Vůně tohoto zajímavě tvarovaného slaného copu se nese celým domem. Na jeho upečení je třeba mít do trouby chlebíčkovou formu, ale když ho pak v ní nesete na stůl, vypadá opravdu nádherně. A co teprve po rozkrojení! Na řezu se objeví zelené žilkování pestem a ta vůně, která se nese celým domem!
Chleba chutná samotný, popř. lehce potřený máslem nebo obložený vajíčkem natvrdo. Vyzkoušejte ho přikusovat k vaječině, to je dobrota!
Také tento recept je obsažen v kuchařce Kouzlo domácí pekárny, která vyšla v CPress
Slaný cop – suroviny
Těsto:
- 260-280 g vody
- 40 g oleje
- necelé 2 rovné lžičky soli (asi 7 g, náplň je slaná)
- 1 lžička cukru
- 50 g pšeničné celozrnné mouky
- 450 g hladké mouky
- 10 g droždí
Na plnění:
- pesto bazalkové, česnekové (z medvědího česneku), petrželové či jiné zelené pesto
- strouhaný parmezán (nebo Gran Moravia)
Na vymazání a potření:
- sádlo
- rozšlehané vejce
Postup
Pomocí domácí pekárny: Suroviny na těsto dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, sypké, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme částí vlažné vody. Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek všech surovin a do hladka uhněteme elastické těsto. Nejlíp to jde robotem. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout – trvá to přibližně 40-60 minut.
Vykynuté těsto na stole propracujeme, rozválíme do silnějšího obdélníku o délce formy.
Těsto potřeme pestem, posypeme strouhaným parmezánem a svineme do pevné rolády. Bude dlouhá jako forma, kterou vymažeme sádlem.
Roládu podélně rozkrojíme a smotáme do copanu a urovnáme ho do formy. Necháme 30-45 minut nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (190-200 °C, přibližně 35-40 minut. To podle tvaru formy – delší chlebíček má nižší vrstvu, bude se péct maličko kratší dobu.)
Milá Ivo,
ten chlebík vypadá úžasně a určitě vyzkouším.
Moc děkuji za recept.
Mějte pěkné dny:-)
Evi, zkuste ho, je výborný :-)
Krásné dny i Vám!
Iv.
Dobrý den Ivo,
chlebík jsem upekla, jen jsem ho trošku modifikovala, použila jsem bigu, podle vašeho návodu a část mouky jsem nahradila celozrnnou