Vůně tohoto zajímavě tvarovaného slaného copu se nese celým domem. Na jeho upečení je třeba mít do trouby chlebíčkovou formu, ale když ho pak v ní nesete na stůl, vypadá opravdu nádherně. A co teprve po rozkrojení! Na řezu se objeví zelené žilkování pestem a ta vůně, která se nese celým domem!

Chleba chutná samotný, popř. lehce potřený máslem nebo obložený vajíčkem natvrdo. Vyzkoušejte ho přikusovat k vaječině, to je dobrota!

Také tento recept je obsažen v kuchařce Kouzlo domácí pekárny, která vyšla v CPress

Slaný cop – suroviny

Těsto:

  • 260-280 g vody
  • 40 g oleje
  • necelé 2 rovné lžičky soli (asi 7 g, náplň je slaná)
  • 1 lžička cukru
  • 50 g pšeničné celozrnné mouky
  • 450 g hladké mouky
  • 10 g droždí

Na plnění:

Na vymazání a potření:

  • sádlo
  • rozšlehané vejce

Postup

Pomocí domácí pekárny: Suroviny na těsto dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, sypké, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme částí vlažné vody. Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek všech surovin a do hladka uhněteme elastické těsto. Nejlíp to jde robotem. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout – trvá to přibližně 40-60 minut.

Vykynuté těsto na stole propracujeme, rozválíme do silnějšího obdélníku o délce formy.

Těsto potřeme pestem, posypeme strouhaným parmezánem a svineme do pevné rolády. Bude dlouhá jako forma, kterou vymažeme sádlem.

Roládu podélně rozkrojíme a smotáme do copanu a urovnáme ho do formy. Necháme 30-45 minut nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (190-200 °C, přibližně 35-40 minut. To podle tvaru formy – delší chlebíček má nižší vrstvu, bude se péct maličko kratší dobu.)