Domácí veky na vlastnoručně vyrobené chlebíčky? Jistě, není to nic těžkého. Stačí myslet pár dnů dopředu na to, že chceme připravovat chlebíčky, a je třeba včas upéct veky. Práce moc nedají a podaří se jistě každému – jsou jednodušší než rohlíky.

Větší veky se světlounkou střídou jsou přiměřeně nadýchané a kypré. Díky omládku a použitému jogurtu v těstě jsou veky výborné i druhý a třetí den po upečení, a tak nemusíte mít obavu je připravit den předem. Pak už jen z vaší domácí veky nakrájíte krajíčky, pomažete je dobrou pomazánkou nebo salátem, chlebíčky bohatě obložíte …. a hosté mohou přijít!

Suroviny

Omládek:

  • 100 g vody
  • 1 rovná lžička sladěnky (nebo včelího medu)
  • 8-10 g čerstvého droždí
  • 130 g hladké mouky

Dále:

  • 70 g vody
  • 150 g bílého jogurtu
  • 40 g změklého sádla
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 270 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky

vejce na potření vek před pečením

Domácí veky – postup

domácí veky

Pro domácí pekárnu:
Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnou uhníst hladké těsto. V zavřené pekárně necháme těsto hodinu kynout.

Ručně nebo s robotem:
V zadělávací míse smícháme do hladkého těstíčka suroviny na omládek a zakryté je necháme 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca 35-45 minut kynout.

Hotové a vykynuté těsto vytáhneme na stůl, lehce propracujeme a rozdělíme na 2 díly. Z každého uděláme velkou bulku. Po 10 minutách odpočinku z obou bulek vytvarujeme veky a zakryté lehkou čistou utěrkou je uložíme vedle sebe na plech s pečícím papírem vykynout.

Přibližně po 45 minutách vykynuté veky potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme je ve vyhřáté troubě (200 °C / 30-35 minut).