Kratší špaldové bagety v sobě nesou převážně špaldovou mouku a navíc je ještě část z ní celozrnná. Možná proto mají poměrně hodně tmavou střídu a příjemnou lehce oříškovou chuť. Dají se jíst samotné suché, nebo proříznuté, lehce namazané pomazánkou a proložené krájenou zeleninou. Pokud je před pečením postříkáte vodou a posypete lněnými semínky, dodáte jim navíc nevšední, strakatý vzhled.
Špaldové bagety – suroviny
- 100 g vody
- 1 rovná lžička sladěnky
- 8-10 g čerstvého droždí
- 130 g hladké mouky
Dále:
- 170 g vody
- 30 g změklého sádla
- 2 rovné lžičky soli (cca 10 g)
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g hladké špaldové mouky
- 70 g hladké mouky
Postup
Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnu uhníst hladké těsto. Pak pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto hodinu kynout.
Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 8 dílů. Z každého kusu vytvarujeme bulku a po několikaminutovém odpočinku z bulek vytvarujeme kratičké bagety.
Bagetky nařízneme, necháme na plechu vykynout (cca 30-40 minut), postříkáme je vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (210-220 °C / asi 22-25 minut).
Upečené bagetky necháme vychladnout na mřížce.
Dobrý večer , pekla jsem podle Vašeho receptu špaldové bagetky . Nějak mi to nedošlo , ale chybí tam sůl . Upečené jsem ochutnala jsou vynikající , jen neslané . Díky za recept , upeču znova
omlouvám se , jsem slepá , moje chyba
Ivuško, prosím, když nemám sladěnku, mohu použít stejné množství medu? Děkuji 🍀
Ano, určitě :-)
Zrovna jsem je dopekla, jsou křupavé a výborné. Super recept se špaldovou moukou. Děkuji 🙂