Jako každé pečivo, kde byly do těsta přidány vařené brambory, vydrží i tento chleba měkký až do spotřebování. Brambory těsto zároveň pomáhají kypřit. Čerstvě uhnětené těsto by mělo být tužší, než na jaké jsme zvyklí – během kynutí trochu zřídne (právě kvůli bramborám v něm obsaženým).

Suroviny:

150 ml husté kyšky
50 ml vody
lžička cukru
200 g vařených, jemně strouhaných brambor
2 lžičky kmínu
1,5-2 lžičky soli
100 g žitné chlebové mouky
100 g Předměřické pšeničné celozrnné plnohodnotné mouky
180-200 g hladké mouky
15 g droždí

 

Postup:

suroviny – kromě hladké mouky – dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a zapneme program Těsto. Jakmile začne promíchávat, přisypeme většinu hladké mouky.
Brambory během hnětení mouku zvlhčují. Postupně přisypeme mouku všechnu a pekárnu necháme těsto domíchat a vykynout.
Vykynuté propracujeme, pokud je potřeba, trochu přitom podsypeme moukou. Uděláme bochník a dobře omoučený ho necháme nakynout v ošatce nebo přímo na plechu.

Upečeme v dobře vyhřáté troubě (220°C/10 min, 200°C/ 40 min).