Dalamánkové bagety jsou pečivo lehoučké, zadělané odvarem z melty, s přídavkem trochy strouhaných vařených brambor, které prodlouží trvanlivost pečiva. Melta zařídí střídě barevně trochu tmavší, kávový podtón a je nepatrně poznat i na chuti. Celkově jsou bagety hodně kypré, voňavé a moc dobré.

Recept na tyto bagety je jedním z mnoha, které jsou zařazeny do knihy Kouzlo domácí pekárny (Albatrosmedia, 2022)

Dalamánkové bagety – suroviny

Omládek:

  • 100 g odvaru z melty
  • 1 rovná lžička sladěnky nebo včelího medu
  • 8-10 g čerstvého droždí
  • 130 g hladké mouky

Dále:

  • 150 g odvaru z melty
  • 50 g oleje
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • malý strouhaný vařený brambor
  • 50 g žitné celozrnné mouky
  • 100 g pšeničné chlebové mouky
  • 220 g hladké mouky

dalamánkové bagety

Postup

Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnu uhníst hladké těsto. Pak pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto hodinu kynout.

Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého kusu vytvarujeme bulku a po několikaminutovém odpočinku z bulek vytvarujeme bagety. Všechny čtyři je uložíme na bagetový plech. Bagetky necháme na plechu vykynout (cca 30-40 minut), postříkáme je vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / asi 20- 25 minut).

Upečené bagety necháme zcela vychladnout na mřížce a můžeme je podávat. Jsou moc dobré i samotné, jako přílohové pečivo, ale výborně poslouží třeba jako pevnější podklad oblíbených jednohubek.

dalamánkové bagety