Milujeme pizzu. Tahle je kynutá droždím, s náplní bramborovou, zjemněnou zakysanou smetanou a voňavou kousíčky uzené slaniny. Lákavě voní rozmarýnem i česnekem, dočervena opečené okraje plátků brambor v zubech příjemně chroupou…
Suroviny:
- 170 g vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 300 g hladké mouky
- špetka cukru
- rovná lžička soli
- 12 g čerstvého droždí
Na obložení:
- několik lžic kysané smetany
- syrové brambory
- česnek
- rozmarýn (kdo má rád)
- olivový olej
- sůl
- mletý pepř
- plátky slaniny
- mozzarella
Postup:
Ve vlažné vodě rozpustíme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi 30-40 minut kynout. Zlehka ho propracujeme a prsty do tenka vymačkáme (nebo válečkem vyválíme) na plech s pečícím papírem.
Plát těsta potřeme osolenou zakysanou smetanou, rozmíchanou s rozetřeným stroužkem česneku a poklademe tenounkými plátky oloupaných brambor tak, aby se navzájem překrývaly. Brambory osolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem a posypeme lístky rozmarýnu.
Než se rozehřeje trouba, pizza dokyne. Při 200°C pečeme asi 20-25 minut, pak pizzu řídce poklademe kousky plátků slaniny, natrhanou mozzarellou a asi 5-7 minut dopečeme.
Brambory je třeba použít pevné, pěkné a nakrájet je na co nejtenčí plátky. Máte-li obavy, že se brambory nepropečou, můžete plátky napřed 1-2 minuty povařit ve vodě – a vychladlé dát na pizzu, ale my doma používáme plátky zcela syrové.
Rozmarýn je možné vynechat, pizza bude i bez něj velice voňavá.
Krasny recept !
Tak tohle musím vyzkoušet, sbírají se mi sliny… děti si teď oblíbily vaši focacciu, dělám ji klasicky nebo teď častěji à la pizza. Ale jak vidím, je čas vyzkoušet něco nového!
Moc děkuji za úžasný recept. Něco tak voňavého a lahodného jsem dlouho nejedla. Rodina nadšená, prý to musím brzy upéct znovu, tentokrát ze dvou dávek, ať je prý na odpolední uždibování.