Každoročně brzy zjara vyhlížím období, kdy začnou bujně růst mladé kopřivy. Jejich mladé vršky sbíráme a připravujeme z nich chutný špenát nebo je moc ráda přidávám do těsta na chleba či bílé pečivo. Strakaté uzlíky, zadělané jogurtem, doplňují kopřivy a strouhaný sýr, který můžete vynechat, pokud na něj nemáte zrovna chuť.
Suroviny:
- 70 g bílého jogurtu
- 200-220 g vody
- 500 g hladké mouky (nebo polovina hladké a polovina polohrubé mouky)
- 1 lžička cukru
- 50 g změklého sádla
- 10 g soli (2 rovné kávové lžičky)
- 15 g čerstvého droždí
- 1-2 hrsti drobně sekaných mladých kopřiv
- cca 30-50 g strouhaného tvrdého sýra
Postup:
Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí a necháme 20 minut odpočinout. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme pružné těsto – kopřivy přidáme teprve v závěru hnětení tak, aby se v těstě rovnoměrně rozptýlily.
Těsto necháme asi hodinu vykynout, pak ho propracujeme a rozdělíme na 12- 16 dílků. Z každého kousku těsta nejprve uděláme bulku a po krátkém 5-7 minutovém odpočinku ze všech vyválíme prameny, které smotáme do uzlů podle foto postupu.
Všechny uzlíky necháme nakynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (210-220°C/10-15 minut podle velikosti).
Pokud bulky prsty lehce zploštíte, narazíte je raznicí a upečete jako kaiserky, práci si ještě zjednodušíte.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím nahradit kopřivy, protože v mým okolí zdravotně nezávadný nerostou. Bud kolem nich jezdí auta nebo jsou u polí, který se pravidelně hnojí nebo jsou počůraný od hafanů. Děkuji
Dobrý den, Lenko,
předpokládám, že s dalšími divokými jedlými bylinkami to bude stejné a budou také nepoživatelné. Buď tedy zelené zcela vypusťte nebo pro barvu přidejte třeba sekanou petrželkovou nať.
Iva
Také je možnost zakoupit v supermarketu. Také to tak dělám.
Tak mám vyzkoušen další váš recept a jak jinak, opět s úspěchem. Krom kopřiv jsem nasekala i trochu bršlice (obě nám rostou hned vedle zahrady), jen jsem z lenosti vynechala sýr. Upekla jsem osm pěkných housek (motá muž, z jednoho pramene – mě vyjdou vždy šišaté), akorát k obložení na svačinu!
Díky :-) dát bršlici do pečiva je výborný nápad! Jsem ráda, že uzlíky chutnaly…manžela-pekaře pozdravujte!
Iva
Práve sme dopiekli s deťmi, miesto kopřivy sme dali špenát zo záhradky a sú vynikajúce
Dobrý den, pro mne jsou tyto uzlíky No 1. Peču je velmi často, bez kopřiv a sýru. Dobře se pracuje s těstem a jsou výbornééé. Děkuji za tento recept a všechny ostatní. Díky Vám jsem našla zálibu v pečení.