Grahamové bagety jsou hned na první pohled jiné. Byť je grahamová pouze část použité mouky, jsou bagety poměrně dost tmavé, mají lehce tečkovanou střídu. Celozrnnou grahamovou mouku poznáte v těstě příjemně i na chuti baget, je chuťově zajímavá, plnější.

Celozrnné mouky přidávám do těsta velice ráda. Patří k nim i ta grahamová, pojmenovaná od r. 1830 po jejím prvním výrobci Sylvesteru Grahamovi. Bagety s grahamovou moukou jsou tmavé, s pružnou střídou, na které je použití celozrnné mouky hned poznat. Hodí se k namazání i plnění, jejich tenké plátky poslouží jako podklad pro kanapky nebo malé chlebíčky – to podle síly baget, které z těsta vytvarujete.

 

Grahamové bagety – suroviny

Omládek:

  • 100 g vody
  • 1 rovná lžička sladěnky
  • 130 g hladké mouky
  • 10 g čerstvého droždí

Dále:

  • 70 g hladké mouky
  • 200 pšeničné chlebové mouky
  • 200 g grahamové mouky
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 70 g bílého jogurtu
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžička cukru
  • 180 g vlažné vody

bagety s grahamovou moukou

 

 

Postup

Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnu uhníst hladké těsto. Pak pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto hodinu kynout.

Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého kusu vytvarujeme bulku a po několikaminutovém odpočinku z bulek vytvarujeme bagety. Všechny čtyři je uložíme na bagetový plech. Bagetky necháme na plechu vykynout (cca 35-50 minut), postříkáme je vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (210-220 °C / asi 20- 25 minut).

Upečené bagety necháme vychladnout na mřížce a pak už je můžeme podávat. Jsou poměrně syté a hodí se jako přílohové pečivo nebo podklad na jednohubky.