Toustový chleba, který díky použitým moukám není zcela bílý.
Bramborový, dlouho vláčný (vařené brambory v těstě).
Celozrnný kefírový – nadýchaný, s dýňovými jádry, při jídle, křupajícími mezi zuby.
A naposled chléb typu Šumavy. Obyčejnější, ničím nenavoněný, k denní spotřebě – to jsou tyto čtyři chleby z pekárničky.

 

 

Toustový chleba

(titulní foto)

Toustový chleba


Toustový chleba

Suroviny:
150 ml mléka
140 ml (g) vody
1,5 lžičky soli
20 g oleje
2 lžičky cukru
40 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
200 g hladké mouky
8 g droždí

 

Postup:
suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Základní (Klasik). Po druhém hlazení těsta (před třetím kynutím) vytáhneme háky a urovnáme poverch těsta.
Necháme nakynout a upéct.

 

 

Bramborový chleba

bramborový chleba

-dlouho měkký díky bramborám-

Suroviny:
350 ml vody
2 lžičky cukru
14 g droždí
2 lžičky chlebového koření (nebo drceného kmínu)
lžička majoránky
špetka sušeného česneku

2 lžičky soli
160 g vařených nastrouhaných brambor
100 g žitné mouky
280 g pšeničné chlebové mouky
200-220 g hladké mouky

Postup:
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a použijeme program Základní (Klasik).

 

 

Celozrnný kefírový chleba s dýňovým semínkem

Suroviny:
200 ml kefíru
200 ml vody
2 lžičky soli
lžička cukru
3 lžičky oleje
2 lžičky kmínu
90 g žitné chlebové mouky
180 g pšeničné celozrnné mouky
280 g hladké mouky
50 g dýňového semínka
12 g droždí
možno přidat 1/2 lžičky sušené mleté cibule

Celozrnný kefírový chleba s dýňovým semínkem

-strakatý řez-

Postup:
Suroviny dáme do formy v pořadí tekuté, sypké, formu usadíme do pekárny a zapneme program Kyprý nebo Celozrnný (s delším kynutím)

Sušenou mletou cibuli jsem do těsta přidala proto, aby voněl trochu jinak, než jindy. A voní opravdu úžasně.

Ještě k dýňovému semínku – pokud ho nemáte doma, určitě můžete použít semínka třeba slunečnice, lnu nebo sezamu.

 

Šumava

Šumava

-kypřejší, lehčí chleba-

Suroviny:
360 ml vody
2 lžičky soli
3 lžičky kmínu
80 g strouhaných vařených brambor
70 g pšeničné celozrnné jemné
70 g žitné celozrnné jemné
100 g žitné chlebové mouky
170 g pšeničné chlebové mouky
200 g hladké mouky
lžíce octa
2 lžíce oleje
lžička cukru
13 g droždí

 

Postup:
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Základní. Před třetím kynutím můžeme vytáhnout háky a těsto ve formě urovnat.

Chleba je voňavý, pružný, s velkými oky.