Grahamové bagety jsou hned na první pohled jiné. Byť je grahamová pouze část použité mouky, jsou bagety poměrně dost tmavé, mají lehce tečkovanou střídu. Celozrnnou grahamovou mouku poznáte v těstě příjemně i na chuti baget, je chuťově zajímavá, plnější.
Celozrnné mouky přidávám do těsta velice ráda. Patří k nim i ta grahamová, pojmenovaná od r. 1830 po jejím prvním výrobci Sylvesteru Grahamovi. Bagety s grahamovou moukou jsou tmavé, s pružnou střídou, na které je použití celozrnné mouky hned poznat. Hodí se k namazání i plnění, jejich tenké plátky poslouží jako podklad pro kanapky nebo malé chlebíčky – to podle síly baget, které z těsta vytvarujete.
Grahamové bagety – suroviny
- 100 g vody
- 1 rovná lžička sladěnky
- 130 g hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
Dále:
- 70 g hladké mouky
- 200 pšeničné chlebové mouky
- 200 g grahamové mouky
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 70 g bílého jogurtu
- 5 lžic oleje
- 1 lžička cukru
- 180 g vlažné vody
Postup
Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnu uhníst hladké těsto. Pak pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto hodinu kynout.
Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého kusu vytvarujeme bulku a po několikaminutovém odpočinku z bulek vytvarujeme bagety. Všechny čtyři je uložíme na bagetový plech. Bagetky necháme na plechu vykynout (cca 35-50 minut), postříkáme je vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (210-220 °C / asi 20- 25 minut).
Upečené bagety necháme vychladnout na mřížce a pak už je můžeme podávat. Jsou poměrně syté a hodí se jako přílohové pečivo nebo podklad na jednohubky.
Dobrý den, Ivo!
Nastudoval jsem na internetu (z důvěru budících zdrojů), že grahamová mouka je určitý specifický typ mouky celozrnné a že se běžně v obchodní síti neprodává, že si ji pekárny nechávají vyrábět pro své potřeby nebo prostě jen použijí mouku celozrnnou a pečivo za grahamové označí.
Můžeš, prosím, prozradit, kde se dá grahamová mouka sehnat? Já zatím používám běžné mouky celozrnné nebo do mouky přimíchám otruby.
Zdravím :-)
A divím se, proč by se graham v obchodech neměl prodávat? Samozřejmě, že mám tuhle mouku koupenou v normálním obchodě! Už nepamatuji, jestli to byl některý z obchodních řetězců, ale věřím, že ve Zdravé výživě ji koupíš stoprocentně!
Iva