Rohlíky obsahují 50% celozrnné mouky, ale díky omládku jsou nadýchané. Mleté lněné semínko jim dělá tečkovanou střídu, která velice příjemně voní.
Za nádhernou ošatku na pečivo děkuji Pavlíně Hutařové Zywaczivské
Suroviny:
na omládek:
100 g vody
necelá lžička sladěnky
15-17 g čerstvého droždí
130 g hladké mouky
– dobře promícháme a necháme asi hodinu kynout
Dále:
200 g vody
50 g mletého lněného semínka (melu na elektrickém kávomlýnku Bosch)
2 lžičky soli
250 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté
120 g hladké mouky
40 g oleje
Postup:
zároveň s umícháním omládku v jiné míse smícháme všechnu celozrnnou mouku s vodou (daných 250 g celozrnky s 200 g vody) a necháme proběhnout autolýzu.
Po vykynutí omládku ho smícháme s předmočenou moukou a všemi zbylými surovinami a vymísíme těsto. Necháme ho 1-1,5 hodiny kynout, během té doby ho dvakrát promísíme.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10-12 dílů. Z každého uděláme bulku, necháme je 10 minut odpočinout, pak vyválíme a smotáme rohlíky.
Těsto je velice příjemně tvárné, prakticky nelepivé.
Rohlíky naskládáme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme nakynout – 40-60 minut. Pak potřeme vejcem, posypeme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 15-20 minut).
Nebudete-li potírat před pečením vejcem, rohlíky dobře potřete vodou a pak dejte péct.
Právě jsem je upekla. Bohužel bez lněných semínek, ale jsou báječné i tak. Skvěle se povedly.
Díky. :-) Zajímalo by mě – vody jste dala stejně nebo míň?
Dobry den prajem.Chcem sa opytat ked sa robi autolyza……musi sa to robit den do predu?alebo na to staci tolko casu ako na omladok?
Dobrý den, Jarko,
na autolýzu stačí 30-60 minut.
Dakujem za odpoved a uz sa do toho len pustit.
Dobrý den
Právě jsem upekla rohlíky,semínko jsem nedala,ale vody jsem dala kolik máte v receptu.Jsou výborně,
Vody jsem dala stejně. Když je těsto tužší, namočím si ruce ve studené vodě a zaplácám ji do těsta, dokud není správné. Omlouvám se, všimla jsem si Vašeho dotazu až teď. :-)
Děkuji za super recept. Před chvíli jsem rohlíky upekla a budeme je mít k večeři. S těstem se pracovalo jedna báseň. Mám Vaše stránky ráda :-)
Rohliky jsou strasne dobre, lehounke, s tim lnenym seminkem opravdu smakozni a testo uzasne tvarne. Ani jsem nemusela podsypavat, proste paradni zalezitost.
Veliké díky, Jituš!
Dobrý večer.Chěla jsem poděkovat za recept.Rohlíky byly výborné a nadýchané.Akorát jsem to dělala bez autolýzy.Může se to těsto použít i na chleba.Děkuji za odpovět.
Dobrý večer i Vám
a děkuji za zprávu :-)
Chleba z těsta můžete udělat určitě, počítejte jen s tím, že bude vysýchat trochu dříve, než chléb z těsta, ve kterém je i žitná mouka ;-)
co to je sladěnka?
Najdete ji u mne v článku o používaných surovinách, ale určitě by vám ji našel i Google.
Dobrý den,včera jsem upekla tyto rohlíky a můžu říct,že nemají chybu,.Natolik mě to chytlo,že vyzkouším další vaše recepty s omládkem.Díky moc za skvělé stránky.Jana Ždímalová
Děkuji za pochvalu, Jano :-)
a budu moc ráda, jestli si u mě ještě něco vyberete k vyzkoušení. Pokud Vám nebude něco jasné, napište ;-)
Iva
Dobrý den,mohu místo droždí dát kvásek? POkud ano,kolik množství?díky Martina
Dobrý večer, můžete určitě, jakmile vám kvásek zesílí.
Většinou se to dělá tak, že do rozkvasu dáte asi 30% mouky, která je v receptu napsaná. Mouku, stejné množství vody, necháte vykvasit, pak přidáte zbytek surovin a umícháte těsto.
Ještě jednou dnes musím napsat a pochválit recept,pekla jsem dnes rohlíky , ale neměla jsem už doma lněné semínka ,tak jsem použila sezamové ,rohlíky jsou výborné a nadýchané.Zítra musím dokoupit lněné semínka ,chutnají všem i vnučce která si vybírá.Ivo moc Vám děkuji za stránky Jarkate
Upekla jsem je z celozrnné mouky střední a jsou naprosto bezchybné!! Jaké budou zítra se asi nedozvím, neb nemají šanci přežít…děkuji za recept!!
To mě těší :-)
Rohlíky jsem dnes pekla,a jsou perfektní. Určitě je budu dělat častěji na střídačku s obyč. českými. Dnes jsem si i napekla máslovou vánočku na víkend, tak je taky bezchybná. Moc děkuji za úžasné recepty, zatím se mi vždy vše podařilo a rodina si pochutnává, hlavně dcera si vždy chodí přidat vánočku, té se nemůže nabažit :-)
To mě moc těší :-) děkuji!
Sladenka je ?
Ano, v lednici, děkuji za optání.
Dobrý den, chci se zeptat, zda z tohoto těsta mohu udělat kaiserky? Děkuji za odpověď. Věra
Dobrý den, nevidím důvod, proč by to nešlo :-)
Iva
Moc děkuji za recept, výborné rohlíky upekla jsem se sezamem.
Dobrý den, rohlíčky upečený z poloviční várky,pečený v remosce a jsou luxusní ❤️
Jen bych se prosím zeptala do remosky se jich vešlo krásně 6ale když bych potřebovala víc jak uchovat těsto ze kterého by jich bylo tech10-12než se upeče ta první várka 🤔😉