Z tohoto těsta můžete připravit dvě klasicky velké veky, ale my z něj většinou pečeme čtyři menší večky. Upečené jsou velikostně, šířkou krajíce, někde mezi vekou a bagetou. Krajíčky z nich ráda mažu jemnou pomazánkou a pouze maličko přizdobím – kouskem zeleniny, sýra nebo čtvrt kolečkem klobásky. Střída pečiva je příjemně cítit sezamem a to s jednoduchou oblohou nádherně chuťově ladí.

Suroviny

Omládek

  • 100 g vody
  • 130 g hladké mouky
  • 8-10 g čerstvého droždí
  • 1 rovná lžička sladěnky

Dále

  • 150-160 g vody
  • 2 lžičky soli
  • 50 g oleje
  • 170 g pšeničné chlebové mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 20 g sezamu

Postup – veky

Postup je velmi snadný. I zde nám při výrobě a kynutí těsta může pomoci domácí pekárna, nebo těsto zaděláme robotem a jde to i ručně, vařečkou.

V domácí pekárně:

Suroviny na kvásek omládek spolu dobře promísíme v menší misce, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a takto v zavřené pekárně necháme 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáme do formy zbytek surovin a pekárnu necháme bez předehřevu vymíchat hladké těsto. Pak ji vypneme a těsto v ní necháme vykynout, cca 60 minut.

Ručně nebo robotem:

Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.

Po vykynutí těsta

Vykynuté těsto z nádoby vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 3-4 kusy. Z každého vytvarujeme delší a tenčí večky (kratší a širší bagety), které před pečením opět necháme asi 30 minut nakynout. Kdo chce upéct klasicky velké veky, rozdělí jen na poloviny a z každé vytvaruje větší veku, obě pak vedle sebe na plechu nechá vykynout. Na plechu pak nakynuté večky dobře postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 25-30 minut).


Večky na fotografiích jsou uloženy v pytlíku Wrap Up – funkční pytlík na úschovu pečiva.

Recept na večky je z knihy Kouzlo domácí pekárny (2022, CPress)