S těstem moc ráda experimentuji a nechávám ho déle kynout. Projeví se to pak na plnější (výraznější) chuti pečiva.
Pokaždé se zvolit volnější tempo nezadaří a stává se, že je potřeba pečivo natošup – ať proto, že se ohlásí nečekaná návštěva nebo doma zrovna pečivo došlo a rodina se začíná hlásit o večeři…tyto rohlíky jsou opravdu bleskově hotové. Od počátečního vhození droždí do vody po vytažení plechu s vonícími rohlíky z trouby opravdu neuplyne víc než 60 minut.
Recept na tyto velice rychlé rohlíky vymyslela kamarádka Anička, já ho jen minimálně upravila, vyzkoušela a nafotila. Tady je:

SUROVINY:

200 g vody
necelá rovná lžička cukru
17-21 g čerstvého droždí
360 g hladké mouky
25 g změklého másla (sádla)
1 lžička soli

Bleskové rohlíky

POSTUP:

Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí a necháme 15 minut odpočinout.

Přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Ihned po uhnětení těsto rozdělíme napůl a z každé poloviny uděláme velkou bulku.

Obě bulky rozválíme do tvaru kruhu a každý z nich rozdělíme na 6 trojúhelníků (celkem tedy 12). Z každého trojúhelníku těsta smotáme rohlík. Cíp přitom popotahujeme směrem od sebe, aby bylo více  návinů.

Všechny rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme 15 minut odpočinout.

Potřeme vejcem nebo jen vodou, posypeme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/13-17 minut).

64 Comments

  • Posted 29.5.2019 13:53 od Lenka 0Likes

    Rohlíky jsou úžasné, děkuji za recept.Manžel s dětmi jsou jako sarančata, a tento recept mě zachránil od otázek typu: A kdy už to bude, my máme hlad a trvá ti to…😀

    • Posted 29.5.2019 18:38 od Iva 0Likes

      Dobrý večer, Lenko, děkuji za krásnou zprávu 🙂
      Iva

  • Posted 3.6.2019 18:08 od Lenka 0Likes

    Vynikající, ale příště asi 3 dávky…..

  • Posted 3.6.2019 20:17 od Andrea 0Likes

    Dobrý deň, ak nepoužívam čerstvé, ale iba sušené droždie tak podľa prepočtu ak správne rátam použijem polovičku sáčku. A myslíte si že je potreba aj sušené
    dávať do vody, alebo rovno vymiesiť cesto ?

    • Posted 4.6.2019 9:23 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Andreo,
      sušeného droždí se dává 2,5x méně, takže sem by ho přišlo cca 8,5 g. Nepoužívám ho, budete muset zkusit sama – max. se doba výroby rohlíků maličko protáhne o delší dobu kynutí, ale nemyslím si. Budu moc ráda, pokud vyzkoušíte a napíšete mi, jak jste dopadla.
      Pokud si vzpomenu, sušené koupím a při dalším pečení rohlíků zkusím s ním 😉
      Ať se Vám povedou!
      Iva

      • Posted 2.11.2019 15:19 od Andrea 0Likes

        Dobrý deň, recept som vyskúšala so sušeným droždím a je supeeer, dávam 7 g. Iné pečivo už ani nepečiem, lebo je rýchle a dobré. Zvyknem z tohoto cesta robiť kaiserky, lebo je to ešte rychlejšie ako rohlíky. No a samozrejme z dvojitej dávky, aby sa každému ušlo 🙂 Ďakujem za skvelé recepty , či už v knižkách, alebo na Vašich stránkach. Andrea

        • Posted 3.11.2019 9:52 od Iva 0Likes

          Dobrý den, Andreo,
          děkuji za příjemnou zprávu 🙂 Ano, kaiserky jsou ještě rychlejší, dělává to tak i moje snacha Katarínka 🙂
          Ať se Vám (nejen) pečení daří!
          Iva

          • Posted 18.11.2020 16:02 od Krystof 0Likes

            Mohla byste sem tedy hodit i recept na ty kaiserkv? Dekuji.

          • Posted 19.11.2020 6:59 od Iva 0Likes

            Kaiserky jsou z téhož těsta, jen rychlejší v tom, že se nerolují rohlíčky, ale raznicí narazí z kousků těsta kaiserky 🙂

  • Posted 9.6.2019 15:33 od Štěpánka 0Likes

    Tak jsem právě vyzkoušela a předem jsem si říkala že bez pořádného kynutí to nebude nic moc…
    Omyl! Jsou naprosto luxusní!!!

