Maličké pagáčky z nadýchaného a zároveň i křehkého těsta, lístkujícího díky klobásové náplni. Pro pánskou návštěvu tuhle klobásovou směs dělám s chilli, je pak příjemně pikantní. Určitě ji můžete ovonět třeba i utřeným stroužkem česneku, pokud ho máte rádi.)
Pagáčky jsou vhodné pro příležitost, kdy se bude více popíjet alkohol – rodinné oslavy (narozeniny aj.), posezení s přáteli, Silvestr nebo je samozřejmě možné je upéct jen tak, na chuť.

Suroviny:

200 g vlažné vody
400 hladké mouky
100 g celozrnné špaldové mouky
60 g změklého sádla
2 žloutky
lžička cukru
2 rovné lžičky soli
13-15 g čerstvého droždí

Náplň:
200 g uzené paprikové klobásy
120 g změklého sádla
rovná lžička pepře
větší špetka chilli (pouze pro opravdové chlapáky)

Na potření a posyp před pečením:
bílek
sezam

Pagáčky s klobásou


Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí a necháme asi 20 minut odpočívat. Zatím postrouháme vychlazenou klobásu na slzičkovém struhadle (nebo pomeleme mlýnkem na maso, drobně posekáme v sekáčku potravin), smícháme s lehce změklým sádlem a dokořeníme.

Do vody s droždím přidáme zbytek surovin a uhněteme pevnější těsto, které necháme nakynout. (Je-li těsto opravdu hodně tuhé – každá mouka saje jinak, i žloutky bývají různě veliké, přidáme během hnětení 1-2 lžíce vody navíc.)

Když těsto zdvojnásobí objem, na stole ho propracujeme a rozválíme na obdélník o síle cca 1 cm. Po celé ploše (kromě okrajů) plát potřeme sádlem s klobásou a srolujeme ho jako roládu, kterou válečkem svrchu lehce zploštíme. Tuto plochou nohavici pak po délce poskládáme na třetiny – vznikne úhledný balíček s mnoha vrstvami.

Těsto zakryjeme (třeba mísou, ve které jsme ho mísili) a necháme 30 minut odpočinout. Poté ho vyválíme na 1,5-2 cm silný plát (mělkými řezy mu nožem můžeme narýhovat povrch do mřížky) a kulatým vykrajovátkem vykrájíme pagáčky, které uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Po 30minutovém odpočinku potřeme pagáčky lehce rozšlehaným bílkem, posypeme třeba sezamem a upečeme je ve vyhřáté troubě (230°C/cca 10 minut).

Pagáčky s klobásou

Po vykrájení kulatých tvarů zbydou okraje, okrojky, které také uložíme na plech (vedle vykrojených pagáčků) a upečeme je spolu s nimi. Budou hotové dříve, než pagáčky, musíte je pohlídat.
Kamarádka Anička (podle které jsem několikery pagáčky vyzkoušela) mě naučila těsto nevykrajovat, ale celý plát pokrájet nožem na malé čtverečky – hranaté pagáčky (jako jsou tyhle na fotografiích). Práce je rychlejší a nezůstanou mi ani žádné okrojky.