Přiznám se, že co jsem ochutnala domácí louhované pečivo, děláváme si ho doma častěji – chutná nám. A taky se přiznám, že z pouhé nutné opatrnosti při práci, jsem si ještě netroufla na namáčení ve slabounkém roztohu louhu, ale louhuji ve vodě s jedlou sodou.
Pečivo je to ale výborné, ať suché nebo s máslem a pokud nás chytne mlsná, je jedno, upeču-li tyhle kaštánky, louhované preclíky nebo louhované bagetky.
Suroviny:
- 230 g vody
- 45 g sádla
- lžička cukru
- 1,5 lžičky soli
- 420 g hladké mouky
- 15 g droždí
Na louhování
1 litr vody a 50 g jedlé sody
Na potření před pečením
1 vejce
Postup:
suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté – tuhé a použijeme program Těsto.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 14-16 kousků a každý zakulatíme a necháme vykynout.
Do litru vroucí vody opatrně a pomalu vsypeme jedlou sodu – opatrně proto, že při vsypávání voda se sodou hodně pění. Nachystáme si k ruce děrovanou naběračku na vytahování kaštánků z roztoku i plech s pečícím papírem nebo fólií.
Nakynuté kaštánky vkládáme (po 2-4 kusech, podle velikosti použitého hrnce) do vřící vody a asi 50-60 vteřin je povaříme. Vyndáme děrovanou naběračkou, necháme lehce okapat a uložíme na plech.
Když máme všechny kaštánky nachystané na plechu, potřeme je rozšlehaným vejcem a svrchu nemilosrdně nůžkami nastříhneme do kříže – nebojte se stříhnout i poměrně hluboko, kaštánky sice mírně klesnou, ale v troubě pak zas vyskočí.
Vložíme je upéct do dobře vyhřáté trouby (200-220°C), než chytnou nádhernou kaštanově hnědou barvu – přibližně 15 minut.
- Kaštánky jsou zvenčí dost křupavé a mají příjemně nahořklou chuť, uvnitř se schovává péřově měkká střídka. Přemýšlela jsem i nad tím, že by možná nebylo marné zkusit někdy těsto ochutit trochou strouhaného sýra……?
Ivuško, to sadlo je zasadni? ja ho nemam, pouzivam maslo. Ale rada bych tyhle kastanky vyzkousela.
Sádlo v těstě mám ráda jako jeden ze základních tuků, ale určitě půjde zaměnit za změklé máslo. Jen za Heru (apod.margaríny), olej a jiné bych asi nezaměňovala ;-)
Pockam az se vratej mladi, sadla maj dost, odeberu si. A diky za odpoved !