Maličké sněhobílé cukrové granulky, kterými sypeme tvarované kousky ze sladkého těsta ještě před vložením do trouby, pečivo dochutí, ale hlavně výrazně ozdobí. Nejhezčí jsou ty bílé, ale můžeme je zabarvit vmícháním kakaa nebo trošky gelových barev do cukru a provonět tím, že použijeme cukr vanilkový.
Suroviny:
50 g cukru (jemný písek nebo cukr moučka)
lžička solamylu
4-5 g vody

Postup:
Cukr rozmícháme se solamylem a vmícháme vodu. Namočenou směs protlačujeme přes dírkovanou odpěňovačku (tato naběračka má několik názvů, ale stačí se podívat na fotografii a pravděpodobně zjistíte, že ji máte doma i vy) na plech s pečícím papírem.

Granulky uschnou během 1-2 dnů volně na vzduchu, ale rychlejší je usušit je v maličko pootevřené troubě (40 °C / 60-90 minut).
Je víceméně jedno, jestli granulky uděláte z cukru písek nebo moučka. Ty z moučkového cukru jsou maličko menší, ale zase sněhově bílé – z pískového cukru jsou bělostné granulky částečně průsvitné, nejsou tolik výrazné.

Granulovaný cukr vypadá nádherně!! Jelikož ale moc nepeču pečivo, na které by se hodil, postupovala jsem úplně stejným způsobem se solí. Můžu jen doporučit. Sušila jsem ve vypnuté troubě, která ale byla ještě nahřátá od předchozího pečení a za pár minut bylo hotovo (max. čtvrt hodiny spíše méně – asi se sůl suší rychleji…?) Kromě sušení to byla práce na pár minut, včetně přípravy a úklidu :) . Sypala jsem s ní bulky, ale určitě by byla krásná na jakémkoliv pečivu i na tyčkách apod. Zkusim si najít příležitost i na původní sladkou variantu ;) . Moc děkuji za návod
Dobrý den, no to je úžasné! Díky za zprávu :-) Přidávala jste i ten škrob?
Ano přidávala. Postupovala jsem úplně stejně, jen vody jsem dala trošku víc ;) Že tam je škrob vůbec není na chuť poznat. Přijde mi, že to více drží než samotná sůl, ale s jistotou to říct nemůžu. Každopádně je to vážně skvělé!! :)
Dneska jsem vyzkoušela a šlo to velmi dobře 👍 určitě to zase udělám. Super tip👌