Toustový chleba, který díky použitým moukám není zcela bílý.
Bramborový, dlouho vláčný (vařené brambory v těstě).
Celozrnný kefírový – nadýchaný, s dýňovými jádry, při jídle, křupajícími mezi zuby.
A naposled chléb typu Šumavy. Obyčejnější, ničím nenavoněný, k denní spotřebě – to jsou tyto čtyři chleby z pekárničky.
Toustový chleba
(titulní foto)
Suroviny:
150 ml mléka
140 ml (g) vody
1,5 lžičky soli
20 g oleje
2 lžičky cukru
40 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
200 g hladké mouky
8 g droždí
Postup:
suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Základní (Klasik). Po druhém hlazení těsta (před třetím kynutím) vytáhneme háky a urovnáme poverch těsta.
Necháme nakynout a upéct.
Bramborový chleba
Suroviny:
350 ml vody
2 lžičky cukru
14 g droždí
2 lžičky chlebového koření (nebo drceného kmínu)
lžička majoránky
špetka sušeného česneku
2 lžičky soli
160 g vařených nastrouhaných brambor
100 g žitné mouky
280 g pšeničné chlebové mouky
200-220 g hladké mouky
Postup:
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a použijeme program Základní (Klasik).
Celozrnný kefírový chleba s dýňovým semínkem
Suroviny:
200 ml kefíru
200 ml vody
2 lžičky soli
lžička cukru
3 lžičky oleje
2 lžičky kmínu
90 g žitné chlebové mouky
180 g pšeničné celozrnné mouky
280 g hladké mouky
50 g dýňového semínka
12 g droždí
možno přidat 1/2 lžičky sušené mleté cibule
Postup:
Suroviny dáme do formy v pořadí tekuté, sypké, formu usadíme do pekárny a zapneme program Kyprý nebo Celozrnný (s delším kynutím)
Sušenou mletou cibuli jsem do těsta přidala proto, aby voněl trochu jinak, než jindy. A voní opravdu úžasně.
Ještě k dýňovému semínku – pokud ho nemáte doma, určitě můžete použít semínka třeba slunečnice, lnu nebo sezamu.
Šumava
Suroviny:
360 ml vody
2 lžičky soli
3 lžičky kmínu
80 g strouhaných vařených brambor
70 g pšeničné celozrnné jemné
70 g žitné celozrnné jemné
100 g žitné chlebové mouky
170 g pšeničné chlebové mouky
200 g hladké mouky
lžíce octa
2 lžíce oleje
lžička cukru
13 g droždí
Postup:
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Základní. Před třetím kynutím můžeme vytáhnout háky a těsto ve formě urovnat.
Chleba je voňavý, pružný, s velkými oky.
Ahoj Ivi, i když teď chleba v pekárně peču méně často než dříve (prostě kváskový je kváskový), naposled jsem se rozhodla pro Šumavu podle tohoto receptu. Trošku jsem si ho „vylepšila“ lžící kvásku (přece ho nevyhodím), lžící pšeničných klíčků a lžící žitných vloček, ale to nic neměmí na dokonalosti původního receptu, protože tak nádherný bochan jsem z pekárny vyklopila poprvé . Mám pekárnu, do které by se měl vejít chleba vážící 1500 g, tento má necelých 1100 g a do pekárny se sotva vešel. Jediné, co jsem musela udělat navíc, bylo prodloužení doby kynutí asi o 15 minut – a moc mu to prospělo. Poprvé se mi stalo, že mi bochník na povrchu trochu popraskal a uvnitř byl krásně pravidelně tak akorát dírkovaný. Často se mi totiž stává, že je spodní strana taková hutnější a horní část „dírkovaná“ až moc. Poslední dobou jsem preferovala chleby s podmáslím nebo jogurtem, ale tento, ač je v něm jen voda, se určitě zařadil do repertoáru dobrých, ba vynikajících chlebů. Dík :-)
:-) 1-2 lžíce kvásku jsou na kvalitě i chuti jakéhokoliv chleba velice poznat. Nejen že výrazně zlepší jeho chuť, ale opravdu mu pomůžou lépe vykynout – vlastní zkušenost.
Bohužel ne každý žitný kvásek má, proto tu mám i chlebíky bez něj ;-)
Tak to je jasné – já, když jsem Tvoje stránky objevila, jsem o kvásku věděla pramálo, natož abych ho měla doma. A popravdě, když jsem začala s pekárnou koketovat, byl pro mě recept dogma, ve kterém jsem si netroufla změnit nic – to přišlo až časem :-) A do dneška je pekárna v případě více celozrnného chleba tak trochu sázka do loterie, protože s celozrnnou moukou si pořád ještě moc nerozumím – ale stále zkouším :-)