Toustový vícezrnný chléb
Tousťák by se měl co nejvíce přibližovat k prodávanému vícezrnnému toustovému chlebu….musela jsem si ho koupit, abych věděla jak chutná.
První chleba byl více celozrnný, kypřený kváskem a prefermentem. Tento je už čtvrtý pokus, strukturou střídy i chutí se tomu koupenému dost přibližuje.
Chlebíčkovou formu mám docela velkou, těsta je v ní polovina, po nakynutí a upečení chleba vykukoval 1-2 cm nad vrchní hranu formy.
Je pocitově lehký a na skus hned poznáte, že je v něm spousta zrníček.

Suroviny:

30 g žitného kvásku
150 g vody
150 g pšeničné chlebové mouky
– promícháme a zakryté necháme asi 10-12 hodin prokvasit

Dále:
100 g hrubě mletého žita
100 g vody
– alespoň 2 hodiny před zaděláním těsta necháme nabobtnat

350 g hladké mouky
130-140 g vody

40 g lněného semínka
10 g sezamu
50 g oleje
2 lžičky soli
lžička cukru
2-3 g čerstvého droždí

 

Toustový vícezrnný chléb

 

Postup:

k vykvašenému kvásku přidáme nabobtnané žito, zbytek mouky i ostatní suroviny a uhněteme těsto. Po kratším odpočinku (30-40 minut) ho znovu promíchneme a urovnáme do dobře vymazané formy.

 

Toustový vícezrnný chléb

 

Zakryté necháme znovu nakynout a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 45 minut – pekla jsem trochu déle, chleba má tmavší hřbet).

 

Toustový vícezrnný chléb

 

 

16 komentářůLeave a comment

  • Ahoj Ivi, mám takovou myšlenku a Tobě ji píšu k posouzení. Když bych si udělala těsto v robotu a ve finále ho dala do formy z pekárny. Dal by se upéct v pekárně se studeným startem? Chleba v remosce se studeným startem se daří perfektně (peču každý týden, někdy i dvakrát a nikdy nezklamal). Jen nevím, v čem namelu žito 🙁 A ještě bych Tě chtěla poprosit – jak vypadal recept na tu celozrnnější variantu?

    • Ahojky 🙂
      Myslím, že by to určitě jít mělo. Snad se mu nepropadne vršek…pekárna, myslím, peče na nižší teplotu než remoska.
      V tom víc celozrnném bylo 120 celozrnné pšeničné mouky + 380 g hladké mouky. Byl také dobrý, ale byl hrubší než ten koupený.

      • Ivi, já ten chleba nekupuju, takže nemám s čím srovnávat :-). Až vyzkouším, dám vědět, jak to dopadlo.

  • Tousťák je perfektní chuti i druhý den. Žádná „suchotina“. Lepší toustový chleba jsem nikdy nejedla a jelikož jsem si ho zařadila do TOP receptů chlebů, tak jiný už dělat a jíst nebudu. Ivi, opět díky za perfektní recept.

  • Dobrý večer, pekla jsem tento chleba a zřejmě jsem někde udělala chybu. Chléb mi praskl a při krájení se drobil, chuťově byl výborný. Mohla byste mi poradit, hlavně aby se nerozpadal.
    Děkuji Helena

    • Dobrý den,
      chleba je vyzkoušený mnohokrát, chyba v receptu by být neměla – možná máte víc savou mouku. Jediné, co mě napadá, pokud jste dodržela a neměnila druhy a gramáže mnou vyzkoušených surovin, je menší nedostatek vody. Nebylo těsto moc tuhé? Tvarovalo se (rovnalo do formy) dobře?
      Iva

  • Dobrý večer, v žádném případě jsem si nemyslela, že by recept byl špatný. Recept jsem přesně dodržela. Nejsem zkušená pekařka a tak neimprovizuji. Těsto se mi dávalo do formy dobře, zdálo se mi tužší. Jaká má být konzistence?
    Děkuji Helena

    • 🙂 myslela jsem to tak, že byl recept opravdu několikrát (a nejen mnou) vyzkoušený, že se není čeho bát.
      Vaše mouka může být víc savá – každopádně těsto sice vyloženě neteče, ale také nedrží tvar. I proto je pečeno ve formě.
      Zkuste příště (pokud chlebu dáte ještě šanci) přidat 1-3 lžíce vody, postupně, za stálého vmíchávání. A protože je těsto kynuto i pečeno ve formě, snese přídavek vody lehce. Budu ráda, když mi dáte vědět 😉
      Držím pěsti!
      Iva

  • Dobrý den, chléb určitě ještě upeču, chutnal nám. Těsto bylo zřejmě dost tuhé, drželo tvar při vkládání do formy. Po dalším pečení se ozvu a děkuji za rady.
    Helena

  • Dobrý den, chtěla bych se zeptat – co když bych místo žita dala nabobtnat třeba ovesné vločky??? žito doma totiž nemám a já bych stejně ráda spíš bílý toustový než nějak moc semínkový (nejedly by mi to děti). Děkuji!

  • Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli se dá něčím nahradit hrubě mleté žito.Nemůžu ho nikde sehnat!

    • Dobrý den, Iveto, pokud chcete v pečivu do něčeho „kousnout“, kupte ve Zdravé výživě půlkilovku zrna a posekejte ho v elektrickém kávomlýnku 😉 Docela dobře to jde i tyčovým mixérem, nemáte-li kávomlýnek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.