Chléb je opravdu veliký, s bílou střídou, nadýchaný a přesto pevný a pružný. Vydrží vláčný a dobrý i několik dnů.
Recept je určen pro veliké pekárny, do menších je třeba gramáž úměrně snížit.
Kvásek nepoužívám čerstvě nakrmený, ale teprve až se začne „rozbíhat“ – zlepšuje chuť chleba a pomáhá mu kynout. Chleba s ním peču i na odložený start, suroviny, včetně čerstvě nakrmeného kvásku, do pekárny nachystám večer, samotné hnětení pak začíná až za 6-8 hodin.
Máte-li chuť na změnu, přidejte do těsta rozetřený malý stroužek českého česneku – chleba tím lehoulince ovoníte.
Suroviny:
100 g šlehaného podmáslí
320 g vody
2-3 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
lžíce oleje
2 lžičky cukru
110 g žitné chlebové mouky
220 g pšeničné chlebové mouky
300 g hladké mouky
10-14 g droždí
velká lžíce žitného kvásku
Postup:
všechny suroviny dáme do formy v pořadí tekuté, sypké (kvásek použijeme nejdříve hodinu, i dvě po nakrmení) a použijeme program Základní.
Ivo, když mi vypověděla službu trouba a potřebovala jsem dobrý recept na chléb pečený v pekárně, šla jsem k tobě -opět-pro inspiraci. Vybrala jsem tento recept a opět nezklamal. Chléb je moc dobrý, děkuji. Naďa
Dobrý den Ivo,
tak jste mě tak naladila, že jsem si včera koupila pekárnu a dnes peču tento chleba, tak snad se povede :-) V něděli jsem dělala podle vás základní kváskový a byl vynikající, musím se pochválit, povedl se :)
Díky za vaše inspirace :)
Jitka
Dobrý den i Vám,
doufám, že se chlebík povedl :-) a přeji Vám s pekárnou hodně úspěchů v pečení!
Iva