
Tento základní (obyčejný, pokusný, první?) chleba z remosky je velice dobrý (prý „nemá chybu“ – pravil hlavní ochutnávač ) a vydrží tak až do druhého dne.
Ocet přidávám pro mírně nakyslou chuť střídy, kmínu poměrně více, má jím vonět asi každý pořádný chleba.
Chleby, pečené v remosce ničím nepotíráme, i když pak při pečení často prasknou. Remoska vypouští ven velice málo vlhkosti, kůrka hotového chleba by při potření mohla po upečení zůstat vlhká.
V remosce je v podstatě možné upéct chleba jakýkoliv. Je třeba dát větší pozor na gramáž – při příliš velkém chlebu se může stát, že se během pečení přilepí na vřelé víko a kromě zápachu spáleniny budete muset čistit remosku a samozřejmě zůstanete bez chleba.
Suroviny:
250 ml (g) vody
lžička cukru
2 rovné lžičky soli
lžička octa
2 lžičky kmínu
100 g žitné chlebové mouky
340-350 g hladké mouky
15 g droždí
Postup:
suroviny dáme do pekárny, nejprve tekuté, pak sypké a použijeme program Těsto.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, uděláme z něj kulatý bochník, který oválíme v mouce, zploštíme a uložíme do remosky na pečící papír.
Po vykynutí upečeme – asi 40-45 minut. Remosku nepředehřívám.
26 Comments
Ivi, po kolika minutách pečení můžu poprvé bez rizika, že chlebu „ublížím“, nadzvednout víko remosky a podívat se, jak moc je chleba upečený, abych ho mohla přikrýt alobalem?
Zkusila bych to nejdřív po 20 -20 minutách – prostor, ve kterém se chleba peče, je malinký, všechno teplo se vyvětrá ven a chleba by mohl spadnout.
Nakouknout bude stačit i poprvé……. všechna další pečení by měla probíhat vlastně stejně, takže kontroly nebudou tak potřeba 😉
dobrý den,chtěla jsem se zeptat jest-li se chleba upeče bez problému,když mám ještě remosku s okýnkem.Děkuji za odpověď Jarka
Dobrý den, Jarko,
také peču jen v remosce s okýnkem 😉
Chleba nezakrývám, jen dělám bochník nižší, aby tolik nevyrostl a nepřilepil se mi k okénku.
Děkuji za odpověď, máte moc krásný stránky a super recepty ,už jsem jich několik zkusila a vždy se povedly,ještě jednou mooooooooooooc děkuji Jarka
Ahoj Ivo! Zkusila jsem tento chlebík. Momentálně nemám pekárnu, takže jsem těsto hnětla v ruce. Bylo celkem tuhé. Na topení jsem ho nechala kynout hodinu a po vykynutí jsem ho propracovala a nechala kynout v remosce ještě dvě hodiny. Kynul celkem pomalu a chleba byl sice chuťově moc dobrý, ale takový tuhší. Mám přidat vody nebo nechat kynou déle? Nevím, jak by ten chleba měl vypadat, pekla jsem chléb v remosce poprvé. Díky za odpověď!
Ahoj, chlebík z remosky je téměř stejný jako ten z trouby. Jestli bylo těsto tužší, určitě přidat malinko více vody.
Doba kynutí je závislá na teplotě okolí i na síle kvásku, ale celkově by cheba před pečením měl vykynout skoro na dvojnásobek. Pokud není, nechat mu víc času 😉
Peču teď už jen v pekárně a to i celokváskové chleby a skvěle se mi daří, takže s pečením chleba v troubě nemám zkušenost. Chvíli jsem v troubě pekla žitný, ale ten taky už jen v pekárně, takže jsem teď, jako bez ruky. Nevím, jak by těsto do trouby mělo vypadat, jak by mělo být husté, ale prostě přidám vody a naučím se péct chlebík i v remosce, to se může vždy hodit 😉
Dobrý den,
nevíte, co by mohlo způsobovat, že mám chleby z droždí takové buchtovité? Chutí mi připomínají spíše veku a i kůrka je taková tenká vekovitá. Děkuju moc, hezký den. D.
Dobrý den,
můžete mi napsat, které recepty jste třeba zkoušela?
Díky 🙂
Dobrý den, děkuju za odpověď. Dělala jsem tento, Babiččín kmínový a tuším podmáslový s omládkem. Hezký den. D.
Doporučila bych nejprve zkusit chleby více vypéct – péct je o trochu déle. I chleba s droždím může mít pěknou, silnější kůrku.
Pokud pečete v troubě, zvyšte teplotu, to také dělá hodně 😉
Dobrý den,
prosím do jak velké remosky je tento chlebík? Díky. V.
Jo už jsem to našla na Topkách. 🙂
Dobrý den ,prosím výše uvedený recept je pro velikost remosky té menší nebo veliké Grand (ta největší) děkuji .S pozdravem Benýšek Ladislav
Dobrý den, Ladislave,
recept je primárně určen do remosky menší, ale menší chleba upečete samozřejmě i té veliké 🙂
Iva
Dobrý den, prosím vás zkoušela jsem poprvé chleba v remosce s okýnkem, ale u okénka byl bledý a ostatní spálený. Máte radu jak na to?
Dobrý den, zakryjte chleba při pečení alobalem – tu vrchní část pod okénkem. Bylo by asi fajn, kdyby byl chleba lehce pomoučený, aby se n něj alobal nepřipekl. Ale pomoct by to mělo. 😉
pani Ivo,moje remoska zespodu malo pece,vse je blede.Muzu chleb ke konci peceni otocit?
Dobrý den, chleba jsem dělala z pšeničného kvásku a nechala kynout asi hodinu, moc nenabyl. ani při druhém kynutí. Pekla jsem v remosce minimálně dvě hodiny, jemná kůrka ale střídka chleba vlhká,jakoby nedodělaná (a stále to byl minibochníček) Čím by to mohlo být? … Jinak chlebík byl chuťově docela dobrý.
Dobrý den, Danielo, možná je chyba v kvásku? Kynout by se mělo 1-2 hodiny, pak sformovat do bochníku a ten musí nabýt na objemu viditelně, jinak chleba nebude nic moc.
Máme remosku už mnoho let, ale dělám v ní stále stejné recepty. Chtělo by to změnu, tak jsem začala pátrat a narazila na tento skvělý recept. Vyzkouším.
Dobrý den, zkoušela jsem dělat lněný chléb a očelický a oba dva jsem měla po upečení dost placaté. Vůbec se nepodobali těm vašim. Vše jsem dělala přesně podle vašeho postupu. Nevíte, proč mi zplacatěli? Děkuji Věrka
Dobrý den, Věrko, tyhle recepty jsou paní Gottwaldové, nicméně z Vašeho popisu soudím, že jste chleby nechala příliš dlouho kynout v ošatce. Těsto překyne, příliš zvětší objem, změkne, lepková struktura povolí a chleba už nemá sílu se při pečení zvednout.
Zkuste zkrátit dobu kynutí v ošatce a uvidíte ten rozdíl 🙂
Ať se Vám další pečení povede!
Iva
Dobrý den, chci se vás ještě zeptat, ten očelický chléb a ten lněný chléb jsou pečené v malé nebo velké remosce? Děkuji Věra
Dobrý den, lněný je do menší remosky, Očelický do větší.