Salát kempink, jak byl nejčastěji psáván, jsme rádi jedli už před r.1989. Jak se pak měnila doba, lidé i normy, přestával být tento salát naším oblíbencem. Tedy – nepřestali jsme ho mít rádi, ale ty jeho rádobynapodobeniny přestali kupovat a na salát kempink jen vzpomínali.
Až se mi do rukou dostala kniha Receptury studených pokrmů, kde je nejen tento salát, ale spousta dalších fantastických jídel. A vůbec nevadí, že je gramáž rozpočtena na 10 kilo hotového výrobku.
Suroviny:
- 430 g salámu
- 200 g majonézy
- 50 g hořčice
- 120 g cibule
- 50 g sterilované papriky (kapie)
- 70 g sterilovaných okurek
- 90 g sterilovaných feferonek
- lžička octa
- lžička cukru
- mletý pepř
- sůl
Postup:
salám po oloupání rozřízneme podél na poloviny a pak na čtvrtiny, které nakrájíme na tenké plátky.
Cibule a okurky nakrájíme na plátky, papriku na nudličky, feferonky rozsekáme nadrobno. Vše smícháme dohromady a spojíme majonézou, ochucenou hoččicí, octem, pepřem, cukrem a solí.
Necháme odležet v chladu.
(Suroviny můžete, myslím, pokrájet jak jste zvyklí. V salátu na fotkách je méně majonézy, máme tak raději.)
uuuuuuzasneeee!!!!! nemam slov….aj na ten chlieb, aj na ten salat.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda dáváte těch 90 g feferonek? Jestli to není moc pálivé? Děkuji
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda ten salát není moc pálivý? Děkuji
Dobrý den, Moniko (Věro),
je rozdíl, jaké feferonky dáte – u nás to jsou kozí rohy, které pálí velice jemně, takže ve výsledku salát pálivý není. Pokud byste ale použila třeba třešňové feferonky (menší, kulaté, rudě červené), už asi pálit bude ;-)
Dobrý den Ivo, tak camping už jsem dělala 2x je skvělý. Chtěla jsem se zeptat, jestli by v té knize kterou zmiňujete nebyl recept na „grónskou“, která bývala též velmi dobrá.
Pěkný den
Daniela
Dobrý den,
grónskou pomazánku vůbec neznám, ale recept na ni tam je:
240 g výrobního salámu (ten nahrazuji šunkovým nebo aspoň mletým jemným salámem), 320 g sterilovaného celeru (ve sladkokys. nálevu), 420 g základní majonézy, 10 g kečupu, 5-6 g citronové šťávy, 10 g octa, 15 g cukru, sůl
Salám a celer umlít na zrnitost rýže, přidat zbytek surovin a promíchat.
Bude to ono?
Ivo Vy jste rychlík, to bude ono, jestli bude tak dobrý jako ten camping, znamená to že mi nestačí pouze ranní běh, ale musím začít i s večerním. Nakoupím suroviny a dám vědět.
Pěkný zbytek dne
D
Velký rychlík nejsem, ale náhodou mám tu knihu na stole před sebou :-) Je to veliká bichle a my teď trochu přestavovali byt, tak jí hledám místo.
Držím palce, ať je to ta grónská, co Vám chutná!