Tento základní (obyčejný, pokusný, první?) chleba z remosky je velice dobrý (prý „nemá chybu“ – pravil hlavní ochutnávač ) a vydrží tak až do druhého dne.

Ocet přidávám pro mírně nakyslou chuť střídy, kmínu poměrně více, má jím vonět asi každý pořádný chleba.

Chleby, pečené v remosce ničím nepotíráme, i když pak při pečení často prasknou. Remoska vypouští ven velice málo vlhkosti, kůrka hotového chleba by při potření mohla po upečení zůstat vlhká.

V remosce je v podstatě možné upéct chleba jakýkoliv. Je třeba dát větší pozor na gramáž – při příliš velkém chlebu se může stát, že se během pečení přilepí na vřelé víko a kromě zápachu spáleniny budete muset čistit remosku a samozřejmě zůstanete bez chleba.

 

Suroviny:

250 ml (g) vody
lžička cukru
2 rovné lžičky soli
lžička octa
2 lžičky kmínu
100 g žitné chlebové mouky
340-350 g hladké mouky
15 g droždí

Postup:

suroviny dáme do pekárny, nejprve tekuté, pak sypké a použijeme program Těsto.

Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, uděláme z něj kulatý bochník, který oválíme v mouce, zploštíme a uložíme do remosky na pečící papír.

Po vykynutí upečeme – asi 40-45 minut. Remosku nepředehřívám.

 

 

25 Comments

  • Posted 1.7.2015 9:05 od lilly 0Likes

    Ivi, po kolika minutách pečení můžu poprvé bez rizika, že chlebu „ublížím“, nadzvednout víko remosky a podívat se, jak moc je chleba upečený, abych ho mohla přikrýt alobalem?

    • Posted 2.7.2015 4:55 od Iva 0Likes

      Zkusila bych to nejdřív po 20 -20 minutách – prostor, ve kterém se chleba peče, je malinký, všechno teplo se vyvětrá ven a chleba by mohl spadnout.
      Nakouknout bude stačit i poprvé……. všechna další pečení by měla probíhat vlastně stejně, takže kontroly nebudou tak potřeba 😉

  • Posted 6.5.2016 8:21 od Jarkate 0Likes

    dobrý den,chtěla jsem se zeptat jest-li se chleba upeče bez problému,když mám ještě remosku s okýnkem.Děkuji za odpověď Jarka

    • Posted 6.5.2016 8:37 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Jarko,
      také peču jen v remosce s okýnkem 😉
      Chleba nezakrývám, jen dělám bochník nižší, aby tolik nevyrostl a nepřilepil se mi k okénku.

  • Posted 6.5.2016 20:51 od Jarkate 0Likes

    Děkuji za odpověď, máte moc krásný stránky a super recepty ,už jsem jich několik zkusila a vždy se povedly,ještě jednou mooooooooooooc děkuji Jarka

  • Posted 11.11.2016 4:49 od vera 0Likes

    Ahoj Ivo! Zkusila jsem tento chlebík. Momentálně nemám pekárnu, takže jsem těsto hnětla v ruce. Bylo celkem tuhé. Na topení jsem ho nechala kynout hodinu a po vykynutí jsem ho propracovala a nechala kynout v remosce ještě dvě hodiny. Kynul celkem pomalu a chleba byl sice chuťově moc dobrý, ale takový tuhší. Mám přidat vody nebo nechat kynou déle? Nevím, jak by ten chleba měl vypadat, pekla jsem chléb v remosce poprvé. Díky za odpověď!

    • Posted 11.11.2016 10:36 od Iva 0Likes

      Ahoj, chlebík z remosky je téměř stejný jako ten z trouby. Jestli bylo těsto tužší, určitě přidat malinko více vody.
      Doba kynutí je závislá na teplotě okolí i na síle kvásku, ale celkově by cheba před pečením měl vykynout skoro na dvojnásobek. Pokud není, nechat mu víc času 😉

  • Posted 11.11.2016 13:33 od vera 0Likes

    Peču teď už jen v pekárně a to i celokváskové chleby a skvěle se mi daří, takže s pečením chleba v troubě nemám zkušenost. Chvíli jsem v troubě pekla žitný, ale ten taky už jen v pekárně, takže jsem teď, jako bez ruky. Nevím, jak by těsto do trouby mělo vypadat, jak by mělo být husté, ale prostě přidám vody a naučím se péct chlebík i v remosce, to se může vždy hodit 😉

  • Posted 9.11.2017 13:13 od Denýz 0Likes

    Dobrý den,
    nevíte, co by mohlo způsobovat, že mám chleby z droždí takové buchtovité? Chutí mi připomínají spíše veku a i kůrka je taková tenká vekovitá. Děkuju moc, hezký den. D.

