Kratší špaldové bagety v sobě nesou převážně špaldovou mouku a navíc je ještě část z ní celozrnná. Možná proto mají poměrně hodně tmavou střídu a příjemnou lehce oříškovou chuť. Dají se jíst samotné suché, nebo proříznuté, lehce namazané pomazánkou a proložené krájenou zeleninou. Pokud je před pečením postříkáte vodou a posypete lněnými semínky, dodáte jim navíc nevšední, strakatý vzhled.

Špaldové bagety – suroviny

Omládek:

  • 100 g vody
  • 1 rovná lžička sladěnky
  • 8-10 g čerstvého droždí
  • 130 g hladké mouky

Dále:

  • 170 g vody
  • 30 g změklého sádla
  • 2 rovné lžičky soli (cca 10 g)
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 70 g hladké mouky
špaldové bagetky

Postup

Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnu uhníst hladké těsto. Pak pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto hodinu kynout.

Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 8 dílů. Z každého kusu vytvarujeme bulku a po několikaminutovém odpočinku z bulek vytvarujeme kratičké bagety.
Bagetky nařízneme, necháme na plechu vykynout (cca 30-40 minut), postříkáme je vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (210-220 °C / asi 22-25 minut).

Upečené bagetky necháme vychladnout na mřížce.