
Z tohoto těsta můžete připravit dvě klasicky velké veky, ale my z něj většinou pečeme čtyři menší večky. Upečené jsou velikostně, šířkou krajíce, někde mezi vekou a bagetou. Krajíčky z nich ráda mažu jemnou pomazánkou a pouze maličko přizdobím – kouskem zeleniny, sýra nebo čtvrt kolečkem klobásky. Střída pečiva je příjemně cítit sezamem a to s jednoduchou oblohou nádherně chuťově ladí.
Suroviny
- 100 g vody
- 130 g hladké mouky
- 8-10 g čerstvého droždí
- 1 rovná lžička sladěnky
Dále
- 150-160 g vody
- 2 lžičky soli
- 50 g oleje
- 170 g pšeničné chlebové mouky
- 200 g hladké mouky
- 20 g sezamu

Postup – veky
Postup je velmi snadný. I zde nám při výrobě a kynutí těsta může pomoci domácí pekárna, nebo těsto zaděláme robotem a jde to i ručně, vařečkou.
V domácí pekárně:
Suroviny na kvásek omládek spolu dobře promísíme v menší misce, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a takto v zavřené pekárně necháme 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáme do formy zbytek surovin a pekárnu necháme bez předehřevu vymíchat hladké těsto. Pak ji vypneme a těsto v ní necháme vykynout, cca 60 minut.
Ručně nebo robotem:
Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
Po vykynutí těsta
Vykynuté těsto z nádoby vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 3-4 kusy. Z každého vytvarujeme delší a tenčí večky (kratší a širší bagety), které před pečením opět necháme asi 30 minut nakynout. Kdo chce upéct klasicky velké veky, rozdělí jen na poloviny a z každé vytvaruje větší veku, obě pak vedle sebe na plechu nechá vykynout. Na plechu pak nakynuté večky dobře postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 25-30 minut).
Večky na fotografiích jsou uloženy v pytlíku Wrap Up – funkční pytlík na úschovu pečiva.
Recept na večky je z knihy Kouzlo domácí pekárny (2022, CPress)
2 Comments
Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet vaše Večky. Pokud nemám sladěnku čím ji mohu nahradit Cukrem nebo Melasou? Děkuji Iva P.
Dobrý den, nejlépe včelím medem 🙂
Iva