    JEDNODUCHÉ-RYCHLÉ- VÝBORNÉ

    A děkuji za všechny za recept 😉

    • Posted 9.6.2019 18:48 od Iva 0Likes

      🙂 přesně totéž jsem si, Štěpánko, říkala také. Nevím, jaké jsou druhý den, ale v den upečení (i jako rychlovka) jsou opravdu výborné!

  • Posted 12.6.2019 20:22 od Martina Kneiflová 0Likes

    Milá Ivo, moc děkuji za recept na naprosto skvostné rohlíky, pekla jsem je dnes už podruhé a jsou skvělé. Aneb přijdete večer v sedm z práce a chvíli po osmé jsou rohlíky k zeleninovému salátu hotové!

    • Posted 13.6.2019 11:03 od Iva 0Likes

      Jsem moc ráda, že jste s receptem spokojená, Martino! 🙂 Dnes už se jen směji, když si vzpomenu, jak jsem na něj nedůvěřivě koukala – a pak, jako na oplátku, nevěřícně na hotové krásné, lehoučké a moc dobré rohlíky 🙂 (Už párkrát jsem se Aniččce, kterou tyto rohlíky napadly, v duchu omluvila!)

  • Posted 16.6.2019 20:37 od Eva Prágrová 0Likes

    Dobrý den Ivo, výborné rohliky.Eva

  • Posted 17.6.2019 20:50 od Lucie 0Likes

    Dobrý den. Je možné použít třeba i kvasek (psenicny) nebo musí být vždy jen droždí? A pokud lze kvasek – kolik ho bude tady, prosím?
    Mnohokrát děkuji.
    Lucie

    • Posted 18.6.2019 8:00 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Lucie,
      kvásek použít můžete, ale tento recept je založený na tom, že jsou rohlíky hotové velice rychle – to s kváskem samozžejmě nebudou. Můžete tedy upéct kterékoliv jiné rohlíky 🙂
      Pokud je budete chtít kváskové, dejte do rozkvasu cca 100 g recepturní mouky a 100 g vody, k nim sotva 20 g kvásku – v těchto vedrech to bude hotové rychle, v zimě by byl rozkvas hotový po 10-12 hodinách.
      Iva

  • Posted 23.6.2019 10:44 od Marcela 0Likes

    Dobrý den, nezkoušela jste i z jiné mouky než z hladké?

    • Posted 23.6.2019 20:04 od Iva 0Likes

      Dobrý den, nezkoušela. Myslím, že bez problémů můžete dát pšeničnou chlebovku. Pokud dáte část celozrnné, bude třeba přidat lžíci vody.

  • Posted 8.7.2019 18:27 od Jana 0Likes

    Dobry den, bude spaldova hladka nebo celozrnna mouka v pohode? Ostatni pomer ingredienci zustane stejny? Dekuji 🙂

    • Posted 9.7.2019 12:36 od Iva 0Likes

      Dobrý den, špaldová hladká snad ano, i když pije malinko méně, než ostatní….ale u celozrnky bude potřeba trochu vody přidat 😉

  • Posted 27.3.2020 18:39 od Nikča 0Likes

    Zkoušela jsem s hladkou špaldovou moukou a pecka, díky moc za recept :)))

  • Posted 28.3.2020 0:29 od Corona 0Likes

    Pěkné hnusný , příště do kvásku Dát mlíko !!!

    • Posted 28.3.2020 9:48 od Iva 0Likes

      Vedle desítek lidí spokojených s tímto receptem mě napadá jediné – chyba je na Vaší straně, milá/ý Corono, proto máte rohlíky „hnusný“. 🙂 Ona je ta karanténa někdy dost protivná, že?

  • Posted 28.4.2020 21:01 od Gabriela 0Likes

    Výborné, neudržela jsem se a slupla hned tři. Dala jsem 30 g žitné chlebové.

    • Posted 29.4.2020 9:42 od Iva 0Likes

      Děkuji 🙂
      To jste šikovná, že tak experimentujete, žitnou i já velice často přidávám do bílého pečiva.

