Domácí veky na vlastnoručně vyrobené chlebíčky? Jistě, není to nic těžkého. Stačí myslet pár dnů dopředu na to, že chceme připravovat chlebíčky, a je třeba včas upéct veky. Práce moc nedají a podaří se jistě každému – jsou jednodušší než rohlíky.
Větší veky se světlounkou střídou jsou přiměřeně nadýchané a kypré. Díky omládku a použitému jogurtu v těstě jsou veky výborné i druhý a třetí den po upečení, a tak nemusíte mít obavu je připravit den předem. Pak už jen z vaší domácí veky nakrájíte krajíčky, pomažete je dobrou pomazánkou nebo salátem, chlebíčky bohatě obložíte …. a hosté mohou přijít!
Suroviny
- 100 g vody
- 1 rovná lžička sladěnky (nebo včelího medu)
- 8-10 g čerstvého droždí
- 130 g hladké mouky
Dále:
- 70 g vody
- 150 g bílého jogurtu
- 40 g změklého sádla
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 270 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
vejce na potření vek před pečením
Domácí veky – postup
Pro domácí pekárnu:
Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnou uhníst hladké těsto. V zavřené pekárně necháme těsto hodinu kynout.
Ručně nebo s robotem:
V zadělávací míse smícháme do hladkého těstíčka suroviny na omládek a zakryté je necháme 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca 35-45 minut kynout.
Hotové a vykynuté těsto vytáhneme na stůl, lehce propracujeme a rozdělíme na 2 díly. Z každého uděláme velkou bulku. Po 10 minutách odpočinku z obou bulek vytvarujeme veky a zakryté lehkou čistou utěrkou je uložíme vedle sebe na plech s pečícím papírem vykynout.
Přibližně po 45 minutách vykynuté veky potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme je ve vyhřáté troubě (200 °C / 30-35 minut).
Jednoduchý fantastický recept. Veky jsou luxusní, jemné, nadýchané, chuťově vynikající
Ako robíte veky do požadovaného tvaru valkate cesto alebo len tvarujete ďakujem ❤️
Vytvaruji jako veliký rohlík a dlaní ještě trochu vyválím na delší a tenčí.
Iva
Veky jsem zkoušela na Silvestra. Jsou luxusní. Nikdy jsem veky nepekla, byly moje první a hned se povedly. Dojídali jsme je až za dalších 5 dnů a stále byly velmi chutné. Děkuji za recept.
Zde jsou recepty vždy super-luxusní, vždy se mi povedou.