Celopšeničný chleba s dvoustupňovým kváskem poliš

Chleba má světlou kůrku a přesto, že je celý z pšeničné mouky, je jiný než ostatní celopšeničné chleby.

Protože jsem pracovala s dvoustupňovým kváskem a velkým množstvím mouky, nepoužila jsem k výrobě těsta pekárnu, ale robot.

Suroviny:

510 g (ml) vody
lžička sladěnky
rovná lžíce drceného kmínu
15 g soli
100 g celozrnné pšeničné mouky
850-870 g hladké mouky
10 g droždí

 

Postup:

1. stupeň poliše:
dobře smícháme 90 g příjemně vlažné vody, sladěnku, droždí a 90 g hladké mouky (vše odváženo z celkově udaného množství v Surovinách) a zakryté necháme pracovat asi 80 minut – vykynuté těstíčko bude plné bublinek a po uplynutí dané doby jeho povrch začne klesat.

2. stupeň poliše:
přidáme a dobře vmícháme 355 g vlažné vody, 200 g hladké mouky a necháme zakryté kynout v teplém prostředí 1 h a 40min. – toto řídké těstíčko bude ještě víc napěněné, než v 1. stupni.

Po uplynutí dané doby do kvásku vmícháme zbytek surovin – asi 20 g z hladké mouky jsem si nechala na podsyp. Těsto necháme vykynout, téměř 2 hodiny, po prvních 50 minutách je dobré je promísit (přetužit).
Z vykynutého těsta uděláme bochník (nebo dva menší), který dáme vykynout do ošatky.

Těsto je nelepivé, dobře se s ním pracuje a moc hezky voní.

Vykynuté bochníky opatrně vykulíme na plech, potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě – prvních asi 20 minut pečeme při 230°C, pak teplotu zmírníme na 210°C a dopečeme.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.