Dalamánkové bagety jsou pečivo lehoučké, zadělané odvarem z melty, s přídavkem trochy strouhaných vařených brambor, které prodlouží trvanlivost pečiva. Melta zařídí střídě barevně trochu tmavší, kávový podtón a je nepatrně poznat i na chuti. Celkově jsou bagety hodně kypré, voňavé a moc dobré.
Recept na tyto bagety je jedním z mnoha, které jsou zařazeny do knihy Kouzlo domácí pekárny (Albatrosmedia, 2022)
Dalamánkové bagety – suroviny
- 100 g odvaru z melty
- 1 rovná lžička sladěnky nebo včelího medu
- 8-10 g čerstvého droždí
- 130 g hladké mouky
Dále:
- 150 g odvaru z melty
- 50 g oleje
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 1 lžička drceného kmínu
- malý strouhaný vařený brambor
- 50 g žitné celozrnné mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 220 g hladké mouky
Postup
Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnu uhníst hladké těsto. Pak pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto hodinu kynout.
Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého kusu vytvarujeme bulku a po několikaminutovém odpočinku z bulek vytvarujeme bagety. Všechny čtyři je uložíme na bagetový plech. Bagetky necháme na plechu vykynout (cca 30-40 minut), postříkáme je vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / asi 20- 25 minut).
Upečené bagety necháme zcela vychladnout na mřížce a můžeme je podávat. Jsou moc dobré i samotné, jako přílohové pečivo, ale výborně poslouží třeba jako pevnější podklad oblíbených jednohubek.
Dobrý den, bagetky vypadají opravdu lákavě, děkuji za zveřejnění receptu. Chtěla bych se jen zeptat, co přesně je myšleno odvarem z Melty, nikdy jsem s ní nepracovala – v jakém poměru vody a melty se odvar dělá a jakým postupem? Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, Věrko, na pytlíku s Meltou je vždy psaný návod, řiďte se jím ;-) Doporučím spíš koupit sypanou Meltu, než sáčkovanou (v pytlících), ta sypaná má výraznější chuť.
At se vám bagety podaří a chutnají!
Iva
Dobrý den,
bagety byly vynikající. Moc děkuji za tyto stránky a recepty.
Dovolím si odpovědět paní Věře – koupila jsem sypanou meltu, uvařila dle návodu a poté odvážila dle receptu.