  • Posted 28.5.2020 18:33 od Linda 0Likes

    Dnes jsem využila hodinku klidu, kdy mi kynulo těsto na ,,normální“ rohlíky a zadělala, srolovala a upekla jsem Vaše bleskovky a než jsem se dostala k těm klasickým kynutým, tak byly ty Vaše už i skoro zbaštěné 😀 Rychlé a navíc moc chutné 🙂 Recept mám už uložený a navíc jsem ho poslala své sestře, která s kynutým těstem marně a neúspěšně bojuje 😉

    • Posted 29.5.2020 9:24 od Iva 0Likes

      Ach, to mě moc těší! Děkuji 🙂 (Kdyby potřebovala sestra poradit, podstrčit nějaký recept, co určitě vyjde, ať klidně napíše!)
      Iva

  • Posted 17.6.2020 15:20 od Erika 0Likes

    Děkuji za skvělý recept. tato rychlovka se mi nedávno opravdu hodila. Přijela jsem domů v osm večer a na druhý den jsem potřebovala mít pečivo. Do třičtvrtě hodinky bylo zaděláno i upečeno. Chutově jsou výborné, sice trochu jiné, než obyčejně dělávám, ale to vůbec nevadí. Fakt jsem nevěřila, že to klapne bez kynutí 😀 jedinou vadou na kráse je, že z toho kruhu, který vyválím, neumím udělat pěkné tvary. Ale to je detail 🙂

    • Posted 18.6.2020 10:26 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Eriko,
      stajně jako Vy jsem i já byla neveřícím Tomášem…a pak z pečiva příjemně překvapená. 🙂 Jen v pěkných tvarech to není, ale věřím, že to zamrzí – chce to péct je častěji, ten grif se určitě dostaví!
      Ať se Vám daří!
      Iva

  • Posted 27.6.2020 10:24 od Anonym 0Likes

    Absolutně geniální! Výborné! Záchrana, když dojde pečivo. Na klasický recept nikdy není dost času a díky Vám Ivo, mohu dopřát své rodině ten luxus domácího pečiva. Díky a pěkný den!

  • Posted 5.7.2020 8:36 od Erika 0Likes

    Milá Ivo, včera jsem znovu dělala vaše bleskové rohlíky. Ale měla jsem víc času, tak jsem těsto nechala asi hodinku kynout. Opět výborné!

  • Posted 14.7.2020 17:01 od Mirka 0Likes

    Fantastické, zatím nejlepší rohlíky, co jsem pekla. Asi už jiné zkoušet nebudu. Děkuji 😊😊😊

    • Posted 15.7.2020 5:02 od Iva 0Likes

      Děkuji 🙂 Nevím, jestli „ty nejvíc nejlepší“ 🙂 , ale nejrychlejší a nejsnadnější stoprocentně! Já u nich oceňuji hlavně to, že je u nich spojeno to, se jinde vylučuje – veliká rychlost, snadnost….a výborná chuť k tomu! 🙂
      Iva

  • Posted 29.7.2020 11:46 od Ludmila 0Likes

    Výborné rohlíčky. Mám uložené, ale budu muset dávku zdvojnásobit. Děkuji za recept.

  • Posted 28.9.2020 6:47 od Věra 0Likes

    Opravdu vyborne,nechavam trosku dele kynout. 👍👍👍 dekuji za recept

  • Posted 3.10.2020 11:34 od Šárka 1Likes

    Rohlíky jsou úžasné a hlavně rychlé!!!! My jsme si je trochu vylepšili, zaroluji do nich buď plátek šunky nebo sýra nebo obojí, zarolovaný rohlík 3x nahoře nakrojim a pak potřeme a pečeme….ještě horké mi mizí pod rukama a každý kdo ochutnal, tak se olizoval a chtěl recept. Dekuji za úžasné stránky a recepty!

    • Posted 4.10.2020 14:25 od Iva 1Likes

      Dobrý den,
      jsem velice ráda, že Vám recept tak moc vyhovuje! Zarolovanou uzeninu nebo sýr jsem zkoušela také, i když do jiného těsta. Pokaždé je to výborné.
      Iva

  • Posted 22.10.2020 6:09 od Bohunka 0Likes

    Milá Ivi, díky za skvělý recept a záchranu. Včera večer padl celý domácí chléb, tak jsem u tebe hledala pomoc a jako vždy našla. Děkuji moc.
    A blahopřeji mi další knize, napíšu Jeziskovi.
    Přeji vše dobré a pozdravuj doma.
    Bohunka

    • Posted 22.10.2020 13:11 od Iva 0Likes

      Ahojky, Bohunko, to jsem ráda, že se recept tak moc hodil! 🙂 Pokud Ježíšek přání splní, budu šťastná, když se Ti kniha bude jen líbit a bude pro Tebe místem mnoha inspirací!
      Iva

  • Posted 19.11.2020 19:49 od Zuzana Štroufová 0Likes

    Milá Ivo,
    díky za bezva recept na rohlíky. Tohle byl můj úplně první pokus vyrobit rohlíky a hned úspěch. Do půlky dávky jsem zarolovala nastrouhanou nivu. Jenom ještě to tvarování musím trochu potrénovat :-). Oceňuji, že to máte krásně jasně popsané, že to bez problémů chápe i pekařka začátečnice a dodává to chuť a odvahu pustit se i do dalších receptů.

