Farmářské bagety jsou upečeny z těsta, ve kterém je 30 % celozrnné mouky. Jsou lehce voňavé kmínem, nadýchané, s křupavou kůrkou a měkkou, pružnou střídou. Jako všechno čerstvé pečivo jsou i tyhle bagety vynikající samotné, ničím neobložené, ale velice vhodné jsou především jako příloha k sýru, uzenému masu, utopencům.

 

Farmářské bagety vlastně chutnají k čemukoliv, kde je třeba podat dobré přílohové pečivo.

Suroviny na farmářské bagety

Omládek:

  • 140 g vody
  • 1 rovná lžička sladěnky (nebo včelího medu)
  • 150 g pšeničné celozrnné mouky
  • 8-10 g čerstvého droždí

Dále:

  • 130 g vody
  • 4 lžíce oleje
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 350 g hladké mouky

Před pečením:

  • vejce na potření
  • celý kmín na posyp

farmářské bagety

Postup

Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnu uhníst hladké těsto. Pak pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto hodinu kynout.

Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého kusu vytvarujeme bulku a po několikaminutovém odpočinku z bulek vytvarujeme bagety. Všechny čtyři je uložíme na bagetový plech.
Tam bagety nařízneme a necháme vykynout (cca 30-40 minut).Postříkáme je vodou nebo potřeme trochou rozšlehaného vejce s vodou, posypeme celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 25-30 minut).

Upečené bagetky necháme vychladnout na mřížce.

farmářské bagety