Bleskové rohlíky

S těstem moc ráda experimentuji a nechávám ho déle kynout. Projeví se to pak na plnější (výraznější) chuti pečiva.
Pokaždé se zvolit volnější tempo nezadaří a stává se, že je potřeba pečivo natošup – ať proto, že se ohlásí nečekaná návštěva nebo doma zrovna pečivo došlo a rodina se začíná hlásit o večeři…tyto rohlíky jsou opravdu bleskově hotové. Od počátečního vhození droždí do vody po vytažení plechu s vonícími rohlíky z trouby opravdu neuplyne víc než 60 minut.
Recept na tyto velice rychlé rohlíky vymyslela kamarádka Anička, já ho jen minimálně upravila, vyzkoušela a nafotila. Tady je:

SUROVINY:

200 g vody
necelá rovná lžička cukru
21 g čerstvého droždí
360 g hladké mouky
25 g změklého másla
1 lžička soli

Bleskové rohlíky

POSTUP:

Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí a necháme 15 minut odpočinout.

Přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Ihned po uhnětení těsto rozdělíme napůl a z každé poloviny uděláme velkou bulku.

Obě bulky rozválíme do tvaru kruhu a každý z nich rozdělíme na 6 trojúhelníků (celkem tedy 12). Z každého trojúhelníku těsta smotáme rohlík. Cíp přitom popotahujeme směrem od sebe, aby bylo více  návinů.

Všechny rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme 15 minut odpočinout.

Potřeme vejcem nebo jen vodou, posypeme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/13-17 minut).

 

 

20 komentářůLeave a comment

  • Rohlíky jsou úžasné, děkuji za recept.Manžel s dětmi jsou jako sarančata, a tento recept mě zachránil od otázek typu: A kdy už to bude, my máme hlad a trvá ti to…😀

  • Dobrý deň, ak nepoužívam čerstvé, ale iba sušené droždie tak podľa prepočtu ak správne rátam použijem polovičku sáčku. A myslíte si že je potreba aj sušené
    dávať do vody, alebo rovno vymiesiť cesto ?

    • Dobrý den, Andreo,
      sušeného droždí se dává 2,5x méně, takže sem by ho přišlo cca 8,5 g. Nepoužívám ho, budete muset zkusit sama – max. se doba výroby rohlíků maličko protáhne o delší dobu kynutí, ale nemyslím si. Budu moc ráda, pokud vyzkoušíte a napíšete mi, jak jste dopadla.
      Pokud si vzpomenu, sušené koupím a při dalším pečení rohlíků zkusím s ním 😉
      Ať se Vám povedou!
      Iva

      • Dobrý deň, recept som vyskúšala so sušeným droždím a je supeeer, dávam 7 g. Iné pečivo už ani nepečiem, lebo je rýchle a dobré. Zvyknem z tohoto cesta robiť kaiserky, lebo je to ešte rychlejšie ako rohlíky. No a samozrejme z dvojitej dávky, aby sa každému ušlo 🙂 Ďakujem za skvelé recepty , či už v knižkách, alebo na Vašich stránkach. Andrea

        • Dobrý den, Andreo,
          děkuji za příjemnou zprávu 🙂 Ano, kaiserky jsou ještě rychlejší, dělává to tak i moje snacha Katarínka 🙂
          Ať se Vám (nejen) pečení daří!
          Iva

  • Tak jsem právě vyzkoušela a předem jsem si říkala že bez pořádného kynutí to nebude nic moc…
    Omyl! Jsou naprosto luxusní!!!

    JEDNODUCHÉ-RYCHLÉ- VÝBORNÉ

    A děkuji za všechny za recept 😉

    • 🙂 přesně totéž jsem si, Štěpánko, říkala také. Nevím, jaké jsou druhý den, ale v den upečení (i jako rychlovka) jsou opravdu výborné!

  • Milá Ivo, moc děkuji za recept na naprosto skvostné rohlíky, pekla jsem je dnes už podruhé a jsou skvělé. Aneb přijdete večer v sedm z práce a chvíli po osmé jsou rohlíky k zeleninovému salátu hotové!

    • Jsem moc ráda, že jste s receptem spokojená, Martino! 🙂 Dnes už se jen směji, když si vzpomenu, jak jsem na něj nedůvěřivě koukala – a pak, jako na oplátku, nevěřícně na hotové krásné, lehoučké a moc dobré rohlíky 🙂 (Už párkrát jsem se Aniččce, kterou tyto rohlíky napadly, v duchu omluvila!)

  • Dobrý den. Je možné použít třeba i kvasek (psenicny) nebo musí být vždy jen droždí? A pokud lze kvasek – kolik ho bude tady, prosím?
    Mnohokrát děkuji.
    Lucie

    • Dobrý den, Lucie,
      kvásek použít můžete, ale tento recept je založený na tom, že jsou rohlíky hotové velice rychle – to s kváskem samozžejmě nebudou. Můžete tedy upéct kterékoliv jiné rohlíky 🙂
      Pokud je budete chtít kváskové, dejte do rozkvasu cca 100 g recepturní mouky a 100 g vody, k nim sotva 20 g kvásku – v těchto vedrech to bude hotové rychle, v zimě by byl rozkvas hotový po 10-12 hodinách.
      Iva

    • Dobrý den, nezkoušela. Myslím, že bez problémů můžete dát pšeničnou chlebovku. Pokud dáte část celozrnné, bude třeba přidat lžíci vody.

  • Dobry den, bude spaldova hladka nebo celozrnna mouka v pohode? Ostatni pomer ingredienci zustane stejny? Dekuji 🙂

    • Dobrý den, špaldová hladká snad ano, i když pije malinko méně, než ostatní….ale u celozrnky bude potřeba trochu vody přidat 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.