    • Posted 20.11.2020 12:57 od Iva 0Likes

      Mám obrovskou radost, že jsou moje recepty tak platné a že pomohou i začátečníkům! Přeji Vám, aby ta radost z pečení neustala!
      Iva

  • Posted 2.12.2020 20:09 od Taťána 0Likes

    Dobrý den, vaše stránky jsou suprové! Dnes jsem pekla Bouráka a povedl se myslím moc pěkně. Hlavně se neroztekl! A při jednom nahřátí trouby jsem zkusila narychlo tyto rohlíky – ani jsem neměla dost hladké mouky, tak jsem namíchala hladkou, polohrubou a celozrnou špaldu a nechala na plechu pravda kynout trochu dýl – a dobrota, křupavé navrchu, hebounké uvnitř…Dokud mi neporadili váš web, spálila jsem se kolikrát na různých pseudovychválených receptech co se potulují po webu. Děkuji prostě moc 🤗

    • Posted 3.12.2020 11:33 od Iva 0Likes

      Dobrý den, jsem opravdu šťastná, že se Vám moje recepty osvědčují 🙂
      Iva

  • Posted 3.1.2021 14:47 od Lidka 0Likes

    Prosím co dělám špatně,ale pokaždé mám všechny rohlíky na povrchu tvrdé.???

    • Posted 3.1.2021 15:18 od Iva 0Likes

      Dobrý den, nepečete při nižší teplotě a delší dobu? To bylo první, co mě napadlo.

  • Posted 15.1.2021 14:09 od Jitka 0Likes

    Nejlepší, rychlé!!!

  • Posted 18.1.2021 16:19 od Bluetone 0Likes

    dnes zkouším, míchání v pekárně ale málo nakynulo, kyne i pomalu v surovém rohlíku, uvidíme po upečení

    • Posted 19.1.2021 9:50 od Iva 0Likes

      Dobrý den, tohle je divné – tyto rohlíky kynou opravdu bleskově. Dal/a jste dobré, aktovní droždí?
      Iva

  • Posted 14.2.2021 10:16 od Jitka 0Likes

    jdu je vyzkoušet

  • Posted 20.2.2021 0:35 od Jana 0Likes

    Přečtením všech komentů jsem na ty rohlíky dostala šílenou chuť. Navíc to krásné foto. Zítra na to jdu. Díky za nakopnutí.

  • Posted 14.3.2021 17:42 od Pavla 0Likes

    Velký dík za tenhle recept. Jsou rychlé a vynikající. Co nesníme, dám zamrazit a rozmrazené v topinkovači jsou taky skvělé. Dělám je i ve vegan verzi pro dceru.

  • Posted 1.4.2021 8:46 od Ivana 0Likes

    Zdravím, budou stejně dobré, když nechám těsto prokynout? Díky Ivana

    • Posted 1.4.2021 11:20 od Iva 0Likes

      Dobrý den, pokud chcete nechat těsto déle kynout, snižte množství droždí 😉

  • Posted 24.4.2021 21:31 od Eva 0Likes

    Neskutečně rychlé a chutné. Dala jsem část hladké špaldovky.

  • Posted 22.9.2021 19:05 od Nikol 0Likes

    Dobrý večer, připadám si jako blázen, je možné, že mi kvásek „šumí“?

    Jeden jsem už vylila, vzala jiné droždí a znovu.. a ani to vlastně kvásek není zřejmě… Je to s vodou jinak prosím?

    • Posted 23.9.2021 15:07 od Iva 0Likes

      Dobrý den, pokud šumí, uvolňují se z něj bublinky vzniklého plynu, je to v pořádku 🙂

      • Posted 23.9.2021 17:23 od Nikol 0Likes

        Moc děkuji! Rohlíky se myslím povedly…
        A ještě se zeptám prosím, z vody, droždí a cukru nevzejde kvásek, že, tyto 3 suroviny se mají nechat jen odpočinout?

        • Posted 24.9.2021 10:20 od Iva 0Likes

          Ne, jako kvásek bych to nenazvala. Také se tomu občas říká zmladit droždí. Není to odpočinek, spíš probuzení a nastartování činnosti droždí.

Přidejte komentář