    • Posted 11.11.2017 9:48 od Iva 0Likes

      Dobrý den,
      můžete mi napsat, které recepty jste třeba zkoušela?
      Díky 🙂

      • Posted 11.11.2017 10:43 od Denýz 0Likes

        Dobrý den, děkuju za odpověď. Dělala jsem tento, Babiččín kmínový a tuším podmáslový s omládkem. Hezký den. D.

        • Posted 11.11.2017 10:51 od Iva 0Likes

          Doporučila bych nejprve zkusit chleby více vypéct – péct je o trochu déle. I chleba s droždím může mít pěknou, silnější kůrku.
          Pokud pečete v troubě, zvyšte teplotu, to také dělá hodně 😉

  • Posted 3.3.2018 17:48 od Věra 0Likes

    Dobrý den,
    prosím do jak velké remosky je tento chlebík? Díky. V.

    • Posted 3.3.2018 18:11 od Věra 0Likes

      Jo už jsem to našla na Topkách. 🙂

  • Posted 2.10.2018 16:15 od Ladislav 0Likes

    Dobrý den ,prosím výše uvedený recept je pro velikost remosky té menší nebo veliké Grand (ta největší) děkuji .S pozdravem Benýšek Ladislav

    • Posted 3.10.2018 9:41 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Ladislave,
      recept je primárně určen do remosky menší, ale menší chleba upečete samozřejmě i té veliké 🙂
      Iva

  • Posted 9.11.2018 13:17 od Helena 0Likes

    Dobrý den, prosím vás zkoušela jsem poprvé chleba v remosce s okýnkem, ale u okénka byl bledý a ostatní spálený. Máte radu jak na to?

    • Posted 9.11.2018 15:44 od Iva 0Likes

      Dobrý den, zakryjte chleba při pečení alobalem – tu vrchní část pod okénkem. Bylo by asi fajn, kdyby byl chleba lehce pomoučený, aby se n něj alobal nepřipekl. Ale pomoct by to mělo. 😉

  • Posted 10.2.2019 18:33 od Daniela 0Likes

    Dobrý den, chleba jsem dělala z pšeničného kvásku a nechala kynout asi hodinu, moc nenabyl. ani při druhém kynutí. Pekla jsem v remosce minimálně dvě hodiny, jemná kůrka ale střídka chleba vlhká,jakoby nedodělaná (a stále to byl minibochníček) Čím by to mohlo být? … Jinak chlebík byl chuťově docela dobrý.

    • Posted 11.2.2019 14:29 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Danielo, možná je chyba v kvásku? Kynout by se mělo 1-2 hodiny, pak sformovat do bochníku a ten musí nabýt na objemu viditelně, jinak chleba nebude nic moc.

  • Posted 4.7.2019 15:07 od Recenzer 0Likes

    Máme remosku už mnoho let, ale dělám v ní stále stejné recepty. Chtělo by to změnu, tak jsem začala pátrat a narazila na tento skvělý recept. Vyzkouším.

  • Posted 23.11.2020 9:47 od Anonym 0Likes

    Dobrý den, zkoušela jsem dělat lněný chléb a očelický a oba dva jsem měla po upečení dost placaté. Vůbec se nepodobali těm vašim. Vše jsem dělala přesně podle vašeho postupu. Nevíte, proč mi zplacatěli? Děkuji Věrka

    • Posted 23.11.2020 10:15 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Věrko, tyhle recepty jsou paní Gottwaldové, nicméně z Vašeho popisu soudím, že jste chleby nechala příliš dlouho kynout v ošatce. Těsto překyne, příliš zvětší objem, změkne, lepková struktura povolí a chleba už nemá sílu se při pečení zvednout.
      Zkuste zkrátit dobu kynutí v ošatce a uvidíte ten rozdíl 🙂
      Ať se Vám další pečení povede!
      Iva

  • Posted 23.12.2020 8:47 od Anonym 0Likes

    Dobrý den, chci se vás ještě zeptat, ten očelický chléb a ten lněný chléb jsou pečené v malé nebo velké remosce? Děkuji Věra

    • Posted 23.12.2020 11:14 od Iva 0Likes

      Dobrý den, lněný je do menší remosky, Očelický do větší.

Přidejte komentář