Základní chleba z remosky

Tento základní (obyčejný, pokusný, první?) chleba z remosky je velice dobrý (prý „nemá chybu“ – pravil hlavní ochutnávač ) a vydrží tak až do druhého dne.

Ocet přidávám pro mírně nakyslou chuť střídy, kmínu poměrně více, má jím vonět asi každý pořádný chleba.

Chleby, pečené v remosce ničím nepotíráme, i když pak při pečení často prasknou. Remoska vypouští ven velice málo vlhkosti, kůrka hotového chleba by při potření mohla po upečení zůstat vlhká.

V remosce je v podstatě možné upéct chleba jakýkoliv. Je třeba dát větší pozor na gramáž – při příliš velkém chlebu se může stát, že se během pečení přilepí na vřelé víko a kromě zápachu spáleniny budete muset čistit remosku a samozřejmě zůstanete bez chleba.

 

Suroviny:

250 ml (g) vody
lžička cukru
2 rovné lžičky soli
lžička octa
2 lžičky kmínu
100 g žitné chlebové mouky
340-350 g hladké mouky
15 g droždí

Postup:

suroviny dáme do pekárny, nejprve tekuté, pak sypké a použijeme program Těsto.

Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, uděláme z něj kulatý bochník, který oválíme v mouce, zploštíme a uložíme do remosky na pečící papír.

Po vykynutí upečeme – asi 40-45 minut. Remosku nepředehřívám.

 

 

18 komentářůLeave a comment

  • Ivi, po kolika minutách pečení můžu poprvé bez rizika, že chlebu „ublížím“, nadzvednout víko remosky a podívat se, jak moc je chleba upečený, abych ho mohla přikrýt alobalem?

    • Zkusila bych to nejdřív po 20 -20 minutách – prostor, ve kterém se chleba peče, je malinký, všechno teplo se vyvětrá ven a chleba by mohl spadnout.
      Nakouknout bude stačit i poprvé……. všechna další pečení by měla probíhat vlastně stejně, takže kontroly nebudou tak potřeba 😉

  • dobrý den,chtěla jsem se zeptat jest-li se chleba upeče bez problému,když mám ještě remosku s okýnkem.Děkuji za odpověď Jarka

    • Dobrý den, Jarko,
      také peču jen v remosce s okýnkem 😉
      Chleba nezakrývám, jen dělám bochník nižší, aby tolik nevyrostl a nepřilepil se mi k okénku.

  • Děkuji za odpověď, máte moc krásný stránky a super recepty ,už jsem jich několik zkusila a vždy se povedly,ještě jednou mooooooooooooc děkuji Jarka

  • Ahoj Ivo! Zkusila jsem tento chlebík. Momentálně nemám pekárnu, takže jsem těsto hnětla v ruce. Bylo celkem tuhé. Na topení jsem ho nechala kynout hodinu a po vykynutí jsem ho propracovala a nechala kynout v remosce ještě dvě hodiny. Kynul celkem pomalu a chleba byl sice chuťově moc dobrý, ale takový tuhší. Mám přidat vody nebo nechat kynou déle? Nevím, jak by ten chleba měl vypadat, pekla jsem chléb v remosce poprvé. Díky za odpověď!

    • Ahoj, chlebík z remosky je téměř stejný jako ten z trouby. Jestli bylo těsto tužší, určitě přidat malinko více vody.
      Doba kynutí je závislá na teplotě okolí i na síle kvásku, ale celkově by cheba před pečením měl vykynout skoro na dvojnásobek. Pokud není, nechat mu víc času 😉

  • Peču teď už jen v pekárně a to i celokváskové chleby a skvěle se mi daří, takže s pečením chleba v troubě nemám zkušenost. Chvíli jsem v troubě pekla žitný, ale ten taky už jen v pekárně, takže jsem teď, jako bez ruky. Nevím, jak by těsto do trouby mělo vypadat, jak by mělo být husté, ale prostě přidám vody a naučím se péct chlebík i v remosce, to se může vždy hodit 😉

  • Dobrý den,
    nevíte, co by mohlo způsobovat, že mám chleby z droždí takové buchtovité? Chutí mi připomínají spíše veku a i kůrka je taková tenká vekovitá. Děkuju moc, hezký den. D.

      • Dobrý den, děkuju za odpověď. Dělala jsem tento, Babiččín kmínový a tuším podmáslový s omládkem. Hezký den. D.

        • Doporučila bych nejprve zkusit chleby více vypéct – péct je o trochu déle. I chleba s droždím může mít pěknou, silnější kůrku.
          Pokud pečete v troubě, zvyšte teplotu, to také dělá hodně 😉

  • Dobrý den ,prosím výše uvedený recept je pro velikost remosky té menší nebo veliké Grand (ta největší) děkuji .S pozdravem Benýšek Ladislav

    • Dobrý den, Ladislave,
      recept je primárně určen do remosky menší, ale menší chleba upečete samozřejmě i té veliké 🙂
      Iva

  • Dobrý den, prosím vás zkoušela jsem poprvé chleba v remosce s okýnkem, ale u okénka byl bledý a ostatní spálený. Máte radu jak na to?

    • Dobrý den, zakryjte chleba při pečení alobalem – tu vrchní část pod okénkem. Bylo by asi fajn, kdyby byl chleba lehce pomoučený, aby se n něj alobal nepřipekl. Ale pomoct by to mělo. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.