Ráda experimentuji nejen s různými moukami v těstě a jejich vzájemnými poměry, ale zkouším i různé postupy zadělánvání a kynutí těsta před pečením.
Tyto bagety jsou hybridní – nechala jsem je kynout prefermentem a zároveň i žitným kváskem, které pečivu samozřejmě daly malinko jinou, určitě mnohem plnější chuť – než by mělo při zadělání jen s droždím a třeba na záraz.

Suroviny:

Preferment:
150 g vody
150 g hladké mouky
2 g čerstvého droždí

100 g čerstvého žitného kvásku
(50 g vody, 50 g žitné chlebové mouky)

Dále:
120-130 g vody
25 g oleje
lžička cukru
2 lžičky soli
30 g mletých ovesných vloček
200 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky

Postup:

Asi 12 hodin předem smícháme preferment: smícháme vodu s droždím a moukou a zakryté proti osýchání a prachu necháme kynout v teplé místnosti.

Bagety s prefermentem a kváskem

-krajíčky tmavších baget-

Druhý den přidáme kvásek a všechny ostatní suroviny, vymísíme těsto a necháme ho v teple bez průvanu nakynout – přibližně 70-90 minut.

P1320473

Propracujeme, rozdělíme na 4 díly, ze kterých vytvarujeme bagety a dáme je na plech kynout (60-90 min). Vykynuté pak upečeme ve vyhřáté troubě (190°C/asi 20-25 mniut).

Bagety s prefermentem a kváskem