

Na posyp:
mandlové lupínky

Tlačené makové koláče

Postup:

V polovině vody rozmícháme lžičku medu, všechno droždí a 3-4 lžíce mouky (vše z přichystaného, odváženého množství) a 30 minut necháme kvásek pracovat.
Zatím si připravíme makovou nádivku: Mléko přivedeme k varu, vsypeme do něj mák a při nízké teplotě provaříme do zhoustnutí. Do odstaveného přidáme cukr, marmeládu a skořici a necháme vychladnout.

K vykynutému kvásku přidáme zbytek surovin, dobře uhněteme, potom mísu zakryjeme a těsto necháme asi hodinu vykynout.
Vykynuté těsto na pomoučeném stole propracujeme a rozdělíme na 8-10 kousků, z každého uděláme plošší bulku a všechna je uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií.

Po částečném nakynutí – stačí 10 minut – do bulek vtlačíme důlek (třeba obyčejnou sklenicí, ale kdo peče koláče častěji, může si koupit v obchodě důlkovač na koláče), naplníme ho makovou náplní, posypeme mandlovými lupínky a koláče necháme dokynout (cca 30 minut). Okraje koláčům potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme je ve vyhřáté troubě (190°C/15-18 minut).
Hotové koláče budou chutnější, pokud jim hned po vytažení z trouby, ještě na plechu potřete okraje rozpuštěným máslem, smíchaným s rumem.

Zbyde-li maková náplň, dá se dobře zamrazit a použít při příštím pečení nebo vaření sladkých jídel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.