Voňavé a velice chutné, s tmavší střídou – to díky lehké převaze žita nad pšenicí v těstě. Zadělávané vodou a kyselkavým kefírem, jemně vonící kmínem…s velmi pružnou střídou a tenkou, křupavou kůrkou, prostě dalamánky jako vyšité.
♥
SUROVINY:
240 g vody
100 g kefíru
260 g žitné chlebové mouky
240 g hladké pšeničné mouky
polévková lžíce oleje
2 rovné lžičky soli
trocha drceného kmínu (podle chuti)
lžička medu
10 g čerstvého droždí
POSTUP:
aby těsto s převahou žita dobře prokvasilo a pečivo bylo dostatečně nakynuté, je vhodné zadělat ho na omládek:
Z přichystaných, odvážených surovin vezmeme 100 g vody, přidáme med, droždí a 130 g hladké mouky. Dobře promícháme a zakryté necháme 45-60 minut kynout.
K vykynutému kvásku přidáme zbytek surovin a umísíme těsto, seškrábneme ho ze stěn mísy a shrneme k sobě, mísu zakryjeme a těsto necháme asi hodinu vykynout.
Po hodině má těsto příjemně zvětšený objem. Vyškrábneme ho z mísy na lehce pomoučený stůl, zlehka propracujeme a rozdělíme na 8-10 kousků. Chová se jako měkká plastelína – lepí se k sobě, ale na pomoučené prsty se nechytá. Z každého kousku uděláme bulku a přitom se snažíme nezapracovávat do těsta další mouku navíc.
Všechny bulky pak rukou rozválíme na kratší válečky se špičatými konci a uložíme je kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií (trvá to asi 45-60 minut).
Troubu dobře rozehřejeme na 230°C, bulky svrchu 2-3 x nařízneme, postříkáme vodou z rozprašovače a dáme péct. Po 3-5 minutách teplotu zmírníme na 210°C a špičky dopečeme (asi 20-25 minut, celkem tedy pečení trvá ke 30 minutám).
Dalamánky mají kůrku, která při kousnutí chroupne v zubech, a příjemně pružnou a měkkou střídu. Nejlepší jsou samozřejmě v den upečení, ale i druhý den jsou chutné. Ať už potřené máslem a obložené něčím dobrým nebo nakrájené na plátky a opečené v toustovači.
Těsto je vlastně velice podobné těstu chlebovému, a protože se dobře tvaruje a tvar drží, můžete z něj upéct buď několik kusů dalamánků nebo z celého těsta bochník chleba. Jen doba pečení se u chleba prodlouží.
Dnes upečené a sú naozaj výborné, hoc manžel mierne krútil nosom…nevie si zvyknúť na ražnú múku. Ale Pálivé tyčky mu mimoriadne chutili.
Vďaka za obidva recepty.
Manžely třeba na žito přivykat postupně :-) – ten můj žito také moc nedával, ale pekla jsem nejprve s menším podílem žita a postupně to zvyšovala. Tyhle dalamánky i mému muži chutnaly moc, dal si je jen s máslem.
Děkuji za zprávu a přeji, ať se Vám pečení i nadále daří! :-)
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda by se dal něčím nahradit ten kefír. Děkuji Martina
Dobrý den, Martino, čímkoliv kyselkavým – podmáslím nebo i vodou naředěným bílým jogurtem ;-)
Vyborne! Krasne nakynuly a kurka je krupava, moc se povedly
Pěkný den Ivi, jak mám tento recept udělat, když chci využít pekárnu, prosím?
Díky za odpověď.
Dobrý den, omládek bych umíchala ručně a pak vyklopila do pekárny, kde by hodinu kynul. Pak přidat zbytek surovin a zamíchat, uhníst programem bez předehřevu, v zavřené pekárně pak nechat vykynout. Nijak bych nenahřívala, vykyne to dobře samo.
Iva
Děkuji moc za odpověď. Jen netuším, jak v pekárně nastavit jen kynutí – programy, které používám, mají předtím míchání. Netušíte, prosím? Zítra se chystám recept zkusit, tak držte palce.😊
Nene, míchání být může, jen předehřev před ním bych vynechala. Máte na pekárně program na těsta s práškem do pečiva? Těsto pouze promíchá a hned začne péct? Použijte ten. Těsto nechte cca 10-15 minut promíchat a pak pekárnu vypněte. Pohlídejte, aby nezačala péct a je to. V zavřené pekárně těsto necháte vykynout a dál už pokračujete sama…