Z tohoto těsta můžete připravit dvě klasicky velké veky, ale my z něj většinou pečeme čtyři menší večky. Upečené jsou velikostně, šířkou krajíce, někde mezi vekou a bagetou. Krajíčky z nich ráda mažu jemnou pomazánkou a pouze maličko přizdobím – kouskem zeleniny, sýra nebo čtvrt kolečkem klobásky. Střída pečiva je příjemně cítit sezamem a to s jednoduchou oblohou nádherně chuťově ladí.
Suroviny
- 100 g vody
- 130 g hladké mouky
- 8-10 g čerstvého droždí
- 1 rovná lžička sladěnky
Dále
- 150-160 g vody
- 2 lžičky soli
- 50 g oleje
- 170 g pšeničné chlebové mouky
- 200 g hladké mouky
- 20 g sezamu
Postup – veky
Postup je velmi snadný. I zde nám při výrobě a kynutí těsta může pomoci domácí pekárna, nebo těsto zaděláme robotem a jde to i ručně, vařečkou.
V domácí pekárně:
Suroviny na kvásek omládek spolu dobře promísíme v menší misce, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a takto v zavřené pekárně necháme 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáme do formy zbytek surovin a pekárnu necháme bez předehřevu vymíchat hladké těsto. Pak ji vypneme a těsto v ní necháme vykynout, cca 60 minut.
Ručně nebo robotem:
Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
Po vykynutí těsta
Vykynuté těsto z nádoby vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 3-4 kusy. Z každého vytvarujeme delší a tenčí večky (kratší a širší bagety), které před pečením opět necháme asi 30 minut nakynout. Kdo chce upéct klasicky velké veky, rozdělí jen na poloviny a z každé vytvaruje větší veku, obě pak vedle sebe na plechu nechá vykynout. Na plechu pak nakynuté večky dobře postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 25-30 minut).
Večky na fotografiích jsou uloženy v pytlíku Wrap Up – funkční pytlík na úschovu pečiva.
Recept na večky je z knihy Kouzlo domácí pekárny (2022, CPress)
Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet vaše Večky. Pokud nemám sladěnku čím ji mohu nahradit Cukrem nebo Melasou? Děkuji Iva P.
Dobrý den, nejlépe včelím medem :-)
Iva
Dobrý den, dnes jsem chtěla vyzkoušet upéct tyto veky s tím, že bych je do svátku doladila, kdyby se nepovedly. Jsou tak dobré, že už mám polovinu veky snědenou. Děkuji vám za recept, vaše stránky jsou teď moje oblíbené. Anna
Jé, Aničko, to jste mě potěšila :-) děkuji! Nejdříve jsem se totiž lekla, že se nepovedly…
Krásné svátky!
Iva
31.12.23
čerstvě upečeno,ochutnáno-výborné.Zítra z nich budou minichlebíčky!
Iva D.