Pevnější a přesto nadýchané jsou tmavé kaiserky, do kterých byl na zadělání těsta použit odvar z melty. Díky němu je okatá střída trochu tmavší a moc pěkně voní.

Suroviny:

Na omládek:
100 vody
rovná lžička sladěnky
130 g hladké mouky
8-10 g droždí
Všechny suroviny na omládek umícháme a necháme hodinu v teple místnosti pracovat.

Dále do těsta:
200 g odvaru z melty
25 g oleje
40 g žitné chlebové mouky
350 g pšeničné chlebové mouky
1 lžíce lněných semínek (20 g)
2 lžičky soli

lněná semínka na posyp

Postup:

K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, umícháme těsto, které necháme hodinu vykynout, během kynutí můžeme promísit.

Propracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme na 12 dílů – z každého uděláme bulku a necháme 5 minut odpočinout.

Z bulek narazíme housky – kdo nemá raznici, dá na plech nakynout už rovnou tyto bochánky, které můžeme svrchu naříznout ostrým nožem nebo žiletkou.
Raženky dáme na plech kynout vzhůru nohama – po částečném vykynutí (cca 15-20 minut) je opatrně obrátíme, postříkáme vodou, posypeme lnem a dáme upéct do vyhřáté trouby (220°C/asi 15-20 minut).