Jen zamísit, dobře prohníst, hned uložit do chladu lednice a o víc se nestarat. Po 12-18 hodinách z lednice vytáhnete nakynuté těsto, propracujete ho a můžete tvarovat…
♥
SUROVINY:
300 ml kefíru (mám domácí)
150 ml oleje
10 g čerstvého droždí
2-3 lžíce cukru
půl rovné lžičky soli
500-520 g hladké mouky
POSTUP:
Postup je velice jednoduchý – v kefíru s cukrem rozmíchat droždí, přidat zbytek surovin, uhníst těsto a zavřené v plastovém boxu nebo v míse s víkem ho uložit kynout na 12-18 hodin do lednice.
Hotové těsto jen vytáhneme, propracujeme a můžeme tvarovat – koláčky s náplní, koláče přes celý plech, sladké taštičky s ovocnou náplní hřebeny a spoustu dalšího.
Těsto je příjemně tvárné a na ruce nějak nelepí.
Dobrý den. Šlo by použít máslo nebo sádlo místo oleje? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, určitě. Dala bych 100-125 g másla, popř. půl na půl se sádlem, změklým, ne zcela roztopeným. A asi bude potřeba pohlídat si tekutiny, podle mne to bude chtít maličko více kefíru nebo pár lžic vody.
Dobrý den, prosim o radu, čím můžu nahradit kefír. Mám alergií na laktózu. Děkuji
Dobrý den, co naředit vodou nějaký rostlinný jogurt, třeba sojový? Ten můžete?
Dělám si z bezlaktózového mléka z tibi houbičky
Ano ten můžu, děkuji za radu 🤗 krásný den
Těsto naprosto perfektní a jednoduché. Zadělala jsem nejprve z půl dávky a druhý den jsem musela zadělat znovu. Po koláčích se jen zaprášilo. Droždí jsem nahradila žitným kváskem a super. Děkuji za recept.
Markétko kolik jste dala kvasku prosím 🙏 já nebo Ivi, kolik? Děkuji 😍
Dobrý den, těsto jsem zadělala dle receptu, bohužel nevzešlo. Možná špatné kvasnice, ale ještě jsem se chtěla zeptat na stupně v lednici – mám 4C° není to na těsto moc málo? Děkuji za odpověď Pexová
Dobrý den, droždí tuhle teplotu snese, spíš bych hledala viníka v použitých kvasnicích. Použila jste čerstvé nebo sušené?
Iva
Dobrý den, mohu poprosit o radu- jak nahradit kefír podmáslím? Naředit vodou nebo nechat podmáslí ve stejném množství?
Dobrý den, myslím si, že tady to bude stejná nebo velmi podobná hustota.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na postup po vyndani těsta z lednice. Mělo by ještě v pokojové teplotě chvíli stát nebo už hotové výrobky dokynout na plechu? Případně jak dlouho?
Děkuji
Dobrý den, Deniso, těsto by už mělo být vykynuté. Takže ho jen vytvarujete, tyhle kousky pak necháte vykynout na plechu a upečete.
Iva
dobry den, kdyz bych pouzila kvasek ( zotny, tak 2 lzice na 1/2 kg mouky je myslite dostatecne mnozstvi ) ?
Dobrý den, Lenko, nevím. S žitným kváskem ve sladkém těstě a kynutím v lednici jsem tohle těsto nezkoušela.
Dobrý den, vypracovala jsem těsto se sušeným droždím – půlkou pytlíku, ale nevykynulo mi (ani po 12 hod a dokynutí na plechu, druhou půlku jsem nechala v teple venku a nepohnulo se), měla jsem ho dost mastné – uvolnil se nějaký zapracovaný tuk. Droždí jsem dala standardně přímo do mouky. Myslíte, že je chyba v droždí, nebo by se sušeným měl být jiný postup? Zatím jsem s ním měla vždy dobré zkušenosti. Děkuji. Chuťově je dobré, tak bych to ráda vylepšila.
Dobrý den,
se sušeným droždím nepracuji, ale nepíše se na pytlíčku, že je určený k vykynutí těsta z půl kila mouky? Pokud ano, mohla jste ho dát celý. Ještě mě napadá, jestli droždí tím, že bylo otevřené, nebylo navlhnuté a proto nekynulo tak, jak mělo.
Jak dlouho jste těsto hnětla? Olej mohl být hůře zapracovaný.
Dobrý večer, chtěla bych zkusit kynutí v lednici, ale nevím jestli noční nebo loudavé těsto.Chci péct honzovky, poradíte? Děkuji, jste úžasná.
Dobrý den, moc dobré a tvárné jsou obě těsta. Obě se hodí na honzovky. Záleží na Vás, jestli uhnětete víc loudavého těsta a část, kterou na honzovky nepoužijete, necháte v lednici na pozdější pečení :-)
Ať se Vám (nejen) pečení daří!
Iva
Dobrý večer, může se těsto použít i na vánočku?
Dobrý den, může, ale přidejte strouhanou citronovou kůru, místo části cukru cukr vanilkový a také rozinky, pokud mmáte rádi :-)
Dobrý den, mohu nahradit kefír vodou s bílým jogurtem? A případně v jakém poměru. Děkuji :-)
Dobrý den, ano, určitě to půjde. Poměr Vám ale takto z hlavy, bez vyzkoušení neřeknu.
Zkusila jsem jogurt rozmíchat s vodou podle oka tak, aby mi to dalo 300 g. A v pohodě! Povedlo se
Dobrý den, dalo by se tohle testo použit na Jidáše? Ze bych udělala testo, umotala Jidáše a dala na noc do Lednice a rano upekla? Moc děkuji za radu! 🙂
Perfektní těsto!
Pekla jsem kolacky plněné tvarohem, příště z těsta zkusím kynuty koláč na plech. Diky za Vaše stránky. Jste úžasná.